„Vom suferi”. Dodon, din arest la domiciliu, spune că Moldova nu este obligată să se alăture sancțiunilor UE împotriva Rusiei
Full Article 2 minutes read

„Vom suferi”. Dodon, din arest la domiciliu, spune că Moldova nu este obligată să se alăture sancțiunilor UE împotriva Rusiei

Fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon, care se află în arest preventiv la domiciliu, spune că declarațiile conducerii țării, precum că statutul de candidat de aderare la UE ar obliga Moldova să se alăture sancțiunilor antirusești „nu corespund realității”. 

„Moldova a primit statutul de candidat de aderare la UE nu pentru a fi susținută economic, ci pentru a fi atrasă în jocurile geopolitice occidentale împotriva Rusiei. Noi am devenit, de fapt, candidați pentru noi experimente politice și militare, după exemplul trist al Ucrainei”, scrie Dodon, pe Facebook.

Tot el a adăugat că moldovenii trebuie să înțeleagă că țara „nu va adera la UE încă cel puțin un deceniu sau două, sau probabil niciodată”.

„Însă vom suferi chiar în următoarele luni din cauza politicii iresponsabile și agresive a conducerii de la Chișinău, care conform declarațiilor recente se aliniază la sancțiunile Occidentului împotriva Rusiei. Declarațiile conducerii țării, precum statutul de candidat de aderare la UE ar obliga Moldova sa se alăture sancțiunile antirusești, nu corespund realității. Spe exemplu Turcia, membru NATO care a obținut statutul de candidat câteva decenii în urmă, a refuzat să se alăture sancțiunile Occidentului împotriva Rusie invocând că acestea contravin intereselor naționale”, a menționat Dodon.

Amintim că pe 23 iunie, Consiliul European a acordat Moldovei și Ucrainei statutul de candidat la UE.

După aceasta, președintele Parlamentului Igor Grosu a spus că Republica Moldova va susține sancțiunile impuse de Uniunea Europeană Rusiei, urmare a invaziei Federației Ruse în țara vecină: „Evident, noi o să fim solidari în continuare cu UE, pentru că menirea acestor sancțiuni este să descurajeze războiul. (…) Trebuie să ajungem prin toate metodele diplomatice posibile să oprim ostilitățile”, a declarat Grosu, la Moldova 1.

De menționat că reprezentanții Consiliul European, în concluziile summitului din 23 iunie, au cerut „tuturor țărilor să se alăture sancțiunilor UE împotriva Rusiei, în special țărilor candidate”.

După anunțul țării noastre de a se alătura sancțiunilor, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a amenințat Republica Moldova că va opri furnizarea de resurse energetice rusești.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: