Avocatul care a acuzat-o pe Veronica Dragalin de favoritism riscă să rămână fără licență? Uniunea Avocaților: „Se încearcă intimidarea”
Full Article 4 minutes read

Avocatul care a acuzat-o pe Veronica Dragalin de favoritism riscă să rămână fără licență? Uniunea Avocaților: „Se încearcă intimidarea”

Avocatul Igor Hlopețchi, care a acuzat-o pe șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, de favoritism, riscă să rămân, temporar, fără licență. O cerere în acest sens a fost depusă la secretariatul Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, potrivit Uniunii Avocaților (UA), de procurorul anticorupție Victor Muntean. Uniunea Avocaților cataloghează acțiunea drept o „imixtiune” în exercitarea activității de avocat și o „încercare de intimidare” la adresa lui Hlopețchi.

Potrivit Uniunii Avocaților, PA a depus demersul prin care cere suspendarea provizorie a licenței pentru exercitarea profesiei de avocat eliberată avocatului Igor Hlopețchi pe 20 septembrie, în temeiul art. 200 Cod de procedură penală. Într-o declarație publică, membrii Uniunii declară că, în aceste condiții, legislația în vigoare nu permite suspendarea licenței pentru exercitarea profesiei de avocat. Potrivit sursei citate licența, care este acordată pe viață, nu poate fi retrasă decât în condițiile art. 25 al Legii nr. 1260/2002 cu privire la avocatură.

„Față de activitatea de avocat și implicit, față de avocat, nu poate fi aplicată măsura procesuală de constrângere prevăzută la art. 200 Cod de procedură penală. Mai mult decât atât, fapta de care este învinuit avocatul nu este săvârșită în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, în sensul normei prevăzute la art. 200 alin. (1/1) Cod de procedură penală”, se arată în declarația semnată de președintele Uniunii Avocaților din Moldova, Dorin Popescu.

UA atrage atenția că, conform art. 52 din Legea 1260/2002 cu privire la avocatură,  imixtiunea în exercitarea profesiei de avocat este interzisă, iar statul asigură respectarea şi protejarea libertății în exercitarea profesiei de avocat, fără discriminare şi fără intervenții nejustificate din partea autorităților sale sau a publicului. Mai mult, potrivit aceleiași ligi, susține sursa citată, avocatul nu poate fi interogat referitor la esența raporturilor sale cu persoana căreia îi acordă sau i-a acordat asistență juridică.

„În opinia noastră, demersul procurorului prin care se solicită judecătorului de instrucție să suspende licența avocatului vădește faptul identificării avocatului cu clientul sau cauzelor clientului ca urmare a îndeplinirii funcțiilor de avocat și în opinia noastră, reprezentă o imixtiune ilegală în exercitarea activității de avocat, având în vedere rolul avocatului în societate și apărarea pe care o asigură clienților săi în procesele penale în desfășurare, fiind percepută drept o încercare de intimidare la adresa avocatului”, se mai arată în declarația emisă de UA.

Amintim că o casă de avocatură din Republica Moldova i-a cerut pe 14 iunie, curent, șefului CNA, Iulian Rusu, să inițieze un proces contravențional în privința șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, pe motiv că ar fi favorizat un procuror din cadrul PA, bănuit de acte de corupție. Cererea a fost semnată atunci de avocatul Igor Hlopețchi. Se întâmpla după ce șefa PA a recunoscut, în cadrul unei ședințe cu subalternii săi, că ar fi recepționat o scrisoare din partea directorului de atunci al Agenției Proprietății Publice, Alexandru Mustață, în care indica că procurorul-adjunct al lui Dragalin, Vasile Plevan, ar fi fost implicat într-o schemă de corupție. Dragalin a susținut că Musteață și-ar fi cerut scuze și ar fi încercat să retragă numele lui Plevan din scrisoarea remisă, de asemenea, în adresa PG, SIS și a Comisiei Pre-Vetting, după o discuție particulară, în biroul său.

Ulterior, Consiliul UA  a emis public o notă de protest privind represiunea arbitrară asupra avocatului Igor Hlopețchi, subliniind existența suspiciunii unei răzbunări din partea organelor de drept pentru desfășurarea activității de avocat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: