Viorica Puică, judecătoarea pe care socialiștii nu o voiau la CSJ, va conduce instituția până la desemnarea noului președinte
Full Article 2 minutes read

Viorica Puică, judecătoarea pe care socialiștii nu o voiau la CSJ, va conduce instituția până la desemnarea noului președinte

Funcția de președinte interimar al Curții Supreme de Justiție urmează să fie exercitată de către judecătoarea Viorica Puica. O hotărâre în acest sens a fost aprobată pe 25 august de Consiliul Superior al Magistraturii, ca urmare a demisiei magistratei Tamara Chișca-Doneva, care a exercitat până acum această funcție, informează Moldpres.

Viorica Puică va intra în noul post începând cu ziua de 26 august. Postul de șef interimar la CSJ a rămas vacant după ce magistrata Tamara Chișca-Doneva a scris cerere de demisie pe care CSM-ul a acceptat-o parțial.

Cine este Viorica Puică

Viorica Puică activează în calitate de judecător din anul 2002, iar acum – la Judecătoria sectorului Botanica al capitalei. Puică a vorbit de nenumărate ori despre starea de lucruri în sistemul justiției. Ea a pretins de câteva ori la postul de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ), dar nu a acumulat numărul necesar de voturi. În timpul unui astfel de concurs, în anul 2017, Corneliu Gurin, procurorul general de atunci și membrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), i-a reamintit magistratei că aceasta a afirmat într-un interviu că „Procuratura Generală nu este independentă”. În același an, 2017, Puică a candidat la CSM, dar nu a acumulat numărul necesar de voturi.

În luna iunie 2020, Puică a participat din nou la concursul pentru funcția de magistrat al CSJ. Din șapte candidați, Consiliul Superior al Magistraturii a ales-o doar pe ea și a transmis hotărârea pentru aprobare în parlament.

La 15 iulie, la ședința comisiei juridice, deputații Partidului Socialiștilor și ai Partidului Democrat au votat împotriva numirii sale. Ei nu au explicat motivul deciziei lor.

Conform declarației de venit, în anul 2022, Viorica Puică a câștigat 133 793 de lei la Judecătoria Chișinău și a primit o pensie de 50 483 lei de la Casa Națională de Asigurări Sociale. Puica deține un apartament de 70 de metri pătrați, care a fost cumpărat în 2017 cu 409 721 lei. Soțul noului președinte interimar al CSJ are un automobil de model Hyundai, achiziționat în 2020 cu 293 500 de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: