18 spitale din România – atacate cibernetic. Datele pacienților nu pot fi accesate de către medici
Full Article 3 minutes read

18 spitale din România – atacate cibernetic. Datele pacienților nu pot fi accesate de către medici

Sistemul informatic al mai multor spitale din Bucureşti, cât şi din alte localități din România a fost, pe 12 februarie, ţinta unui atac cibernetic care le afectează activitatea curentă. Anunțul a fost făcut de Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) din țara vecină, scrie Europa Liberă România.

DNSC a menționat că este vorba despre un atac cibernetic de tip ransomware asupra unui furnizor de servicii pentru mai multe spitale.

Reprezentanţii Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică au transmis că mai multe spitale sunt afectate de atac. În acest moment, o echipă de specialişti ai DNSC s-a deplasat la faţa locului, pentru investigarea incidentului cibernetic”, a comunicat instituţia.

DNSC recomandă ca echipele IT ale spitalelor să nu fie contactate, pentru se putea concentra pe restaurarea serviciilor informatice şi a datelor, aceasta reprezentând o prioritate.

În Bucureşti, afectate sunt, printre altele, spitalele „Marius Nasta”, „Bagdasar Arseni”, „Colţea”, Sf. Luca şi Institutul Clinic Fundeni.

Beatrice Mahler, managera Institutului „Marius Nasta” din București, a declarat pentru sursa citată că specialiștii au izolat programul Hipocrate – softul de gestionare a pacineților, folosit exclusiv de către spitale, iar toate serviciile se acordă local, pe computerele spitalului.

Noi am deblocat activitatea în spital. Nu mai folosim Hipocrate”, a spus Beatrice Mahler.

În afară de Institutul Marius Nasta, sunt afectate alte 17 spitale din toată țara – cele din București sunt printre cele mai mari din capitală.

Spitalale au închiriat sistemul pentru serviciile medicale de la o firmă IT al cărei server ar fi fost atacat în această dimineață. Urmează să se stabilească cum se vor face raportarea și decontarea acestor servicii, pentru că, dacă nu pot fi introduse în sistem, spitalele nu vor putea obține bani de la CNAS.

Reprezentanții Casei de Naționale de Asigură (CNAS) au declarat că nu știu nimic de atactul cibernetic pentru că programul Hiopocrate nu ține de ei.

Managerii spitalelor au confirmat însă că sistemul nu funcționează.

Ministerul Sănătății de la București a confirmat că, în cursul nopții de 11 spre 12 februarie, a avut loc un atac cibernetic masiv de tip ransomware asupra serverelor de producție pe care rulează sistemul informatic HIS.

Ca efect al atacului, sistemul este nefuncțional, fișierele și bazele de date sunt criptate”, a comunicat ministerul.

Insitituția a spus că au fost activate măsuri de prevenție exceptională și pentru celelate spitale care nu au fost afectate de atac. Iar pentru spitalele afectate de atactul cibernetic „monitorizează atent situația pentru remedierea cât mai rapidă a disfuncționalităților”.

În toate spitalele în care funcționează acest tip de sistem informatic, au fost luate măsuri de siguranță, limitare internet, salvare date pe suport extern”, a menționat Ministerul Sănătății.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: