Avocații, notarii și executorii judecătorești – obligați să-și continue activitatea profesională pe durata stării de urgență
Full Article 3 minutes read

Avocații, notarii și executorii judecătorești – obligați să-și continue activitatea profesională pe durata stării de urgență

Avocații, notarii și executorii judecătorești sunt obligați, pe perioada stării de urgență, să asigure continuitatea activității, cu respectarea normelor sanitar-epidemiologice. În caz contrar, aceștia ar putea fi sancționați, inclusiv cu excluderea din profesie. Decizia a fost luată de către Comisia situații excepționale, în seara zilei de 26 martie. Textul Dispoziției Nr.6 a Comisiei a fost publicat de premierul Ion Chicu.

Astfel, potrivit documentului, începînd cu data de 27 martie 2020, nerespectarea acestei obligații pe întreaga durată a stării de urgență, constituie abatere disciplinară care se sancționează cu excluderea din profesie, în condițiile și cu procedura stabilite de legislația în vigoare, aplicabile fiecărei profesii. Încetarea stării de urgență nu înlătură răspunderea disciplinară conform prevederilor prezentei Dispoziții.

Organele de conducere ale profesiilor menționate vor lua măsurile necesare în vederea coordonării activității membrilor profesiei pe perioada instituirii stării de urgență, vor verifica respectarea obligațiilor și vor dispune măsurile prevăzute de legislația în vigoare.

Totodată, felul cum este îndeplinită prevederea va fi monitorizată de Ministerul Justiției. În cazul în care, organul abilitat conform legii nu va întreprinde măsurile necesare pentru atragerea la răspundere disciplinară, conform prezentei Dispoziții, ministrul justiției poate iniția procedura disciplinară cu atragerea la răspundere disciplinară a persoanelor menționate.

Precizăm că, printre alte decizii adoptate de Comisia situații excepționale se numără interzicerea deplasării în grupuri mai mari de trei persoane și obligația de a avea un act de identitate la ieșirea din casă. La fel, săptămâna viitoare, toți angajații din instituțiile publice vor sta acasă în mod obligatoriu, fără a le fi redus salariul.

Potrivit celui mai recent bilanț publicat de Ministerul Sănătății, în Republica Moldova sunt 177 de bolnavi infectați cu COVID-19 și alte 117 cazuri suspecte.

*IMPORTANT! Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie de coronavirus. Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie. 80% dintre pacienți suportă boala ca pe o răceală simplă, dar în 20% dintre cazuri pot avea loc complicații grave. Nivelul mediu de mortalitate este de 3,5%, însă în cazul persoanelor vârstnice poate ajunge la 14-15%. Pentru a vă proteja, urmați câteva recomandări simple:
1. Spălați mâinile în mod regulat cu apă și săpun sau dezinfectați-le cu soluții pe bază de spirt;
2. Păstrați distanța de minimum 1 metru față de alte persoane (în special față de cele care tușesc sau strănută);
3. Nu vă atingeți ochii, nasul, gura cu mâinile murdare;
4. În cazul în care tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura cu un șervețel sau cu încheietura cotului;
5. În cazul în care aveți febră, tuse uscată sau dificultăți de respirație – apelați serviciul 112. Atenție! Nu mergeți personal la spital sau clinică, pentru a nu pune în pericol alte persoane.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: