Administratorul Aeroportului, despre scurgerea în spațiul public a imaginilor video din timpul atacului armat: „Pot afecta imaginea țării. Cei vinovați – să răspundă”
Full Article 3 minutes read

Administratorul Aeroportului, despre scurgerea în spațiul public a imaginilor video din timpul atacului armat: „Pot afecta imaginea țării. Cei vinovați – să răspundă”

Administratorul Aeroportului Internațional Chișinău, Constantin Vozian, cere tragerea la răspundere a celor care au permis scurgerea în spațiul public a imaginilor video din timp reținerii atacatorului din Tadjikistan care a deschis focul pe aeroportul din Chișinău, luând viața a doi ofițeri aflați la datorie. Vozian susține că publicarea secvențelor video ar fi putut pune în pericol activitatea autorităților statului și, chiar mai mult – pot afecta imaginea țării.

„Aceste secvențe video cântăresc mai mulți giga, nu avem dreptul să le examinăm prin ruperea din context. Sper că acei angajați, indiferent din ce entități sunt, vor răspunde pentru faptul că au făcut publice anumite informații care au putut periclita activitatea autorităților statului. (…) Din perspectiva securității și siguranței, evenimentele de aviației civilă necesită analiză ca să nu se mai repete. Din ele nu trebuie făcute show-uri politice, PR. Asta este o informație foarte sensibilă, care poate afecta imaginea țării și persoane care se fac responsabile trebuie să răspundă, indiferent de unde vin”, a declarat Vozian în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la Rlive.

Întrebat dacă Aeroportul deține informații cu privire la pasagerii care urmează să aterizeze la Chișinău, Vozian a explicat că, deocamdată, administrația nu are acces la astfel de date. Totuși, există instituții în stat care pot verifica baza de date a pasagerilor care urmează să zboare în Moldova, între care SIS. Referindu-se la cetățeanul din Tadjikistan, care a aterizat pe 30 iunie la Chișinău și a omorât 2 oameni doar pentru că a primit refuz de a intra în Moldova, asta în condițiile în care era cercetat penal în Tadjikistan pentru răpire, Vozian a spus că sistemul de căutare nu a indicat nicio neregulă.

„A urcat ca un cetățean exemplar la bordul aeronavei. Despre el nu existau informații precum că este terorist sau criminal”, a explicat Vozian.

Amintim că un cetățean al Tadjikistanului, cercetat penal pentru răpire în țara de baștină, a deschis focul pe Aeroportul Internațional Chișinău, în seara de 30 iunie, după ce i-a fost refuzată intrarea în Moldova. La scurt timp, agresorul, pe nume Rustam Așurov, a fost capturat de brigada de poliție cu destinație specială Fulger, acesta fiind grav rănit. În urma atacului, polițistul de frontieră Serghei Muntean și angajatul din securitatea aeroportuară, Igor Ciofu, au fost omorâți. Grav rănit în urma schimbului de focuri de la Aeroport, atacatorul acuzat de dublu omor, Rustam Așurov, s-a stins pe patul de spital pe 3 iulie.

Precizăm că, la scurt timp după incident, pe rețelele de socializare au apărut imagini video din timpul reținerii atacatorului. La câteva zile distanță, în spațiul public au apărut, de asemenea, două secvențe video în care Așurov ar fi sunat-o pe mama sa, după ce i-a omorât pe Igor Ciofu și Serghei Muntean. Procuratura a confirmat ulterior autenticitatea imaginilor video și a anunțat că a anexat probele la dosar.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: