Activiștii pentru drepturile animalelor, nemulțumiți de proiectul de lege propus de PAS: „Au fost eliminate articole și puncte cheie”
Full Article 2 minutes read

Activiștii pentru drepturile animalelor, nemulțumiți de proiectul de lege propus de PAS: „Au fost eliminate articole și puncte cheie”

Activiștii și organizațiile civice au trimis o declarație urgentă președintelui Parlamentului Igor Grosu și deputaților pentru a revizui proiectul de lege privind protecția animalelor. Anunțul a fost făcut de Societatea Umană. 

Reprezentanții Societății au declarat că pe 19 iunie, în Parlament, a fost înregistrat proiectul de lege privind protecția animalelor.

Cu toate acestea, organizațiile de protecție a animalelor nu au reacționat pozitiv la acest document. În versiunea scurtată și generalizată au fost eliminate articole și puncte cheie, cum ar fi sterilizarea obligatorie a pisicilor fără rasă, înregistrarea video obligatorie la capturarea animalelor, au fost reduse punctele care definesc cruzimea și maltratarea animalelor și multe altele”, se arată în declarația Societății.

Având în vedere modificările enumerate, a menționat Societatea, activiștii și organizațiile civice au trimis o declarație de urgență președintelui Parlamentului Igor Grosu și deputaților din organul legislativ suprem.

Aceasta are scopul de a revizui proiectul de lege privind protecția animalelor, de a organiza consultări publice complete în conformitate cu legislația și de a reintroduce punctele și articolele cheie eliminate în proiectul de lege privind protecția animalelor înainte de prima lectură a legii”, a comunicat Societatea Umană.

Totodată, apărătorii drepturilor animalelor îndeamnă cetățenii să sprijine inițiativa lor și să trimită propriile declarații către Parlament.

Amintim că pe 23 iunie 2023, fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate din Parlament a anunțat despre înregistrarea unui proiect de lege-cadru privind protecția animalelor. Potrivit partidului, proiectul de lege reglementează care sunt obligațiile proprietarilor de animale de companie, dar și atribuțiile administrației publice locale în raport cu animalele fără de stăpân. Proiectul prevede de asemenea crearea unui sistem informațional de identificare, de înregistrare a datelor cu privire la animalele de companie și a deținătorilor acestora.

Totodată, dacă va fi aprobat, în cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare va fi creat un serviciu pentru protecția animalelor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: