VIDEO Protest la guvern față de închiderea claselor a X-a din opt școli. Părinții nemulțumiți s-au întâlnit cu Perciun
Full Article 4 minutes read

VIDEO Protest la guvern față de închiderea claselor a X-a din opt școli. Părinții nemulțumiți s-au întâlnit cu Perciun

În dimineața zilei de 21 august, părinții elevilor din Liceul Teoretic Ruseștii Noi și Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir din Văsieni” din raionul Ialoveni, care vor trebui să meargă la liceu în alte localități pentru că au un număr mic de cereri înregistrate pentru admitere în clasa a X-a, au protestat în fața Guvernului. Aceștia le cer ministerului Educației și Culturii să nu închidă liceele din aceste localități. Deși au reușit să aibă o discuție și cu ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, o decizie nu a fost luată. 

Potrivit primarului Valentina Meșină, familiile își doresc ca elevii să-și poată continua studiile la instituția din localitate. La unii copii ambii părinți sunt plecați peste hotare și nu se știe cum se vor descurca în continuare. Ministrul i-a invitat pe părinți la discuții, dar nu le-a dat un răspuns care sa-i mulțumească. „Au fost învinuiți toți, numai nu cei care au pornit această gâlceavă”, a spus primarul, transmite IPN.

Avocatul și consilierul local al satului Ulmu, Veronica Pascal, care de asemenea a participat la protest și la discuțiile cu ministrul, a menționat că este regretabil că este ignorată o decizie a Consiliului raional Ialoveni, încă din luna mai, prin care s-a permis deschiderea acestor licee.

„Hotărârea consiliului raional, în care s-a decis ca liceele să fie deschise în continuare, are puterea lucrului decis, adică ar fi echivalent cu o hotărâre judecătorească. Ulterior, urmează dispoziția președintelui raionului, care confirmă menținerea acestor două licee la Ruseștii Noi și la Văsieni. Aceste două acte administrative nu sunt apreciate de către Ministerul Educației. S-a pus la bază un proces verbal al unei comisii, pe care au numit-o de specialiatate, că ar fi niște statistici, care zic că aceste două licee trebuiesc închise”, a declarat prim-vicepreședinta partidului „AUR”, avocata Veronica Pascal.

Atât Veronica Pascaru, cât și părinții solicită Ministerului Educației să le prezinte procesul verbal, lista membrilor comisiei de specialitate, dar și care sunt criteriile care au stat la baza acestei decizii.

„Admit că s-a făcut un fals sau poate au fost influențați să decidă respectivii membri. Cum poate un ministru să pună la bază un proces verbal al unei comisii de lucru”, a spus avocata.

Totodată, prim-vicepreședinta partidului „AUR” s-a arătat îngrijorată de faptul că elevii vor fi supuși bullying-ului.

„Copiii vor suferi psihologic foarte mult. Rămâne să deduc: sunt interese la mijloc? Aceasta nu este reformă”, a adăugat ea.

Veronica Pascal a spus că părinții așteaptă până în seară o reacție oficială a Ministerului, după care vor merge la Consiliul raional

„Noi avem deciziile consiliilor în favoarea noastră și, atât timp cât avem în favoarea noastră niște acte administrative, noi nu avem altceva decât să insistăm ca aceste acte să fie realizate, să nu fie pus la bază un proces verbal. Totul s-a iscat de la o scrisoare a șefului Direcției de învățământ din Ialoveni, că el vrea să închidă liceele. Insist ca Cancelaria de Stat să notifice aceste decizii și dispoziții a președintelui de raion. Șeful de direcție are niște atribuții. Aici văd deja depășirea atribuțiilor de serviciu, abuz în serviciu și dumnealui trebuie să răspundă „, a menționat avocata.

Amintim că elevii din cinci sate din raionul Ialoveni vor trebui să meargă la liceu în alte localități. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării (MEC), 7 licee din raion au un număr mic de cereri înregistrate pentru admitere în clasa a X-a. Numărul elevilor ar fi sub numărul recomandat de 22 de elevi în clasele din mediul rural. În consecință, Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că susține decizia Comisiei raionale de admitere de a nu deschide câte o clasă de a X-a în 5 instituții și de a desemna două dintre licee în calitate de instituții zonale în care se recomandă încadrarea elevilor din celelalte instituții.

Potrivit Ministerului, demersul vizează 7 licee din raion care aveau un număr mic de cereri înregistrate pentru admitere în clasa a X-a:

  1. LT Teoretic „Aurel David”, satul Bardar, care avea înregistrate 15 cereri;
  2. LT „Dimitrie Cantemir”, satul Văsieni – 16 cereri;
  3. LT  Ruseștii Noi – 16 cereri;
  4. LT  Zîmbreni – 16 cereri;
  5. LT  Horești – 18 cereri;
  6. LT „Mihail Bârcă”, satul Mileștii Mici – 18 cereri;
  7. LT Țîpala – 17 cereri.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: