Votat. Ex-ministrul Finanțelor Dumitru Budianschi va conduce Comisia Națională a Pieței Financiare
Full Article 2 minutes read

Votat. Ex-ministrul Finanțelor Dumitru Budianschi va conduce Comisia Națională a Pieței Financiare

Ex-ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, a fost numit, pe 31 martie, prin hotărâre de Parlament, în funcția de președinte al Consiliului de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF). Funcția a devenit vacantă după depunerea cererii de demisie a Corneliei Cozlovschi, din motive personale.

Dumitru Budianschi a absolvit Universitatea de Stat din Moldova și Academia de Studii Economice din Moldova, este master în științe economice, finanțe publice și fiscalitate. Până a fi numit în funcția de ministru al Finanțelor în august 2021, a fost deputat în Parlament. De asemenea, de-a lungul carieri sale profesionale a fost director de program la Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, a activat în domeniul consultingului și expertizei în diferite instituții din țară și de peste hotare, inclusiv la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Mondială, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Potrivit legislației, Consiliul de administrație al CNPF este un organ colegial, condus de trei membri: un președinte și doi vicepreședinți. Aceștia sunt desemnați de legislativ, pe un mandat de cinci ani, la propunerea Președintelui Parlamentului.

Amintim că Cornelia Cozlovschi și-a prezentat cererea de demisie șefului Parlamentului Igor Grosu pe 23 martie. Cu toate acestea, informația despre plecarea din funcție a președintei CNPF a fost făcută publică pe 28 martie.

„Motivele prezentei cereri de demisii sunt de ordin personal”, se arată în cererea depusă de Cozlovschi.

Ulterior, deputatul PAS Radu Marian a anunțat că, urmare a demisiei Corneliei Cozlovschi, șeful legislativului Igor Grosu urmează să propună Parlamentului candidatura lui Dumitru Budianschi pentru funcția de președinte al CNPF. Subiectul va fi examinat în ședința plenară a Parlamentului, din 30 martie.

„Îi mulțumim enorm doamnei Cozlovschi pentru efortul substanțial depus la întărirea și schimbarea la față spre bine a CNPF – o instituție care este astăzi respectată și care promovează reforme benefice în domeniu. Sper că doamna Cozlovschi să revină în sectorul public în viitorul apropiat”, a scris Radu Marian pe canalul său de Telegram.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: