A doua tentativă. Deputatul PAS Alex Trubca și-a cerut scuze pentru situația creată la ședința cu ONG-urile de mediu
Full Article 3 minutes read

A doua tentativă. Deputatul PAS Alex Trubca și-a cerut scuze pentru situația creată la ședința cu ONG-urile de mediu

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Alex Trubca a venit cu o nouă reacție la situația creată în cadrul ședinței cu un grup de ONG-uri de mediu, după care a fost acuzat de intimidare. Dacă în ajun acesta susținea că declarațiile au fost făcute într-un „context specific”, astăzi acesta a menționat că îi pare rău pentru cele întâmplate și își cere scuze dacă participanții s-au simțit jigniți.

Regret situația creată. Exprimarea mai puțin diplomatică a dus la înțelegerea greșită a sensului cuvintelor mele. Nicio secundă nu am avut intenția de a jigni, darămite de a amenința pe cineva. În cazul în care cineva din cei prezenți în cadrul ședinței sau care au urmărit înregistrarea s-au simțit jigniți de expresiile mai puțin reușite, îmi cer scuze. Totodată, reiterez sensul celor formulate în cadrul ședinței. Este imperios de făcut o evaluare a eficienței utilizării resurselor publice alocate pentru protecția mediului și de asigurat o direcționare eficientă a banilor publici întru soluționarea problemelor de mediu”, a scris deputatul Alex Trubca pe pagina sa de Facebook.

Amintim că mai mulți activiști de mediu au semnat o declarație prin care îl acuză pe parlamentarul PAS de intimidare. Totul după ce, în cadrul ședinței din 7 februarie a Comisiei Parlamentare pentru Mediu și Dezvoltare Regională, pe subiectul incinerării anvelopelor, Trubca a avut o răbufnire față de Avocatul Poporului Maia Bănărescu, Lilia Curchi, jurnalistă de mediu și Alecu Reniță, președintele Consiliului Național al Organizațiilor de Mediu, declarând că opiniile lor pe subiectul discutat sunt irelevante, întrucât nu ar fi experți de mediu.

În adresa lui Reniță, Trubca a mai spus: „Având în vedere că sunteți mare specialist, eu vă promit că eu am să ridic întrebarea finanțării asociației Dvs.” Declarația a fost calificată de către jurnalist drept o tentativă de intimidare.

Drept urmare, activiștii pentru mediu au luat atitudine. Într-o declarație publică, un grup de semnatari a solicitat conducerii Parlamentului și fracțiunii PAS să ia act de „comportamentul inadecvat al deputatului” și să vină cu o reacție a comisiei de etică în acest sens. De asemenea, s-au cerut scuze publice.

În replică, Trubca a spus că „amenințarea și presiunea” a avut loc într-un context foarte specific.

„Dacă controlul eficienței utilizării fondurilor publice e o „amenințare și presiune” atunci e cazul să discutăm despre lichidarea Curții de Conturi și Inspecției financiare, fiindcă aceste instituții, în interpretarea semnatarilor Declarației sus-menționate, doar de “amenințări și presiuni” se ocupă”, a menționat deputatul.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: