Acces liber pentru oamenii de rând la mormântul lui Prigojin din Sankt Petersburg
Full Article 3 minutes read

Acces liber pentru oamenii de rând la mormântul lui Prigojin din Sankt Petersburg

Cei care doresc să își ia rămas bun de la fondatorul grupului militar Wagner, Evghenii Prigojin, sunt lăsați să intre în cimitirul Porohov din Sankt Petersburg, după ce mormântul liderului mercenarilor, decedat în urma unui accident aviatic, a fost securizat de poliție. În cimitir au fost instalate chiar și semne, care duc către mormântul lui Prigojin, scrie BBC.

Potrivit publicației „Rotonda”, în dimineața zilei, la cimitirul Porohov, aflat sub supravegherea poliției de ieri, au venit mai multe rude ale lui Prigojin, inclusiv soția și fiica sa. Deocamdată nu este clar dacă cele două au fost prezente la ceremonia funerară de luat-rămas bun, de ieri.

Serviciul de presă al grupului Wagner a anunțat marți seara că ceremonia funerară „a avut loc într-un cadru restrâns”. Mass media rusă a anunțat, cu referire la un angajat al cimitirului, că la înmormântare at fi participat, în total, 20-30 de persoane – toți îmbrăcați în civil.

Amintim că în seara de 23 august, avionul care îi aparținea fondatorului grupului Wagner Evghenii Prigojin s-a prăbușit în regiunea Tver. Comitetul de anchetă al Rusiei a inițiat o anchetă penală privind încălcarea normelor de securitate de a circulației și exploatare a mijloacelor de transport aerian.

„Rosaviatzia” a publicat lista pasagerilor din avion. Printre aceștia – Evghenii Prigojin, comandantul grupului Wagner Dmitri Utkin și Valerii Cekalov – conducătorul firmelor afiliate lui Prigojin.

Avionul lui Prigojin s-a prăbușit la fix două luni din ziua când acesta a anunțat puciul. Lovitura de stat militară a fost oprită în urma discuțiilor lui Prigojin cu Lukașenko, iar ulterior grupul Wagner s-a retras în Belarus, unde a format o tabără. Pe 24 august, la o zi de la anunțul privind presupusul deces a lui Prigojin, presa a publicat imagini din satelit din care reiese că tabără a fost demontată.

Pe 27 august, Comisia de Investigații din Rusia a confirmat moartea lui Evghenii Prigojin în accidentul de avion din regiunea Tver: „În cadrul anchetei prăbușirii aviatice din regiunea Tver au fost finalizate examinările genetice moleculare. Conform rezultatelor, identitățile tuturor celor 10 morți au fost stabilite, acestea corespund listei menționate în foaia de zbor”.

Pe 29 august, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat că președintele Federației Ruse Vladimir Putin nu va merge la înmormântarea liderului grupului Wagner Evghenii Prigojin. El a mai menționat că reprezentanții Kremlinului nu dețin informații despre înmormântarea lui Prigojin: „Totuși, decizia în această chestiune este luată de rude și prieteni. Aici nu putem spune nimic fără ei”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: