Vin schimbări în Găgăuzia? Parlamentul va analiza cât s-a investit, cum s-a integrat regiunea și ce-i de făcut cu propaganda rusă
Full Article 4 minutes read

Vin schimbări în Găgăuzia? Parlamentul va analiza cât s-a investit, cum s-a integrat regiunea și ce-i de făcut cu propaganda rusă

Igor Grosu a spus că la nivelul Parlamentului se va evalua cât a investit până acum Republica Moldova în diferite regiuni ale țării. Declarațiile au fost făcute de președintele Parlamentului în contextul ultimului scrutin din Găgăuzia. Grosu a adăugat că a văzut unii lideri de opinie care „au făcut turul” prin Găgăuzia „și au sesizat niște diferențe”. Potrivit oficialului de la Chișinău, parlamentarii trebuie să vadă dacă „și-au atins scopurile spre exemplu aceste politici în timp” și dacă „au contribuit ele cumva la integrarea acestei regiuni mai mult”. 

Grosu a fost întrebat la emisiunea „În Context” de la Moldova 1 dacă „există o lecție pe care trebuie să o învățăm în urma acestui scrutin de la Comrat”. „E luată și în calcul o reevaluare a statutului special?”, a adăugat prezentatorul emisiunii.

Acum da, discuții o să avem foarte pragmatice. Noi, la nivelul Parlamentului, avem o comisie parlamentară în care discutăm legislația națională și cât de racordate sunt legile care reglementează aceste regiuni. Cât de corect sunt ajustate la Constituția Republicii Moldova, la codurile noastre. Deci, vom avea o discuție foarte corectă, foarte cinstită, francă, să evaluăm spre exemplu cât a investit până acum Republica Moldova în diferite regiuni nu doar acolo, peste tot”, a menționat Grosu.

Oficialul de la Chișinău a spus că este nevoie de a efectua un studiu comparat care să arate cât s-a investit în regiunile din Moldova.

Să facem un studiu comparat, să vedem. Spre exemplu eu sunt de la Cahul – Cahul, Leova, Cantemir – haideți să vedem cât s-a investit într-o parte, cât s-a investit în altă parte, că am văzut și unii lideri de opinie au făcut turul pe acolo și au sesizat niște diferențe, cel puțin la capitolul calitatea infrastructurii”, a precizat Grosu.

„Diferența e că taxele rămân acolo în regiunea găgăuză”, a menționat prezentatorul emisiunii.

Și aici, trebuie să ne așezăm și să vedem, și-au atins scopurile spre exemplu aceste politici în timp, 30 de ani iată. Faptul că aceste taxe, sau o parte din taxe, au rămas acolo, au contribuit ele cumva la integrarea acestei regiuni mai mult? Au contribuit la promovarea culturii, limbii, valorilor? Sunt niște întrebări care noi trebuie să le spunem”, a adăugat președintele Parlamentului.

„Mai departe, un lucru care cred eu trebuie rezolvat cât mai repede și nu doar acolo dar pe teritoriul întregii Republicii Moldova – prezența în continuare a propagandei Kremlinului”, a mai spus Grosu. Aici, a adăugat el, „noi trebuie să mergem hotărât, este propaganda războiului, este propaganda unui stat agresor, care afectează și are un impact foarte prost asupra securității noastre informaționale”.

***

Amintim că pe 14 mai a avut loc turul II al alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei. Candidata Partidului „ȘOR” Evghenia Guțul s-a confruntat în turul doi cu Grigorii Uzun, candidat susținut de PSRM. Guțul a acumulat cele mai multe voturi.

Pe 22 mai, Curtea de Apel Comrat a validat alegerile din Găgăuzia. Precizăm că decizia Curții de Apel Comrat nu este definitivă, aceasta poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție.

Amintim că oamenii legii au inițiat recent un dosar penal pe faptul coruperii alegătorilor din Găgăuzia de către Partidul „ȘOR” în favoarea Evgheniei Guțul. Reprezentanți din cadrul formațiunii sunt acuzați că ar fi oferit câte 15 mii lei pentru fiecare persoană care determina alte 30 de persoane să o voteze pe Guțul la funcția de bașcan.

Pe 17 mai, premierul Dorin Recean a venit cu un mesaj către cetățenii din Autonomie, menționând că „nimeni, dar absolut nimeni, în locul lor nu va alege bașcanul”. Premierul a spus că „bașcanul Autonomiei Găgăuze trebuie să fie ales conform legislației Republicii Moldova”. El a mai declarat că problemele care au fost identificate au fost documentate și vor fi prezentate în instanță, iar „instanța va da o apreciere”. Astfel, el a chemat „pe toată lumea să fim calmi, iar instituțiile să funcționeze, toate la orice nivel”


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: