Câți bani cheltuie o persoană din Moldova lunar: cei mai mulți se duc pe alimente 
Full Article 2 minutes read

Câți bani cheltuie o persoană din Moldova lunar: cei mai mulți se duc pe alimente 

O persoană din Republica Moldova cheltuie în mediu într-o lună peste 4 mii de lei. Cei mai mulți bani se duc pe alimente – 39,7%. Populația din oraș cheltuie peste 5 mii de lei, din sat – peste 3 mii de lei. Gospodăriile din orașe cheltuie mai mult pentru transport, serviciile restaurantelor și hotelurilor, sănătate, inclusiv educație. Cele din sat – pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, inclusiv dotarea și întreținerea locuinței. Datele au fost prezentate de Biroul Național de Statistică, cu referire la anul 2023. 

Potrivit datelor, o persoană din Republica Moldova a cheltuit în mediu, lunar – în 2023, aproximativ 4 248 lei. Este cu 14,5% mai mult în comparație cu anul 2022.

Cheltuielile efectuate de gospodării au fost îndreptate spre: consumul de produse alimentare – 39,7%, plățile pentru locuință, apă, electricitate și gaze – 17,6%, procurarea de îmbrăcăminte și încălțăminte – 7,8%. Celelalte cheltuieli au fost direcționate pentru achitarea serviciilor de transport (7,0%), mobilier, dotarea și întreținerea locuinței (5,3%), sănătate (4,4%), telecomunicație (4,3%), etc.

Biroul a precizat că populația din oraș a cheltuit aproximativ 5 391 lei, din sat – 3 388 lei.

Populația din mediul urban a cheltuit pentru produse alimentare 34,9%, din cheltuielile lunare de consum. Iar populația din mediul rural – 45,4%.

Gospodăriile din orașe au cheltuit mai mult pentru: transport (8,5%, față de 5,1% în mediul rural), serviciile restaurantelor și hotelurilor (5,4%, față de 0,7%), sănătate (5,1%, față de 3,6%), recreere și cultură (4,4%, față de 1,2%), educație (1,8%, față de 0,5%).

Potrivit datelor, populația din mediul rural a cheltuit mai mult pentru: locuință, apă, electricitate și gaze, îmbrăcăminte și încălțăminte, mobilier, dotarea și întreținerea locuinței.

Biroul Național de Statistică a mai precizat că, în anul 2023, veniturile populației în medie pe o persoană pe lună au constituit 4915,6 lei, fiind în creștere cu 15,6% față de anul precedent.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: