„Aberații debitate la indicația Rusiei!”. Igor Grosu, replică la declarațiile Tiraspolului privind integrarea Moldovei în UE
Full Article 3 minutes read

„Aberații debitate la indicația Rusiei!”. Igor Grosu, replică la declarațiile Tiraspolului privind integrarea Moldovei în UE

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, califică declarațiile așa-zișilor oficiali de la Tiraspol privind parcursul european al Republicii Moldova drept „aberații debitate la indicația Rusiei”. Potrivit speakerului, noul statut al Republicii Moldova de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană (UE) va aduce beneficii atât pentru cetățenii de pe malul drept al Nistrului, cât și pentru cei care locuiesc pe malul stâng – lucru de care, spune Grosu, așa-zisele autorități din Transnistria sunt pe deplin conștiente. Declarațiile au fost făcute de Grosu în cadrul unei ediții speciale la Moldova 1.

„Unele declarații sunt belicoase, dar ei nu le fac de capul lor. Ei poartă niște mesaje pe care le primesc din Rusia și le expun. Niște aberații pe care le debitează din când în când ca să-și arate mușchii”, a declarat Igor Grosu.

Potrivit speakerului, atât cetățenii din stânga Nistrului, cât și așa-zisele autorități din regiunea transnistreană au înțeles care sunt avantajele integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană. „Poate ei încă sunt departe de tot ce ține valorile europene, dar economic au înțeles foarte bine care sunt avantajele economice pe care le oferă UE. Ei sunt chiar îngrijorați că, în cazul în care Doamne ferește escaladează conflictul, ei pierd tot”, a menționat Grosu.

Igor Grosu declară că conflictul din estul Republicii Moldova nu poate fi tratat ca un impediment în procesul de aderare al Republicii Moldova la UE. „În UE mai sunt astfel de exemple și asta nu a fost o piedică de a obține statutul de candidat, ulterior de membru și chiar integrarea acestor țări. Noi avem un caz unic. În cazul nostru situația e de așa natură că, deși avem acest teritoriu separatist, am reușit să îl menținem în starea de a nu permite ca conflictul să escaladeze, să se dezghețe și să aibă loc ostilități”, a mai punctat Igor Grosu.

De menționat că, odată cu semnarea cererii de aderare a Republicii Moldova la UE, autoritățile de la Tiraspol au venit cu o serie de declarații în care acuzau autoritățile de la Chișinău că nu ar fi ținut cont de opinia Transnistriei. În cele mai recente declarații, Vitalii Ignatiev, conducătorul instituției de la Tiraspol responsabilă de „relații externe”, a numit „populism” declarațiile Maiei Sandu precum că locuitorii regiunii transnistrene ar sprijini integrarea europeană a Moldovei. După cum a remarcat Ignatiev, într-un interviu pentru canalul de televiziune rus „Russia 4”, Transnistria luptă pentru independență și pentru dezvoltarea relațiilor cu Rusia.

Amintim că, Republica Moldova a semnat, la 3 martie 2022, cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Pe 23 iunie 2022, țara noastră a primit statul de țară candidată pentru aderarea la UE, alături de Ucraina.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: