„Am reușit să aducem gustul croasanților francezi în bucătăriile gospodinelor din Moldova” – Victor Gudima, client Microinvest

Dacă ai vizitat măcar o dată Italia, la sigur ai îndrăgit tradiția matinală respectată cu strictețe de italieni — «collazione», un mic dejun apetisant, servit cu cafea aromată și ceva dulce, cum ar fi croasanții proaspăt scoși din cuptor. Antreprenorul Victor Gudima, client Microinvest, a rămas impresionat de gustul croasanților congelați, copți acasă și serviți la mic dejun, atât de îndrăgiți în toată Europa și a decis să-i aducă și în Moldova, fondându-și afacerea proprie în domeniul patiseriei — Panadero.

Croasanți clasici sau cu umplutură, melci cu vișină sau stafide, pain au chocolat și rulouri cu șuncă și cașcaval — sunt câteva din produsele congelate marca Panadero, pe care poți să le gătești rapid și ușor chiar în bucătăria ta, cu un gust autentic și aromat, la care au lucrat patiseri din Moldova și Europa. Mai nou, deserturile Panadero pot fi servite într-o locație splendidă, chiar în inima Chișinăului, inaugurată cu suportul financiar oferit de Microinvest. Cum au reușit să creeze rețeta perfectă de croasanți congelați moldovenești, dar și ce alte produse speciale găsim la Panadero, află din acest articol.

Panadero — de la idee și până la succes. Cum v-ați lansat și cu ce vă ocupați astăzi?

Eu nu sunt patiser și nici bucătar de profesie, dar sunt un vizionar bun al ideilor de afaceri care vor prinde viață. După o vizită la sora mea în Italia, am rămas impresionat de cât de gustoși pot fi croasanții congelați copți acasă. Moi, pufoși și cu un gust atât de rafinat. Anume acei croasanți ne-au inspirat să-i producem în Moldova. La început produceam și livram croasanți copți pentru HoReCa, erau foarte solicitați și apreciați de numeroase restaurante, hoteluri și localuri, cărora, pe lângă patiseria de calitate, le ofeream și instruiri cum să o gătească corect. Majoritatea din ei, în timp, au devenit clienții noștri fideli. Paralel, ne-am perfecționat rețeta croasanților congelați și ne-am lansat în retail, sub brandul Panadero. Iar din 2023 suntem prezenți fizic în centrul istoric al Chișinăului — locația noastră de suflet.

Care e secretul patiseriei congelate? Cum ați reușit să creați rețeta croasanților perfecți?

Nu e simplu să creezi rețeta unui croasant. De fapt, e una din cele mai complicate rețete. Trebuie să creezi consistența perfectă nu doar la gust și formă, dar și care se va păstra bine la congelator. Ne-a luat mult timp, probe și dedicație ca să ajungem la gustul de croasanți pe care ni i-am dorit. Inițial ne-am gândit să aducem un patiser din altă țara, cum fac toți, dar totuși am vrut să-i creștem pe ai noștri, moldoveni. Împreună cu patiserii Panadero am mers la mai multe instruiri în Germania, Franța și Italia, de asemenea, au venit bucătari europeni la noi, ca, în final, să creăm rețeta croasanților noștri delicioși pe care îi poate găti și gusta fiecare. Secretul e în produsele prime, consistența bine lucrată, dragostea și munca depusă din partea întregii echipe.

Cât de apreciate sunt semipreparatele în zilele noastre? Ce deserturi speciale găsim în patiseria voastră cochetă din centrul Chișinăului?

Foarte apreciate. În ritmul nostru de viață modern, când timpul e atât de prețios, produsele semifabricate sunt o soluție bună și o delectare pentru gospodari și gospodine. În doar 20 de minute poți să gătești croasanți, melci sau rulouri, care îți vor umple bucătăria cu aromă. În patiseria Panadero ne-am dorit să aducem atât produse clasice cât și deserturi deosebite. De exemplu, clienții pot gusta la noi croasanți proaspeți în sortiment, ecler cu levănțică, cheesecake cu fistic, cheesecake cu pară caramelizată și gorgonzola și chiar renumitul desert San Sebastian. Toate sunt produse pe loc, în fiecare dimineață, de patiserii noștri talentați. Pe lângă patiserie, avem în meniu și câteva poziții pentru toate mesele din zi, de la mic dejun, prânz și până la cină. Am fost foarte bine primiți de localnici și cei care lucrează în această zonă. Ei spunea că de mult își doreau un local de așa tip aici. Și iată-ne pe noi.

Despre suportul Microinvest și importanța investițiilor responsabile în dezvoltarea unei afaceri.

Ca să creezi un produs bun și actual, ai nevoie de cunoștințe, experiență și desigur utilaje performante. La Panadero noi încă facem patiserie artizanală, totuși avem nevoie de dispozitive performante de malaxare și laminare. De asemenea, avem nevoie de investiții mari atunci când deschidem o locație. Pentru aceste situații e foarte important să ai alături parteneri buni, precum Microinvest. Avem o colaborare frumoasă, chiar de la primul credit pentru afaceri pe care l-am luat. Sunt receptivi, operativi și înțelegători. Pentru antreprenori aceste calități sunt extrem de apreciate, altfel e greu să te menții pe piață. La sigur vom colabora și în următoarele proiecte din lista noastră de scopuri, pentru că avem multe și frumoase.

Ce locații și deserturi noi planificați să adăugați în «meniul» afacerii Panadero?

Suntem foarte bucuroși că avem doar câteva luni de când ne-am deschis, dar oamenii deja ne întreabă când și unde inaugurăm următoarea locație. Asta ne face să visăm la o rețea de patiserii Panadero în toate zonele orașului, iar pe viitor de ce nu, poate și în regiuni. Desigur vom continua să ne îmbunătățim produsele și rețetele, să creăm deserturi noi, atât proaspete cât și congelate. Ne place ceea ce facem la moment și cât de apreciați suntem de public, înseamnă că o facem bine. Desigur că există și provocări în afaceri, și noi ne-am confruntat și ne confruntăm cu lipsa de cadre, identificarea furnizorilor pentru produse prime, perioade mai instabile sau de criză, acestea doar ne fac mai puternici și încrezuți să ne continuăm ideea frumoasă cu care am început. Mai ales că avem alături parteneri de încredere, precum Microinvest.

*Microinvest este unica organizație de creditare nebancară din Moldova, care aderă la principiile internaționale de protecție a clienților. Acestea presupun un proces de creditare responsabil și transparent, bazat pe abordare corectă, respectuoasă și echitabilă în deservirea clienților.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Zelenski, în cadrul summitului din Ucraina: „Planurile Rusiei vizează Odesa, apoi granițele cu Moldova și România”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat în cadrul summitului Ucraina – Europa de Sud-Est, desfășurat pe 11 iunie la Odesa, că planurile militare ale Rusiei vizează orașul Odesa, precum și granițele Ucrainei cu Moldova și România.

„Și, în sfârșit, suntem din nou aici, în orașul nostru minunat, Odesa. Acest oraș minunat este o țintă pentru Rusia. Ea vrea să-l distrugă, așa cum a distrus nenumărate orașe și sate în teritoriile ocupate. Planurile militare rusești vizează această regiune – Odesa, apoi granițele cu Moldova și România. Desigur, acum avem nevoie de protecție. Dar și mai mult avem nevoie de garanții pe termen lung că acest lucru nu se va mai repeta niciodată”, a menționat Zelenski, citat de presa ucraineană.

Amintim că și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, participă pe 11 iunie la summitul Ucraina – Europa de Sud-Est. În cadrul evenimentului, șefa statului a avut o întâlnire trilaterală cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și cu președintele României, Nicușor Dan.

Formatul Ucraina – Europa de Sud-Est a fost lansat în anul 2023, în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, ca platformă regională de susținere a Ucrainei, dar și de combatere comună a efectelor complexe ale războiului din proximitate și a consecințelor asupra regiunii extinse, care are interese de securitate comune.

8 hectare de livezi și 7 de sfeclă de zahăr, afectate de înghețuri. Autoritățile pregătesc măsuri de sprijin pentru fermieri

Înghețurile de primăvară au provocat pagube semnificative sectorului pomicol și culturii de sfeclă de zahăr din Republica Moldova, a anunțat Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA). Fenomenul a compromis înflorirea și formarea rodului în livezi, afectând aproximativ 8.650 de hectare. În ceea ce privește cultura de sfeclă de zahăr, au fost înregistrate pierderi pe o suprafață totală de 6.942 hectare. În context, MAIA a propus în consultări un proiect privind acordarea unui ajutor fermierilor afectați de înghețurile care au prejudiciat cultura de sfeclă de zahăr. De asemenea, analizează diverse opțiuni de sprijin pentru reprezentanții sectorului pomicol.

Cele mai afectate specii sunt caisul, prunul, cireșul, nucul și mărul. Se anticipează o reducere de 40-45% a recoltei de cais și prun. În cazul cireșului, pierderile ar putea ajunge până la 55%, influențate și de crăparea fructelor cauzată de ploile abundente. Pentru piersic și vișin, se estimează o scădere de 25–30%, iar la măr și nuc, pierderile prognozate sunt între 15% și 20%.

Deși condițiile meteorologice din luna mai, cu precipitații și umiditate adecvată, au contribuit la o regenerare parțială a pomilor, aceste evoluții nu pot anula pierderile provocate de înghețurile din aprilie.

În ceea ce privește cultura de sfeclă de zahăr, au fost înregistrate pierderi pe o suprafață totală de 6942,06 hectare. Până în prezent, agricultorii au reușit să reînsămânțeze 6825,5 hectare. În acest context, MAIA a elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern care prevede acordarea unui ajutor financiar fermierilor afectați de înghețurile târzii din primăvara anului 2025 la cultura sfeclă de zahăr. Proiectul, care include compensații parțiale pentru costurile semințelor utilizate, este în prezent supus consultărilor publice.

De asemenea, ministerul, în colaborare cu reprezentanții sectorului pomicol, analizează diverse opțiuni de sprijin pentru fermierii afectați. Printre măsurile propuse se numără compensarea pierderilor, prioritizarea producătorilor cu pagube confirmate, evaluarea necesarului de resurse financiare și identificarea surselor de finanțare disponibile, atât interne, cât și externe. Informații detaliate vor fi comunicate după finalizarea procesului de validare a datelor din teritoriu.

Amintim că pe 30 mai, Asociația Moldova Fruct solicită Guvernului să declare stare de calamitate națională de primăvară în agricultură și să aplice „măsuri urgente de sprijin” pentru producătorii de fructe afectați de înghețuri și grindină. Potrivit Asociației, temperaturile scăzute din luna aprilie și ploile cu grindină din luna mai „au compromis până la 100% din recoltă în unele regiuni ale țării”.

presedinte.md

Maia Sandu, la summitul din Ucraina: „Când Chișinăul, Kievul și Bucureștiul acționează împreună, putem oferi siguranță oamenilor”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, participă pe 11 iunie la summitul Ucraina – Europa de Sud-Est, care are loc la Odesa. În cadrul evenimentului, șefa statului a avut o întâlnire trilaterală cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și cu președintele României, Nicușor Dan.

„Împreună cu Volodimir Zelenski și Nicușor Dan, am vorbit despre cum ne construim reziliența în fața amenințărilor externe. Despre cum interconectările energetice, investițiile strategice și legăturile economice ne fac mai puternici și mai uniți. Și despre cum cooperarea regională poate fi un scut real pentru cetățenii noștri. Când Chișinăul, Kyivul și Bucureștiul acționează împreună, putem construi mai mult decât infrastructură sau proiecte comune – putem oferi siguranță oamenilor noștri, speranță într-un viitor pașnic și un drum clar spre o Europă unită, liberă și democratică”, a scris Maia Sandu într-un mesaj pe rețelele sociale.

La rândul său, Nicușor Dan a scris într-o postare că „această colaborare reflectă angajamentul ferm al celor trei țări de a consolida stabilitatea, securitatea și parcursul european al regiunii noastre”.

Formatul Ucraina – Europa de Sud-Est a fost lansat în anul 2023, în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, ca platformă regională de susținere a Ucrainei, dar și de combatere comună a efectelor complexe ale războiului din proximitate și a consecințelor asupra regiunii extinse, care are interese de securitate comune.

Lista curților din Chișinău care vor fi reabilitate din bani europeni. Recean: „Facem peste tot șantiere de construcție”

57 de curți din municipiul Chișinău și din suburbii au fost selectate pentru reabilitare în cadrul Programului guvernamental „Curtea Europeană”, dintr-un total de 502 dosare depuse. Bugetul alocat pentru renovarea unei curți este de până la 5 milioane de lei.

Curțile selectate se află în sectoarele Botanica, Ciocana, Râșcani, Centru și Buiucani, precum și în suburbii, printre care Durlești, Codru, Cricova, Ghidighici și Ciorescu.

„Pentru mulți dintre noi, curtea blocului este locul unde ne întâlnim cu vecinii, ne plimbăm copiii sau pur și simplu ne odihnim după o zi grea. De aceea, ne-am propus să aducem standarde europene chiar în fața blocurilor noastre”, a declarat viceprim-ministrul Vladimir Bolea în cadrul unei conferințe de presă.

Pe lângă cele 57 de curți selectate, a fost întocmită și o listă suplimentară cu 32 de curți, a căror reabilitare ar putea începe în acest an, în funcție de disponibilitatea resurselor financiare.

La rândul său, premierul Dorin Recean a declarat că „Guvernul investește masiv în infrastructură”.

„Facem peste tot în Moldova șantiere de construcție, care oferă oamenilor un lucru bun acasă și ridică nivelul de trai. Când avem grijă de țara noastră, de oamenii noștri, Moldova poate”, a subliniat Recean.

Amintim că Programul guvernamental „Curtea Europeană” este destinat reabilitării curților de bloc din municipiul Chișinău și din suburbii, pentru care Guvernul va aloca un buget de 250 milioane de lei prin Bugetul +PLUS, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Fiecare curte selectată va beneficia de până la 5 milioane de lei pentru lucrări de reparație a căilor de acces și a scărilor, iluminat stradal modern, parcări, terenuri de joacă, mobilier urban și rampe de acces.

Lista Proiectelor Selectate Pentru Implementare n 2025 n Cadrul Programului Curtea European by Doina Buruiană

(VIDEO) Aeroportul, redenumit?/Zaharova, despre „fanteziile” lui Recean/Cetățenia română, oferită mai rapid?

Cele mai importante știri din Moldova și din lume în noua ediție NewsMaker!
Subiectele ediției:
— Moldova, sub cod galben: ploi puternice și grindină
— Adevărul iese la lumină. Dosarele represiunilor sovietice, desecretizate
— Rusia respinge acuzațiile lui Recean: „fantezii și nonsens”
— Percheziții: peste un milion de lei descoperiți în dosarul coruperii electorale
— Marșul suveranității, la Chișinău: „Veniți cu drapelul, cu familia!”
— A urcat beat la volan și a ucis o femeie, iar acum a ajuns după gratii
— Ministra Justiției, despre evadările din închisori: neglijență și sabotaj
— Transnistria instituie din nou starea de urgență în economie
— Scandalul Amnistiei: trei funcționari suspendați și 16 sancționați disciplinar
— Nicușor Dan: procesul de redobândire a cetățeniei române poate fi simplificat
— Ministerul Educației va apăra în instanță disciplina „Istoria Românilor”
— Marșul Suveranității, la Chișinău: „Veniți cu drapelul, cu familia!”
— Maia Sandu și Nicușor Dan, întrevedere cu volodimir Zelenski la Odesa
Abonați-vă la NewsMaker – cele mai actuale știri fără cenzură.
Nu uitați să apăsați pe clopoțel pentru a nu rata noile ediții: zilnic, la 15:00 și 19:00, de luni până vineri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: