14 mln lei pentru deszăpezirea capitalei timp de 2 zile? Întreprinderea Exdrupo reacționează: „O eroare tehnică și umană”
Full Article 4 minutes read

14 mln lei pentru deszăpezirea capitalei timp de 2 zile? Întreprinderea Exdrupo reacționează: „O eroare tehnică și umană”

Presa a scris că municipiul Chișinău a cheltuit circa 14 milioane de lei pentru „deszăpezirea” capitalei timp de două zile de ninsoare. Cifra ar fi fost comunicată jurnaliștilor de la Ziarul de Gardă de reprezentanții întreprinderii municipale Exdrupo. Urmare a publicării datelor în presă, șeful Exdrupo a menționat că s-ar fi produs „o eroare tehnică și umană” și că „oamenii de la Exdrupo nu au experiență să răspundă jurnaliștilor”. Potrivit acestuia, cele circa 14 milioane de lei ar fi fost cheltuite nu în două zile, dar într-o perioadă „de peste o lună de zile de muncă, 24 din 24”. 

Ziarul de Gardă a scris pe 27 martie că municipiul Chișinău a plătit circa 14 milioane de lei pentru două zile de ninsoare.

Banii ar fi fost cheltuiți pentru „deszăpezirea” capitalei ca urmare a ninsorii din 8-9 ianuarie 2024, când a fost emis cod galben privind scăderea temperaturii pentru întreg teritoriul țării. Jurnaliștii precizau că informația le-a fost oferită de întreprinderea municipală Exdrupo. Înainte de aceasta jurnaliștii ar fi solicitat primăriei informații privind „cheltuielile pe care le-a suportat pentru deszăpezirea orașului ca urmare a ninsorii din 8-9 ianuarie curent”. Pentru „serviciul 24/24 + intervențiile de răspândire a materialului antiderapant au fost cheltuiți 6,6 milioane de lei, iar cei mai mulți bani au fost cheltuiți pentru curățirea și evacuarea zăpezii de pe partea carosabilă – 7,16 mln lei” – au relatat jurnaliștii, cu referire la răspunsul întreprinderii.

În seara zilei de 27 martie, șeful Exdrupo Sergiu Tomiță a venit cu o reacție pe rețelele de socializate, menționând că s-ar fi produs „o eroare tehnică și umană” și că „oamenii de la Exdrupo nu au experiență să răspundă jurnaliștilor”. Potrivit lui Tomiță, cele circa 14 milioane de lei ar fi fost cheltuite nu în două zile, dar într-o perioadă „de peste o lună de zile de muncă, 24 din 24”.

Am văzut o informație apărută în presă precum că Exdrupo a cheltuit milioane, pentru deszăpezire, doar pentru două zile de iarnă. Menționez din start, este o eroare tehnică și umană. Oamenii de la Exdrupo nu au experiență să răspundă jurnaliștilor și să formuleze răspunsuri care să nu fie interpretate. Omul responsabil de la Exdrupo a explicat că în perioada ianuarie s-a lucrat inclusiv la eliminarea consecințelor acestei intemperii. Este vorba de o perioadă lungă, de peste o lună de zile, practic de intervenție non-stop. Atât în Chișinău, cât și în suburbiile capitalei. Este vorba despre îndeplinirea tuturor lucrărilor efectuate de Exdrupo dar și remunerarea personalului și muncitorilor implicați în aceste activități. (…) Repet, cheltuielile nu sunt pentru două zile dar pentru o perioadă de peste o lună de zile de muncă, 24 din 24, pentru toate lucrările efectuate de Exdrupo în Chișinău și suburbii. Pentru că Exdrupo intervine și în toate cele 18 suburbii ale capitalei”, a comunicat Tomiță.

În același timp, el a adăugat că „este vorba despre o eroare pur tehnică și umană, care nu a formulat în detalii acest răspuns” și că „la Exdrupo, oamenii știu să muncească practic în teren, nu a scrie răspunsuri pentru presă”.

Dar dacă a fost rea-intenție din partea cuiva, să formuleze un asemenea răspuns, sigur că vom examina acest aspect”, a conchis Tomiță.

În perioada 7-8 ianuarie 2024, în Republica Moldova a fost cod portocaliu de ninsori, iar cea mai mare cantitate de precipitații a căzut în capitală. În consecință, circulația transportului public a fost suspendată pentru ziua de 8 ianuarie, iar vacanța elevilor – prelungită cu două zile.

Mai precizăm că pe 9 noiembrie, în cadrul ședinței serviciilor municipale, edilul Ion Ceban a comentat criticile în adresa serviciilor Primăriei Chișinău pentru felul în care au intervenit după ninsorile abundente. Edilul a numit criticii „prostălani” și a mulțumit angajaților pentru intervenție.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: