Vladimir Vitiuc ratează șansa de a reveni în Parlament. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea CEC
Full Article 2 minutes read

Vladimir Vitiuc ratează șansa de a reveni în Parlament. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea CEC

Vladimir Vitiuc, ex-parlamentarul comunist, iar ulterior al Partidului Democrat, care în anul 2020 a aderat la Partidul „ȘOR”, nu va ajunge deputat în Parlament. Curtea Constituțională nu i-a validat mandatul. O decizie în acest sens a fost aprobată pe 29 iunie. 

Curtea Constituțională a reținut că declararea neconstituționalității unui partid nu poate fi conciliată cu ideea că autoritățile ar putea eventual să solicite validarea mandatelor de deputat din partea partidului în discuție, în cazul vacanței funcției de deputat.

Astfel, deși deputații actuali își pot continua mandatele în calitate de deputați independenți, acest fapt nu presupune că mandatele vacante pot fi suplinite, de vreme ce nu mai poate fi pusă în discuție compatibilitatea cu funcția de deputat a candidaților supleanți dacă partidul a fost declarat neconstituțional.

Amintim că fracțiunea parlamentară a Partidului „ȘOR” avea un fotoliu liber de deputat după ce, pe 27 aprilie, Ilan Șor a fost privat de mandatul de deputat. Decizia Parlamentului Republicii Moldova a fost luată ca urmare a condamnării politicianului la 15 ani de închisoare de către Curtea de Apel. Decizia a fost susținută de deputații majorității parlamentare, PAS. Împotrivă au votat parlamentarii din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS).

Totuși, Vladimir Vitiuc nu era “dorit” în Parlament. Partidul “ȘOR” a depus o cerere, la Comisia Electorală Centrală (CEC), prin care și-a exprimat dezacordul cu validarea de către Curtea Constituțională a mandatului lui Vitiuc. Demersul a fost examinat de CEC în cadrul ședinței din 24 mai și respinsă. La rândul său, Vitiuc, în calitate de parte vizată, a calificat drept „neîntemeiată” solicitarea colegilor săi de partid.

Menționăm că pe 19 iunie, judecătorii Curții Constituționale a Moldovei a hotărât că Partidul „ȘOR” va fi scos în afara legii, întrucât a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și au pus în pericol suveranitatea și independența Republicii Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: