Vocea comunității: Împreună spre schimbare
Full Article 4 minutes read

Vocea comunității: Împreună spre schimbare

Șase grupuri de inițiativă din diverse colțuri ale țării s-au unit pentru a aduce o schimbare în satul lor de baștină. Împreună cu asociația obștească „Primăria Mea”, au reușit să implementeze cu succes un proiect de reabilitare a unui obiectiv local.

Un exemplu inspirațional este localitatea Brînzeni, raionul Edineț, unde localnicii au investit cei 6 mii de lei oferiți de asociație pentru amenajarea parcului satului.
Primarul localității, Svetlana Grasu a subliniat – „Într-adevăr, oamenii sunt dornici de a face lucrurile frumoase, chiar m-am convins de asta. Sunt primar la primul mandat, respectiv, a fost prima primăvară de lucru și am văzut cum oamenii s-au implicat activ. Motivația a fost să avem o localitate frumoasă, despre care să vorbească de bine.”

În localitatea Risipeni, raionul Fălești, curând, localnicii se vor mândri cu un muzeu deosebit. Voluntarii au salubrizat o gospodărie, lăsată de izbeliște. Casa urmează a fi transformată într-un muzeu al tradițiilor locale.

Dmitri Mosoreti, primarul satului Risipeni, raionul Fălești – „Gospodăria era în paragină, și chiar în centrul localității, așa că, estetic, deranja și atunci, bineînțeles că sătenii au salutat ideea și au sărit în ajutor. Orice proiect în localitate este binevenit, mai ales cele care implică cetățenii și voluntarii din localitate.”

Sătenii din Bleșteni, raionul Edineț, s-au mobilizat pentru a vopsi gardul stadionului local. Directoarea grădiniței, Olesea Crețu, a declarat: – „Nu a fost complicat să mobilizăm sătenii, pentru că au intervenit întâi instituțiile din localitate, după care s-au alăturat și alți localnici. Am repartizat pliante și am discutat cu fiecare în parte.”

Beatricia Catan, elevă la gimnaziul din satul Tigheci, raionul Leova – „Tinerilor li s-a părut o idee interesantă, pentru că noi dorim, cât mai repede, să renovăm centrul pentru tineri și cu sprijinul celor de la voluntar.md, am pus o bucățică din centrul nostru pentru tineret.”

O altă participantă activă la proiect este Svetlana Savin din Zgurița, raionul Drochia. Izvorul din sat nu a fost curățat. Însă, de câteva luni, acesta izvorăște altfel, după ce sătenii s-au mobilizat să-l curețe. „Au venit profesori, au venit elevi, dar și părinți. Cei care au auzit și au fost interesați, pentru că apa potabilă este cea mai importantă, în orice localitate. Apa este potabilă, apa are temperatura anul împrejur 8 grade celsius, este o apă foarte bună.”

Ina Codreanu, primarul satului Andrușul de Sus, raionul Cahul – „Chiar în timp ce noi lucram, pentru că s-a lucrat mai multe zile, toți care treceau pe lângă noi, pentru că fântâna este exact la intrare în localitate, toți ne urau succes, erau foarte binevoitori și apreciau munca pe care o fac voluntarii. Este într-o zonă numită „Valea Dragă” care este o zonă de suflet pentru toți Andrușenii, o zonă pitorească, care are legătură cu satul nostru.”

Mentorul asociației obștești „Primăria Mea”, Sergiu Cibotaru, a îndrumat participanții programului în elaborarea și implementarea proiectelor. El a remarcat că, în comunitățile rurale, vârstnicii sunt cei mai implicați voluntari.

Sergiu Cibotaru, mentor la AO „Primăria Mea” – „Noi combatem un mit, precum că voluntariatul este doar pentru tineri. În localitățile rurale din moldova, se implică mai mult oamenii în vârstă. Sunt buni voluntari, de exemplu, ies proaspăt la pensie, dar au încă multă energie, cu siguranță au multă experiență și pot să contribuie ca lucrurile să se schimbe spre bine.”

Reprezentanta asociației obștești „Primăria Mea”, Natalia Slepuhin, a menționat că peste 30 de reprezentanți din diferite localități au aplicat la acest proiect, însă au fost selectate doar cele mai bune inițiative.

Natalia Slepuhin, reprezentanta AO „Primăria Mea” – „Șase localități care au participat, au beneficiat de un suport financiar pentru a organiza o activitate în localitățile lor, și astăzi, ne-am întâlnit să facem totalurile acestui proiect să împărtășim experiențele, lecțiile învățate și să ne gândim împreună cum putem promova voluntariatul în continuar, în localitățile noastre.”

Proiectul „Voluntariat pentru comunități mai puternice” a fost finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională.

 

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: