(ANALIZĂ) Ochii și urechile Moscovei de la Chișinău. Ce spun experții despre scandalul diplomatic dintre Moldova și Rusia?
Full Article 7 minutes read

(ANALIZĂ) Ochii și urechile Moscovei de la Chișinău. Ce spun experții despre scandalul diplomatic dintre Moldova și Rusia?

Scandalul care a izbucnit după publicarea investigației jurnalistice, potrivit căreia pe acoperișul Ambasadei Rusiei sunt montate dispozitive speciale, prin care agenții ruși spionau conducerea țării, a provocat  reducerea numărului de angajați ai misiunii diplomatice. NewsMaker a analizat împreună cu experții cât de reale sunt amenințările la adresa securității Republicii Moldova și ce măsuri ar trebui să întreprindă autoritățile de la Chișinău. 

Antene pe acoperiș

Publicația The Insider împreună cu Jurnal TV au aflat că pe acoperișul clădirii Ambasadei Federației Ruse din Moldova sunt instalate zeci de dispozitive de emisie și antene satelit și că angajații serviciilor speciale rusești, care lucrează în cadrul ambasadei, urcă destul de des pe acoperișul clădirii. Cel mai des aceștia au urcat pe acoperiș în timpul alegerilor parlamentare și prezidențiale, dar și în cadrul Summit-ului Comunității Politice Europene. În ziua alegerii bașcanului Găgăuziei, în data de 14 mai, pe acoperișul ambasadei a fost văzut Pavel Yakunin, atașatul militar al Ambasadei Federației Ruse. Yakunin mai este responsabil de canalele secrete de comunicare cu sediul Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse (GRU) din Moscova și cu centrul de primire a informațiilor spațiale din Vatutinki, regiunea Moscova.

Jurnaliștii au numărat pe acoperișul ambasadei 28 de antene și dispozitive de transmisie. „Pe acoperiș sunt instalate antene clasice satelit, grile Yagi-Uda, antene cu buclă magnetică și pini verticali”, se menționează în anchetă.

Aceste antene permit stabilirea comunicațiilor prin satelit, o linie de releu cu microunde sau poate fi amplificat semnalul unui  router Wi-Fi. O antenă de acest fel poate identifica locația navelor, aeronavelor și rachetelor ghidate. Acestea interceptează semnalele de telefonie prin satelit, ceea ce le permite să intercepteze conversațiile telefonice, dar și conversațiile poliției locale de la stațiile emisie-recepție.

În anchetă se menționează că la fiecare doi-trei ani ambasada  schimbă toți „ascultătorii” și hackerii.

„Acum, potrivit informațiilor obținute de jurnaliști, ofițerii de legătură și „ascultătorii” de la Chișinău sunt coordonați de către Alexandr Vasinovici. Acesta apare des pe acoperișul ambasadei pentru a le oferi instrucțiuni subalternilor săi”, se menționează în investigație.

Jurnaliștii mai spun că soțiile ofițerilor de informații sunt folosite în calitate de curieri pentru transportarea fișierelor „prea grele”. Surse ale The Insider din cadrul Poliției de Frontieră au remarcat că soțiile acestora fac des naveta Chișinău-Moscova, iar în gențile acestora de fiecare dată sunt foarte multe flashuri și hard disk-uri. Acestea, însă nu pot fi verificate deoarece au imunitate diplomatică.

După publicarea anchetei jurnalistice, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) l-a convocat pe ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov. „MAEIE, în strânsă coordonare cu alte instituții competente, analizează natura și amploarea acestor acțiuni de spionaj, inclusiv activitatea persoanelor menționate în investigație [jurnalistică], pentru a răspunde adecvat și prompt situației. Considerăm absolut inacceptabile orice acțiuni de spionaj și ingerințe străine în afacerile interne ale Republicii Moldova, care reprezintă o sfidare directă la adresa suveranității și securității naționale a statului nostru”, se menționează într-un comunicat al MAEIE.

Miercuri autoritățile de la Chișinăul au anunțat că reduc numărul de diplomați ruși în Republica Moldova. Ministrul de Externe, Nicu Popescu susține că decizia a fost luată pentru a limita numărul de „indivizi” care acționează împotriva intereselor Republicii Moldova.

În reacție, ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Vasnețov, a calificat măsura ca fiind una „drastică”. „Sperăm că persoanele responsabile, care iau astfel de decizii, înțeleg la ce poate duce această decizie la nivel bilateral”, a declarat Vasnețov. În ceea ce privește antenele de pe Ambasada Rusiei la Chișinău, cu care se presupune, potrivit unei investigații, că ar fi monitorizat politicul din Moldova, Vasnețov a declarat că ar fi de mult timp „ruginite”, adică nefuncționale.

De la New York până la Bratislava

Antene pe acoperișul Ambasadei Federației Ruse sunt instalate nu doar în Chișinău. Centrul independent de investigații „Dosie” (proiectul lui Mihail Hodorkovski) a publicat în aprilie o investigație, în care se menționează că acoperișurile ambasadelor rusești din aproape toate statele europene abundă de antene. Recordul este deținut de Ambasada Federației Ruse din Belgia. Jurnaliștii au numărat pe clădirea de la Bruxelles 17 antene, ceea ce este cu mult mai puțin decât la Chișinău. Jurnaliștii au remarcat faptul că utilizarea antenelor pentru spionaj și contraspionaj – nu este o noutate. Acestea au început să fie folosite în timpul războiului rece. Antenele de pe acoperișurile ambasadelor sunt folosite de regulă pentru a lua legătura cu țara lor. În acest scop, se menționează în investigație, este nevoie de două-trei antene, în timp ce pe acoperișurile ambasadelor rusești sunt cu mult mai multe.

Expertul Asociației WatchDog Andrei Curărău a menționat că utilizarea antenelor pentru interceptări – este un lucru obișnuit pentru serviciile speciale rusești. „Convenția de la Viena protejează Federația Rusă de anchetă penală pentru astfel de acțiuni. Prezența antenelor pe acoperișul ambasadei și utilizarea lor pentru interceptări – era un secret accesibil”, a spus expertul pentru NM. Potrivit lui, Federația Rusă aplică acest mecanism „de la New York până la Bratislava”. Și nu doar Federația Rusă. Curărău susține însă că acest echipament este folosit de ambasade pentru contraspionaj și nu pentru spionaj, „adică, dimpotrivă, pentru a se proteja”.

În cazul Moldovei, a mai spus expertul, situația se complică din cauză că Chișinăul este prea mic și în raza acestor antene intră și administrația prezidențială, și Parlamentul și SIS-ul,

Trebuie să menționăm faptul că în alte țări ambasadorii Federației Ruse nu erau convocați după publicarea investigațiilor jurnalistice la această temă. Curărău explică aceasta prin faptul că în Moldova situația este mult mai critică „deoarece noi, cel mai probabil, nu avem capacități de a bruia semnalul [așa ca în alte țări]”.

Fostul ambasador al Moldovei în Federația Rusă Anatol Țăranu consideră că Moldova, spre deosebire de alte țări, l-a convocat pe ambasadorul Federației Ruse deoarece Chișinăul nu are alte pârghii de presiune asupra Rusiei.

Care vor fi consecințele scandalului pentru relațiile moldo-ruse?

Anatol Țăranu a menționat că această situație – este un factor în plus de înrăutățire a relațiilor dintre Moldova și Rusia. „Desigur că în această situație Chișinăul nu poate să nu reacționeze. Convocarea ambasadorului este o practică obișnuită în astfel de situații”, a spus fostul ambasador.

El consideră că Chișinăul nu intenționează să mai tolereze această situație: „În general, Rusia împinge Moldova să întărească măsurile de securitate pentru a nu admite în continuare astfel de situații. Desigur că ambasadorul va nega totul. Este foarte dificil să demonstrezi acest lucru, dar faptul că acoperișul Ambasadei Federației Ruse este practic burdușit cu antene poate indica o activitate de acest gen”.

Andrei Curărău consideră că reacția în cazul unor astfel de situații poate varia în funcție de dispoziția politică a MAEIE sau a Guvernului. „Reacția depinde de cât de pregătiți suntem pentru o confruntare directă. Îi putem ruga să dezinstaleze aceste antene, dar potrivit aceleiași Convenții de la Viena, ei le pot utiliza. Adică, nu vom putea scăpa de antene fără a încălca convențiile internaționale. Federația Rusă folosește mereu dreptul internațional pentru a-și proteja, inclusiv jocurile sale de spionaj”, a concluzionat expertul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: