Grosu, cu speranță înainte de reuniunea de la Bruxelles: Nu cerem decât să revenim în familia europeană – aspirații călcate în picioare de un Imperiu
Full Article 3 minutes read

Grosu, cu speranță înainte de reuniunea de la Bruxelles: Nu cerem decât să revenim în familia europeană – aspirații călcate în picioare de un Imperiu

Republica Moldova va continua să fie solidară cu țara vecină, Ucraina. Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul conferinței internaționale „Reconstrucția Ucrainei”, care are loc în perioada 13-14 decembrie în România.  

„În cadrul acestui eveniment, am vorbit despre cum ne putem implica, Moldova și România, împreună, pentru a lua parte la acest proiect regional important (nr. red: Reconstrucția Ucrainei). Din prima zi am arătat că ne pasă de soarta vecinilor noștri ucraineni și ne-am deschis casele și vom continua să o facem”, a scris speakerul de la Chișinău pe pagina oficială de Facebook.

Președintele Parlamentului susține că evenimentul este cu atât mai important cu cât, în următoarele două zile, Consiliul European va decide dacă dă sau nu start negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova și Ucraina.

„Atât Republica Moldova, cât și Ucraina, speră să deschidă negocierile de aderare la UE. De fapt, atât Republica Moldova cât și Ucraina, dacă să privim lucrurile din prisma istoriei, nu cer nimic altceva decât să revină în marea familie europeană, într-un spațiu din care au făcut parte cultural şi valoric de sute de ani. Aceste aspirații au fost călcate în picioare de un Imperiu”, a mai declarat Igor Grosu.

Precizăm că președintele Parlamentului, Igor Grosu, participă la conferința internațională „Reconstrucția Ucrainei și rolul strategic al României”. Reuniunea are loc în perioada 13-14 decembrie, în orașul românesc Sinaia. Igor Grosu și omologul său român, Nicolae Ciucă, vor fi speakerii principali ai reuniunii. Detalii – AICI.

***

Amintim că, în iunie 2022, Uniunea Europeană a acordat Republicii Moldova și Ucrainei statutul de candidat la aderare. În schimb, a negat Georgiei acest statut, cerând mai multe reforme de la Tbilisi. Pentru a trece la pasul următor, care este deschiderea negocierilor de aderare, Comisia Europeană a definit 9 condiționalități pentru Chișinău, între ele lupta împotriva corupției larg răspândite şi reformele judiciare.

În noiembrie 2023, Comisia Europeană a recomandat Uniunii Europene să înceapă discuțiile privind aderarea Republicii Moldova. Decizia finală va fi luată de Consiliul European, în cadrul summitului șefilor de state și de guverne din țările UE, care va avea loc la Bruxelles, în perioada 14-15 decembrie. Pe 13 decembrie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care i-a cerut Consiliului European să decidă, în cadrul reuniunii începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: