VIDEO Șeful Moldovagaz spulberă prognozele optimiste cu privire la reducerea tarifului pentru gaz
Full Article 3 minutes read

VIDEO Șeful Moldovagaz spulberă prognozele optimiste cu privire la reducerea tarifului pentru gaz

Nu există premise pentru micșorarea tariful la gaze până la 13-14 lei, în ciuda declarațiilor unor funcționari publici. Declarația a fost făcută de șeful Moldovagaz Vadim Ceban în cadrul ediției din 26 septembrie a emisiunii „Puterea a Patra”, de la N4. Acesta a spus că pentru o eventuală reducere a tarifului, Moldogaz trebuie să achiziționeze gaz cu un preț de minim $550 pentru 1 000 m3. Acest lucru însă, potrivit lui Ceban, nu este posibil chiar dacă Energocom cumpără gaze cu $430, pentru că există costuri adiționale pentru transport, stocarea în depozitele din Ucraina, injectare și extragere, care, la fel, influențează prețul de cumpărare.

Vadim Ceban a fost întrebat dacă există premise ca până în luna noiembrie Moldovagaz să ceară Agenției Naționale în Energetică (ANRE) să ceară micșorarea tarifului la gaze.

Dacă va fi un preț comunicat de la Energocom și vom vedea în factură, despre prețurile care se încadrează în limitele care ne permit să ne adresăm cu o eventuală micșorare, evident vom merge. Dar n-avem aceste premise. Pentru că este una când se declară la ce preț, astăzi, Energocom cumpără gaze naturale și livrează către Moldovagaz și al doilea subiect ce factură noi obținem de la Energocom în fiecare lună, până la data de 20. Factura ceia diferă și diferă cu mult, comparativ cu prețurile anunțate. Am văzut în mass media că 430, 450. Factura este mult mai mare.

Nu vă spun precis, dar, după prognoză și după cum văd eu, pot presupune că peste $600 pentru trimestrul IV. Pe când, dacă vorbim despre o eventuală reducere prețul limită de la care se pornește reducerea este $550. Orice preț de achiziție mai jos de $550 pentru trimestrul IV ne permite adresarea către Agenție cu o eventuală micșorare”, a menționat acesta.

Vadim Ceban a respins declarațiile unor voci care spun că în perioada rece a anului ar urma să fie micșorat tariful la gaz până la 13 lei. Acesta a declarat că faptul că Energocom achiziționează gaze naturale din Grecia la $430 nu este suficient pentru că există costuri adiționale pentru transport, stocare, injectare și extragere, care, la fel, se vor reflecta în tariful achitat de consumatori.

Nu este real acest lucru, pentru că văd diferite speculații. Faptul că în Grecia se cumpără cu $430. Acest preț, cu toate costurile de transport, plus stocarea în Ucraina și consumul în perioada rece a anului, plus transport, injectarea și apoi extragerea și aducerea până la hotar, sunt anumite costuri. Și, respectiv, aceste costuri nu ne permit să avem un prețuri mai jos de 550. Nu sunt așa prețuri”, a spus el.

 

***

Aimintim că, pe 22 august, membrul consiliului SA Energocom Alexandr Slusari a declarat că întreprinderea a cumpărat gaz ieftin, astfel că s-ar putea crea premise pentru micșorarea tarifului la gaze până la 13 lei. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: