Ambasadorul Rusiei în România, convocat la ministerul de Externe după moartea lui Alexei Navalnîi
Full Article 4 minutes read

Ambasadorul Rusiei în România, convocat la ministerul de Externe după moartea lui Alexei Navalnîi

Ambasadorul Federaţiei Ruse în România Valeri Kuzmin a fost convocat de Ministerul Afacerilor Externe de la București în legătură cu decesul subit în închisoare al politicianului rus de opoziție Alexei Navalnîi. Alte state au cerut explicații diplomaților ruși în acest caz încă de la începutul săptămânii, scrie Hotnews.ro.

Ministra română de Externe Luminița Odobescu a dat dispoziție pe 21 februarie ca Valeri Kuzmin să fie convocat.

Reprezentantul MAE a subliniat că răspunderea pentru moartea lui Alexei Navalnîi revine exclusiv autorităților ruse. A evidențiat nevoia unei investigații transparente, independente, cuprinzătoare cu privire la circumstanțele în care s-a produs decesul. A menționat obligația morală a autorităților ruse de a transmite neîntârziat trupul neînsuflețit al lui Alexei Navalnîi familiei acestuia”, se arată în comunicatul publicat de MAE.

Ministerul Afacerilor Externe de la București a adăugat că convocarea ambasadorului rus reflectă poziția „consecventă” a României de condamnare a încălcărilor masive și sistematice ale drepturilor omului și libertăților fundamentale în Federația Rusă, respectiv solicitările de respectare de către țara respectivă a angajamentelor asumate la nivel internațional în acest domeniu.

Valeri Kuzmin a fost convocat de mai multe ori la Ministerul român de Externe după ce Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022.

Pe lângă România, până acum, autoritățile din Cehia, Italia, Polonia, Franța, Germania, Lituania, Spania, Suedia, Olanda și Marea Britanie au convocat ambasadorii ruși referitor la moartea lui Alexei Navalnîi.

Decesul liderului opoziției ruse

Navalnîi, principalul critic al lui Vladimir Putin, a fost declarat mort pe 16 februarie 2024. El avea 47 de ani. Potrivit autorităților ruse, politicianul s-ar fi simțit rău, imediat după ce s-a întors în celulă după o plimbare afară.

Pe 19 februarie, Comitetul de Investigații al Federației Ruse a informat avocații și mama lui Aleksei Navalnîi că trupul său nu va fi eliberat încă cel puțin 14 zile, până când expertiza nu va fi finalizată.

Pe 20 februarie, Ludmila Navalnaia, mama opozantului rus, s-a adresat, printr-un mesaj video, președintelui Rusiei Vladimir Putin. Pe fundalul penitenciarului din Siberia unde fiul ei era încarcerat, Ludmila Navalnaia i-a cerut lui Putin să-i fie predat trupul politicianului pentru a-l „înmormânta omenește”. Totodată, colaboratorii lui Navalnîi au anunțat că o cerere similară a fost înregistrată la judecătoria din Salehard (Detalii – AICI). În replică, tribunalul din Salehard a declarat pentru presa rusă că plângerea mamei lui Alexei Navalnîi, prin care cere să-i fie restituit cadavrul fiului său, va fi examinată de judecători, dar abia peste două săptămâni. Audierea va avea loc în ședință închisă.

Novaya Gazeta a creat o petiție prin care cere ca familiei lui Navalnîi să primească înregistrări video din cadrul penitenciarului, care să dovedească că medicii au încercat să-i oferi acestuia asistența medicală necesară și că au fost întreprinse toate măsurile necesare de resuscitare. Până acum, petiția a fost semnată de aproape 43 de mii de oameni. Iar, potrivit Europa Liberă România, peste 67 000 de cetățeni ruși au trimis note oficiale către Comitetul de Investigații al Rusiei, în care au cerut ca trupul lui Alexei Navalnîi să fie returnat familiei sale. Inițiativa fiind lansată de grupul pentru drepturile omului OVD-Info.

Între timp soția lui Navalnîi, Iulia, a declarat că va continua lupta soțului său. Ea a spus că soțul ei a fost ucis de Vladimir Putin și că știe „din ce motive exacte” s-a întâmplat acest lucru, și că în curând colaboratorii lui Navalnîi vor povesti despre acest lucru.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a anunțat că UE va impune un regim de sancțiuni împotriva Rusiei pentru încălcarea drepturilor omului în numele lui Navalnîi. De asemenea, el a promis că UE va continua să sprijine societatea civilă rusă și mass-media independente.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: