ANSP: Peste 5 mii de moldoveni nu știu că-s infectați cu HIV și sunt o sursă de infecție
Full Article 3 minutes read

ANSP: Peste 5 mii de moldoveni nu știu că-s infectați cu HIV și sunt o sursă de infecție

În Republica Moldova trăiesc 16 041 persoane cu HIV, dintre care doar 10 777 persoane își cunosc statutul. Totodată, 5264 persoane infectate cu HIV nu sunt luate la evidență și nu beneficiază de tratamentul antiretroviral disponibili, fiind, în același timp, o sursă de infecție.

De menționat că vârsta medie a persoanele depistate cu infecţia HIV în ultimii ani este de 40 ani și se atestă o creștere a numărului de cazuri în localitățile rurale, iar calea de transmitere predomină cea heterosexuală.

Pentru a stopa răspândirea acestei infecții, cu suportul Fondului Global de luptă împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei, se implementează diferite servicii inovative de prevenire, diagnostic și tratament. Astfel, sunt disponibile servicii gratuite de testare rapidă pe bază de sânge capilar, realizate de sectorul non-guvernamental prin intermediul farmaciilor și clinicilor mobile.

De asemenea, se desfășoară diferite activități de prevenire pentru grupurile – cheie ale populației, care geografic acoperă tot teritoriul Republicii Moldova. În anul 2022, de aceste acțiuni au beneficiat peste 30 mii de persoane din grupurile cu risc sporit de infecție, inclusiv persoanele utilizatoare de droguri intravenos – 16963, lucrătoarele sexului comercial – 7764, etc.

Sunt disponibile servicii de tratament antiretroviral, tratament a infecțiilor oportuniste și co-infecțiilor, îngrijirea şi suportul persoanelor care trăiesc cu HIV, prevenirea transmiterii HIV de la mamă la făt, profilaxia pre și post expunere și se realizează conform protocoalelor naționale, elaborate în baza ultimilor recomandări ale OMS și UNAIDS. În prezent, beneficiază de tratament antiretroviral – 7 857 de persoane.

Anual, în a treia duminică din luna mai este marcată  Ziua mondială de comemorare a persoanelor decedate de SIDA și reprezintă una dintre cele mai importante mișcări de consolidare a eforturilor împotriva infecției cu HIV/SIDA.

Cu acest prilej, în perioada 15 mai – 15 iunie 2023, se desfășoară Campania socială cu sloganul “Just Test: Pentru sănătatea ta și a celor din jur”, care include evenimente și activități de informare cu privire la importanța testării HIV, cunoașterii propriului statut, prevenirea răspândirii virusului HIV și promovarea beneficiului inițierii tratamentului antiretroviral.

Marcarea Zilei internaționale de comemorare a persoanelor decedate de SIDA oferă oportunitatea pentru a spori nivelul de conștientizare despre HIV/SIDA a populației, în special – a tinerilor; de a crește gradul de toleranță față de persoanele care trăiesc cu HIV; de a reduce nivelului de discriminare; de a asigura accesul sustenabil la servicii calitative de diagnostic și tratament a persoanelor care trăiesc cu HIV și a grupurilor vulnerabile.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: