Angajații CFM și-au primit salariile pentru luna octombrie. Director: „Cu certitudine, vor veni și timpuri mai bune”
Full Article 3 minutes read

Angajații CFM și-au primit salariile pentru luna octombrie. Director: „Cu certitudine, vor veni și timpuri mai bune”

Încasările în bugetul Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” au scăzut, iar din acest motiv angajații încă nu și-au ridicat lefurile pe ultimele luni. Declarația a fost făcută de către directorul instituției, Oleg Tofilat, în cadrul emisiunii „Zi de zi” de la Radio Moldova. Potrivit angajaților CFM, pe 27 decembrie, aceștia și-au primit lefurile pentru luna octombrie.

Potrivit lui Oleg Tofilat, incertitudinea din sistemul feroviar, generată de războiul din Ucraina, a determinat reducerea semnificativă a veniturilor CFM. Acesta a amintit că, în anul 2022, salariile angajaților au fost dublate, chiar dacă rămân în continuare mici.

„Salariul mediu e puțin peste 8 mii de lei. Oricum, asta înseamnă că acum presiunea pe bugetul nostru este mult mai mare. O altă problemă la Calea Ferată este lipsa de capital circulant. Ceea ce înseamnă că noi existăm din ceea ce câștigăm. Dacă avem o perioadă de o lună – două, când scade cererea, respectiv, scad încasările, și Calea Ferată poate avea dificultăți cu achitările. Este un lucru neplăcut, dar nu putem rezolva toate problemele în termeni atât de scurți. Când am venit în funcție, această gaură în capitalul circulant era echivalentă cu încasările de 8 luni. Acum este ceva mai bine, dar oricum, dacă scade cererea, ne ciocnim cu dificultăți. Dacă nu uităm la cifre, în acest an am achitat mai multe salarii decât anul trecut. Ultimele două luni au fost critice din punctul de vedere al încasărilor. Cu certitudine, vor veni și timpuri mai bune. Certitudinea stabilizării salariilor va apărea atunci când se va stabiliza sistemul”, a spus Oleg Tofilat, citat de IPN.

Între timp, angajații CFM susțin că le-a fost transferat salariul pentru luna octombrie.

Angajații CFM și-au primit salariile pentru luna octombrie. Director: „Cu certitudine, vor veni și timpuri mai bune”

Facebook

Probleme salariale la CFM au fost și anterior. La început de august, întreprinderea achita ultimele salarii abia pentru luna mai. Atunci reprezentanții Căii Ferate invocau aceeași problemă – reducerea traficului de mărfuri. Potrivit Biroului Național de Statistică, în nouă luni ale anului, pe calea ferată a fost transportat un volum de aproape trei milioane de tone de mărfuri, în scădere cu aproape trei procente față de aceeași perioadă a anului trecut.

De la 1 iulie 2022, salariile angajaților de la CFM au fost majorate cu 89 la sută. Astfel, salariul mediu lunar al feroviarilor a crescut de la 4050 de lei până la 7654 de lei, informează postul național de televiziune.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: