Șeful Teleradio-Moldova propune marcarea Zilei Radioului în aceeași dată când este sărbătorită în România
Full Article 2 minutes read

Șeful Teleradio-Moldova propune marcarea Zilei Radioului în aceeași dată când este sărbătorită în România

Conducerea companiei „Teleradio-Moldova” (TRM) propune instituirea Zilei Naționale a Radioului pe data de 1 noiembrie, și nu pe 30 octombrie, așa cum este în prezent. Un demers în acest sens a fost semnat și expediat în adresa Guvernului de directorul general al TRM, Vlad Țurcanu.

Țurcanu argumentează decizia prin faptul că la 30 octombrie 1930 ar fi început de fapt emisia unui post de radio din orașul Tiraspol, în timp ce, pe 1 noiembrie 1928, ar fi început emisia oficială a postului național de radio din România.

„În nota de fundamentare a inițiativei noastre arătăm că la 30 octombrie 1930 a început emisia unui post de radio din orașul Tiraspol, la acea vreme capitala așa-numitei RASSM, o structură creată de regimul comunist din URSS pentru a încuraja iredentismul pro-sovietic în Basarabia. Radio Tiraspol a fost folosit ca instrument de propagandă pentru populația din Basarabia, aflată în perioada interbelică în componența României. În realitate, prima emisie radio în Basarabia a avut loc cu doi ani mai devreme, pe 1 noiembrie 1928”, spune Vlad Țurcanu.

Precizăm că postul național de radio, Radio Moldova, își sărbătorește ziua anual, din 1930, pe data de 30 octombrie. În 2020, postul a împlinit nouă decenii de activitate.

Din 2012, Ziua Radioului este marcată, la nivel mondial, pe data de 13 februarie.

România sărbătorește Ziua Națională a Radioului pe data de 1 noiembrie, din 2019.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: