VIDEO Ședința CMC, convocată de PAS, nu a avut loc din lipsă de cvorum. Consilierii au mers în biroul viceprimarului. Ceban: „Țipălăi”
Full Article 5 minutes read

VIDEO Ședința CMC, convocată de PAS, nu a avut loc din lipsă de cvorum. Consilierii au mers în biroul viceprimarului. Ceban: „Țipălăi”

Ședința extraordinară a Consiliului Municipal Chișinău (CMC) planificată pentru data de 5 ianuarie a eșuat. Ședința a fost convocată, pentru a doua oară, de consilierii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Și prima întrunire a eșuat, din lipsă de cvorum. Urmare a întrunirii din 5 ianuarie în sala de ședințe a CMC, consilierii PAS au mers în biroul viceprimarului capitalei Olga Rusu unde au avut un schimb de replici. „Astfel de show-uri, cei de la PAS le produc în fiecare zi, inclusiv la ședințele CMC”, a reacționat edilul Ion Ceban. 

Considerăm că trebuie să lucrăm, validarea mandatului nostru a fost deja de două luni. (…) Iată că pentru a doua oară, nimeni din ceilalți consilieri a celorlalte partide nu au dat curs invitației noastre de a lucra. Ca să înțelegeți, noi suntem la etapa când nu sunt constituite nici fracțiunile, nu sunt delegați nici consilierii în comisiile de specialitate. Cum putem noi vorbi despre rezolvarea problemelor, dacă oamenii nu doresc nici să se întrunească în ședințe ale CMC”, a comunicat reprezentanta PAS Zinaida Popa, de la tribuna CMC.

Ea a spus că PAS va convoca noi ședințe ale Consiliului și a venit cu un îndemn către reprezentanții partidelor din CMC și către edilul Ion Ceban.

Noi vom merge mai departe și vom convoca ședințele CMC, o dată – de două ori pe săptămănă, până s-or trezi. (…) Stimați colegi din alte fracțiuni, că sunteți MAN, că sunteți PSRM, că sunteți PCRM, veniți la ședințele CMC. Îndemn către Ion Ceban: domnule primar apucați-vă de treabă, oamenii pentru asta v-au ales”, a adăugat Popa.

Potrivit reprezentantei PAS, în sala de ședințe a CMC se aflau și un grup de părinți nemulțumiți de ultimele anunțuri cu privire la grupele cu program prelungit pentru elevii din clasele primare.

Urmare a întrunirii în sala de ședințe a Consiliului, consilierii PAS au mers în biroul viceprimarului capitalei Olga Rusu. Acolo, reprezentanții PAS, inclusiv Zinaida Popa, au avut un schimb de replici cu Olga Rusu pe subiectul grupelor cu program prelungit din clasele primare, dar și serviciul de asistenți personali pentru familiile în care sunt persoane cu necesități speciale. Timp de aproximativ 10 minute, părțile s-au acuzat reciproc.

La scurt timp, edilul Ion Ceban a scris pe rețelele de socializare că reprezentanții PAS „au rupt ușile și au dat buzna în Primăria Chișinău”.

Astăzi, consilierii PAS, însoțiți de „țipălăii” care le fac publicitate, au rupt ușile și au dat buzna în Primăria Chișinău și în biroul viceprimarului Olga Ursu, care le-a explicat pe puncte procedurile, conform legii, și le-a răspuns profesionist. Astfel de show-uri, cei de la PAS le produc în fiecare zi, inclusiv la ședințele CMC”, a menționat Ceban.

***

Și pe 26 decembrie 2023, ședința extraordinară a CMC a eșuat. S-au prezentat doar 15 consilieri: 14 de la PAS și Victor Chironda de la Platforma Demnitate și Adevăr. Aleșii locali PAS au spus că edilul Ion Ceban și partidul la conducerea căruia se află nu ar fi interesați „să lucreze și să creeze un oraș confortabil”. Iar Victor Chironda a menționat că „nu o să fie deloc ușoară” activitatea consilierilor în CMC. În reacție, Ion Ceban a declarat că „există o procedură clară de convocare a CMC” și că „cineva are nevoie de atenție sporită înainte de sărbători”.

CMC este compus din 51 de aleși locali. În Consiliu au acces 20 de aleși ai Partidului Mișcarea Alternativa Națională, 20 – din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, 6 consilieri de la Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, 2 aleși – din partea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, iar Partidul Politic „Renaștere”, Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Nostru – câte un consilier.

Pe 7 decembrie a avut loc ședința de constituire a Consiliului Municipal Chișinău. Consilierii au validat mandatul primarului capitalei, dar și a celor 51 de consilieri locali aleși. Ulterior, edilul Ion Ceban a susținut un discurs în care a îndemnat aleșii „să facă cât se poate de mult în beneficiul” oamenilor. Și consilierul socialist Igor Dodon a îndemnat fracțiunile să facă „mai puțină politică și mai multe lucruri pentru oameni”. Consilierul Lilian Carp a menționat că aleșii locali trebuie să se așeze la o masă pentru a discuta cum trebuie să arate orașul Chișinău. Pe ordinea de zi, consilierii au avut inclusiv subiectul cu privire la inițierea constituirii fracțiunilor în CMC. Adrian Talmaci, secretar interimar al CMC, a menționat că subiectul va fi discutat la următoarea ședință.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: