Buletine de știri, „presărate” cu publicitate ascunsă, în favoarea lui Șor. Orizont TV, sancționat de CA cu 75 mii lei
Full Article 4 minutes read

Buletine de știri, „presărate” cu publicitate ascunsă, în favoarea lui Șor. Orizont TV, sancționat de CA cu 75 mii lei

Orizont TV a fost sancționat, în ședința din 8 septembrie a Consiliului Audiovizualului (CA), cu 11 amenzi în sumă totală de 75 000 de lei. În concluziile sale, CA a stabilit că postul de televiziune a difuzat, în buletinele de știri, publicitate cu conținut mascat în favoarea politicianului fugar, condamnat de justiția moldovenească la ani grei de închisoare, Ilan Șor

Astfel, CA anunță că Orizont TV a fost sancționat pentru difuzarea comunicărilor comerciale cu conținut mascat în buletinele de știri în materiale referitoare la Festivalul Chitarelor de la Orhei, protestele împotriva închiderii magazinelor „Merișor” și concertul interpretului Misha Marvin la OrheiLand.

Mai exact, potrivit CA, Orizont TV a difuzat, pe 31 iulie 2023, un subiect intitulat: „Interpretul, compozitorul și muzicianul Misha Marvin a evoluat sâmbătă, la OrheiLand”. Subiectul a fost rulat în cadrul a 3 programe informative. Deși subiectul materialului a fost concertul susținut de interpretul Misha Marvin, pe parcursul știrii, atât la început, cât și la final, au fost prezentate elemente caracteristice comunicării comerciale cu conținut mascat despre parcul de distracții „OrheiLand”. Potrivit sursei citate, știrea conține elemente de publicitate, fiind menționat anul inaugurării, numărul de vizitatori, programul de activitate, imagini cum se repartizează înghețată pe fundalul bannerului cu inscripția „Înghețată Gratuită”. Numele lui Ilan Șor se menționează atât la începutul știrii, cât și la final. Denumirea parcului este rostită și de un interpret în interviul acestuia. CA susține, astfel, că conținutul editorial îl prezintă în mod favorabil pe fugarul Ilan Șor, care este inițiator al Blocului politic „Ș.O.R.”, și se încadrează în noțiunea de publicitate politică.

Pe 3 august 2023, Orizont TV a difuzat un subiect despre protestul mai multor susținători ai Blocului politic „Ș.O.R.” care s-au arătat nemulțumiți de închiderea magazinelor sociale „Merișor”, în 3 buletine de știri. Potrivit CA, la începutul reportajului sunt prezentate secvențe de la protest, iar la final – informații cu caracter comercial mascat referitor la numărul și anul lansării magazinelor, precum și menționarea la inițiativa cui au fost create. „Numele lui Ilan Șor a fost menționat pe parcursul reportajului de vocea de după cadru. Astfel, conținutul editorial prezintă un caracter de favorizare pentru actorul politic, Ilan Șor”, precizează CA.

Pe 7 august 2023, la Orizont TV a fost prezentat subiectul „La Orhei s-a desfășurat Festivalul Chitarelor, în memoria lui Iurie Sadovnic”, cu intervievarea mai multor artiști și participanți. Pe parcursul reportajului, vocea de după cadru menționează că evenimentul a fost și de această dată organizat de Consiliul raional Orhei, cu suportul și susținerea personală a lui Ilan Șor. În continuare, președintele raionului, Dinu Țurcanu, a adus mulțumiri consilierilor raionali și sponsorilor – Ilan Șor. Textul știrii difuzate de Orizont TV se regăsește integral pe site-ul TV6.md. „Reportajul a fost realizat cu intenția de a pune în evidență imaginea politică, dar și aportul financiar al politicianului Ilan Șor”, a constatat CA.

Referindu-se la constatările raportului de monitorizare, membrul CA, Ruslan Mihalevschi, autorul autosesizării, s-a arătat îngrijorat de modul și contextul știrilor difuzate. „Conținutul și politica editorială de la TV6 și Orhei TV a migrat la Orizont TV”, a declarat el.

„Timp de o săptămână apar 3 reportaje foarte asemănătoare, în care este menționat Ilan Șor. Festivalul chitarelor a fost sponsorizat de agenți economici, însă în știri este menționat ca sponsor Ilan Șor, care nu are vreo legătură cu acest eveniment. Insistent se face promovarea unor proiecte cu implicarea lui Ilan Șor, iar misiunea jurnalistului este de a investiga din ce surse provin mijloacele pentru aceste proiecte și dacă nu este vorba de coruperea alegătorilor”, a afirmat Ruslan Mihalevschi.

Vicepreședinta CA, Aneta Gonța, a remarcat că în toate cele 3 materiale s-au folosit tehnici de manipulare, care prind foarte bine când același mesaj este repetat de mai multe ori.

Membra CA, Larisa Turea, a declarat că este absolut imorală folosirea numelui și autorității lui Iurie Sadovnic, care avea alte opinii despre creație, în contextul celor prezentate de Orizont TV. „Utilizarea numelui interpretului pentru a manipula publicul și a face publicitate lui Ilan Șor este lipsită de orice etică”, a adăugat membra CA.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: