„Aceasta înseamnă să ai prieteni”. Maia Sandu a mulțumit UE și NATO pentru ajutorul oferit Moldovei
Full Article 2 minutes read

„Aceasta înseamnă să ai prieteni”. Maia Sandu a mulțumit UE și NATO pentru ajutorul oferit Moldovei

În cadrul unor declarații cu privire la summitul din 1 iunie, președinta Maia Sandu a mulțumit reprezentanților UE și NATO pentru asistența oferită Republicii Moldova, inclusiv în timpul evenimentului de la Bulboaca. 

Pe 5 iunie, Maia Sandu a declarat că „Uniunea Europeană ne ajută să sporim capacitatea de apărare și să modernizăm armata noastră, prin intermediul Instrumentului European pentru Pace, în valoare totală de 87 milioane euro”.

În aceste zile, Moldova a primit prima donație de echipamente moderne pentru sistemul de apărare”, a menționat șefa statului.

Suplimentar, a adăugat președinta, Polonia a anunțat o donație de 6 avioane cu echipamente de protecție, cum ar fi căști, veste și tehnică de ultimă generație pentru a ajuta Ministerul Afacerilor Interne să asigure ordinea și securitatea publică.

De asemenea, în aceste zile, Ungaria s-a alăturat altor donatori la fondul de încredere NATO pentru Moldova, cu o contribuție de 300 de mii de dolari. Fondul va fi folosit pentru întărirea capacităților de apărare a țării noastre. Le suntem recunoscători tuturor țărilor care contribuie la liniștea și pacea din țara noastră”, a comunicat Maia Sandu.

Președinta a vorbit și despre avioanele de supraveghere NATO care au securizat spațiul aerian al Republicii Moldova pe durata Summitului Comunității Politice Europene.

În aceste zile, cerul nostru a fost protejat de orice pericol de către forțele aeriene ale partenerilor noștri. Anume aceasta înseamnă să ai prieteni, parteneri alături, pe care te poți baza și care nu te lasă la nevoie. Așa ne vedem viitorul, unul în care toți copiii Moldovei sunt în siguranță, își trăiesc copilăria sub un cer protejat și nimeni nu se teme”, a conchis Maia Sandu.

***

Pe 31 mai 2023, autoritățile moldovenești au anunțat că Uniunea Europeană a donat Republicii Moldova, prin intermediul Instrumentului European pentru Pace, un lot de echipamente medicale și de geniu, inclusiv drone. Suportul UE pentru sectorul de apărare al UE se ridică, în total, la 87 milioane euro, a spus ministrul Apărării Anatolie Nosatîi.

Despre donația din partea Poloniei a anunțat pe 1 iunie ministrul polonez de interne Mariusza Kamińskiego.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: