Xenia Sobciak a fugit din Rusia cu pașaportul Israelului. Locul aflării a fost confirmat oficial
Full Article 2 minutes read

Xenia Sobciak a fugit din Rusia cu pașaportul Israelului. Locul aflării a fost confirmat oficial

Jurnalista Xenia Sobciak se află în Lituania, unde a ajuns datorită faptului că deține și pașaportului Israelului. Informația a fost confirmată pe 27 octombrie de autoritățile lituaniene, citate de Forbes.ru. În ajun, la Moscova, a fost reținut directorul comercial al jurnalistei, care este și fostul redactor-șef al revistei rusești Tatler. Acesta este cercetat penal pentru extorcare de fonduri.

Sobciak a ajuns în Lituania datorită faptului că deține și cetățenia Israelului. Canalul de Telegram pro-Kremlin MASH scrie că jurnalista riscă o amendă de 200 mii de ruble rusești (circa 3 200 dolari) sau până la 400 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității pentru că nu a informat Ministerul rus de Interne despre faptul că deține și cetățenia acestui stat.

Potrivit legii din Lituania, Sobciak se poate afla în această țară nu mai mult de 90 de zile, în lipsa unui permis de ședere temporară. Autoritățile lituaniene nu au precizat când a intrat în țară jurnalista din Rusia și în ce mod. Șeful Departamentului securitate de stat a declarat că nu există informații despre faptul că Xenia Sobciak ar putea prezenta vreun pericol pentru securitatea țării.

***

Xenia Sobciak a părăsit Rusia în noaptea spre 26 octombrie și a ajuns în Lituania prin Belarus, potrivit surselor RIA Novosti și TASS. Potrivit presei ruse, jurnalista ar fi fost informată că urmează să fie reținută. Informația nu a fost confirmată oficial.

TASS a anunțat ulterior că Sobciak are statut de bănuit într-un dosar privind extorcare de fonduri în mărimi deosebit de mari de la compania de stat „Rosteh”. Aceasta riscă până la 15 ani de închisoare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: