„Au chinuit-o ca pe Isus Hristos”: O femeie acuză medicii de la Rezina de malpraxis, după ce nepoata sa de 8 ani s-a stins pe patul de spital în doar câteva ore
Full Article 4 minutes read

„Au chinuit-o ca pe Isus Hristos”: O femeie acuză medicii de la Rezina de malpraxis, după ce nepoata sa de 8 ani s-a stins pe patul de spital în doar câteva ore

Și-a dus nepoțica de opt ani la spital, cu o simplă intoxicație, dar a luat-o în sicriu, după 20 de ore. Este istoria tragică a Iuliei Lis din Rezina, care acuză medicii de la spitalul raional Rezina de malpraxis. La peste patru ani de la tragedie, femeia mai luptă în instanțele din Moldova pentru dreptate.

Femeia a povestit în cadrul emisiunii lui Andrian Prodan că nepoțica sa a ajuns la spital cu o simplă intoxicație, dar a murit în mai puțin de o zi.

„Nu voi uita niciodată acea zi, a fost o strășnicie ceea ce s-a întâmplat. Era o fetiță plină de viață, sănătoasă, niciodată nu avea probleme sau să bolească. Dar la 7 februarie 2019 a făcut febră și am decis să o înscriu la pediatru, la clinica unde era la evidență. Ne-am înscris pe sâmbătă. I-am dat medicamentele prescrise de medic și era bine. Luni chiar i-am pregătit ghiozdanul, să mergem la școală. Când am trezit-o mi-a spus că o doare burta. I-am făcut masaj. S-a dus la baie și a început să vomite. Am chemat din nou salvarea, am luat medicamentele pe care le-am administrat și am mers cu ei”, povestește femeia.

Iulia Lis spune că nepoțica sa a venit pe picioarele ei la spital. Starea de sănătate era satisfăcătoare, iar analizele – bune. Lucrurile însă au luat o întorsătură neașteptată, în doar câteva ore. Fetița a început să se simtă din ce în ce mai rău, după ce medicii i-ar fi administrat mai multe preparate și după ce i-ar fi introdus același cateter, care pe lângă asta era mult mai mare decât cel recomandat pentru vârsta fetei, de mai multe ori.

„I-au introdus mărimea aceea mare, iar ea răcnea micuța că o doare foarte tare. S-a primit că i-au făcut ca un viol. Cateterul a căzut și l-au introdus tot pe acela. S-a primit șocul septic, pentru că i-au introdus infecția. (…) Auzeam doar după ușă: „Văleu, mă doare, lăsați-mă””, povestește cu lacrimi în ochi Iulia Lis.

În câteva ore de la incident, Sabina a fost transferată în secția reanimare, după aceea intubată. La doar câteva ore, copila a murit sub ochii medicilor, pe patul de spital. Ilia Lis acuză medicii din spital că i-au făcut supradoză de medicamente – aceasta fiind și cauza morții.

„Absolut nicio investigație nu au făcut. Și-au bătut joc de ea ca de Isus Hristos, micuța. Cei de la Aviasan au văzut și mi-au spus: „Situația nu e gravă, e extrem de gravă. Noi nu avem ce face, nu o luăm la Chișinău”. Era 03:30 și au intubat-o. Dacă ar fi vrut să o ia la Chișinău, era o șansă foarte mică, dar oricum era, dar nu au vrut categoric. Lor le era frică să nu moară pe drum”, a mai spus femeia.

Cazul, care a avut loc în 2019, a fost pe larg mediatizat la acea vreme. Atunci s-a implicat, inclusiv, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, care a declarat că fetița putea să fie salvată, dacă primea îngrijirile medicale corespunzătoare. A fost pornită inclusiv o anchetă, însă nimeni din doctori nu a fost pedepsit. Dosarul a ajuns la Curea de Apel, unde familia copilei luptă să își facă dreptate.

„Au ucis-o în 20 de ore. E ceva ieșit din comun. Medicii sunt vinovați de moarte nepoțicăi mele. (…) Sunt atât de distrusă de pierderea ei, dar și de lupta asta pe care o duc de patru ani și jumătate. Mulți îmi zic oprește-te, dar cum să te oprești când vezi atâta nedreptate? În fiecare dimineață și seară vin la mormântul ei. Îi zic „bună dimineața” și „bună seara, Sabinuța” și o rog să mă ajute să îi fac dreptate”, a mai spus femeia cu lacrimi în ochi.

Vezi mai multe detalii, în video:


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: