Ajutor din rezervele statului pentru 74 de localități din nordul Moldovei, afectate de furtună. Nu este vorba de bani
Full Article 4 minutes read

Ajutor din rezervele statului pentru 74 de localități din nordul Moldovei, afectate de furtună. Nu este vorba de bani

Guvernul vine în ajutorul oamenilor care au fost afectați de intemperiile din 25 iulie. Premierul Dorin Recean a anunțat pe rețelele de socializare că pentru 74 de localități din 6 raioane din nordul Republicii Moldova se va oferi materiale de construcție din rezervele statului, în valoare totală de peste 16 milioane de lei.

„Aprobăm astăzi, în ședință de guvern, un ajutor material pentru 74 de localități din 6 raioane din nordul țării. Sprijinul va ajunge la cetățeni sub forma materialelor de construcție din rezervele statului, în valoare totală de peste 16 milioane de lei”, a menționat Recean.

Totodată el a solicitat autorităților locale „să se mobilizeze și să dea dovadă de responsabilitate pentru a efectua cât mai curând toate lucrările de reparații și înlăturarea daunelor”.

UPDATE: La ședința extraordinară a Guvernului din 28 iulie, ministrul Afacerilor Interne Adrian Efros a spus că ploile torențiale înregistrate, cu vânt puternic, de pe 26 iulie au afectat peste 100 de localități din 10 raioane, în special partea de nord și centru a Republicii Moldova. „Peste o mie de foi de ardezie și 25 metri cubi de cherestea sunt deja pregătite și gata pentru a iniția deplasarea spre raionul Edineț, care a fost cel mai afectat de aceste intemperii”, a comunicat Efros.

Potrivit reprezentanților Guvernului, din rezervele de stat vor fi oferite bunuri sub formă de materiale de construcții –  64 677 de foi ondulate de ardezie pentru acoperiș, dar și 493,2 m3 de cherestea, în sumă totală de 16 317, 8 mii lei. Materialele, eliberate din cadrul Agenției Rezerve.

Materiale din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, vor fi distribuite autorităților publice locale din raioanele Edineț, Soroca, Rîșcani, Dondușeni, Drochia și Hîncești, în vederea efectuării lucrărilor de reparație și de construcție a caselor de locuit, clădirilor administrative și culturale, care au fost afectate de ploile torențiale și rafalele de vânt puternice.

***

În Republica Moldova continuă acțiunile de lichidare a consecințelor ploilor, cu intensificări ale vântului, din 25 și 26 iulie. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, vremea rea a afectat mai multe culturi agricole și livezi, iar 19 case particulare și 14 blocuri locative din Dondușeni au rămas cu acoperișurile deteriorate. Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, rămân deconectate de la energia electrică 10 localități din raionul Edineț.

Precizăm că ploaia și furtuna puternică a distrus mai multe locuințe din raionul Edineț. În satul Alexăndreni, 50 la sută din case au rămas fără acoperișuri. Și în comuna Bleșteni, fiecare a doua casă a fost afectată. S-au înregistrat pagube și în orașul Edineț, inclusiv la o benzinărie. Totodată, potrivit edilului, au fost afectate casele refugiaților. „Sunt distruse în totalitate, în proporție de 100 de procente, practic deja nu mai au unde sta”, a comunicat primarul. Oamenii au cerut ajutor de la autoritățile centrale.

În cadrul ședinței de Guvern din 26 iulie, premierul Dorin Recean a solicitat Ministerului de Interne să accelereze lucrul Comisiilor Situațiilor Excepționale locale „în așa fel încât astăzi pe parcursul zilei să colectăm toate necesitățile, în special pentru ardezie, materiale de construcție”. „S-au azi după masă, sau mâine, să putem să aprobăm distribuirea din rezervele de stat a ceea ce este necesar ca urgent să reparăm casele oamenilor”, a menționat el.

Pe 28 iulie, începând cu ora 11:00, prim-ministrul Dorin Recean prezidează ședința extraordinară a Cabinetului de miniștri. În cadrul ședinței se examinează unele decizii privind acordarea sprijinului localităților afectate de intemperiile din ultimele zile, care au fost recepționate de autorități din partea Comisiilor pentru situații excepționale locale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: