“Cadouri” de la ambasada Rusiei pentru locuitorii Găgăuziei. Plicuri cu până la $500, împărțite la Comrat
Full Article 5 minutes read

“Cadouri” de la ambasada Rusiei pentru locuitorii Găgăuziei. Plicuri cu până la $500, împărțite la Comrat

Pensionarii și persoanele social vulnerabile din UTA Găgăuzia au primit „un cadou” din partea Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova. Doar cu pașaportul, aceștia au beneficiat de un „ajutor” de la 100 până la 500 de dolari americani. Banii au fost împărțiți pe 14 iunie în clădirea Comitetului Executiv al Găgăuziei, scrie Nokta.

Asistenta socială a Primăriei Comrat, Olga Patutina, a fost cea care a elaborat lista persoanelor, care pot beneficia de mijloacele bănești.

Banii împreună cu o foaie, pe care era scris statul persoanei, au fost organizați pentru fiecare destinatar în folii transparente. Oamenii doar arătau pașapoartele și primeau banii.

“Cadouri” de la ambasada Rusiei pentru locuitorii Găgăuziei. Plicuri cu până la $500, împărțite la Comrat

nokta.md

Președintele Consiliului Bătrânilor Găgăuziei, Vasile Arnaut, le-a explicat jurnaliștilor de la Nokta că Ambasada Rusiei a distribuit bani categoriilor de cetățeni ai autonomiei nevoiași, social-vulnerabile, pe baza unor cereri care conțin următoarele certificate:

  • starea de sănătate de la medicul de familie;
  • componența familiei;
  • venituri;
  • locul de reședință.

Certificatele menționate au fost colectate la Consiliul Bătrânilor, iar ulterior transmise la ambasadă, unde au fost selectați destinatarii plăților.

„În baza acestor documente, rezidenții social vulnerabili primesc asistență materială o dată pe an. Suma depinde de diagnosticul bolii, eliberat de medicii de familie, de la 100 la 500 de dolari”, a spus Vasile Arnaut.

Potrivit lui Arnaut, pe 14 iunie au primit bani circa 50 de persoane din Comrat, iar în următoarele zile urmează să beneficieze și locuitorii localităților Vulcănești și Ceadâr-Lunga. În total, mijloace bănești vor primi 120 de persoane.

Toți cei care beneficiază „de ajutor” se semnează pe o foaie, unde indică datele sale personale.

Mulți dintre „beneficiari” au refuzat să vorbească cu jurnaliștii, iar unii au spus că nu cunosc pentru ce au fost chemați, dar li s-a spus că trebuie să se apropie.

“Cadouri” de la ambasada Rusiei pentru locuitorii Găgăuziei. Plicuri cu până la $500, împărțite la Comrat

nokta.md

Departamentul Sănătății al Găgăuziei nu cunoaște despre planurile Rusiei

Departamentul de Sănătate găgăuz susține că nu reglementează aceste procese.

„Aceste plăți nu au trecut prin departamentul nostru. Conducerea noastră nu reglementează aceste procese. În ceea ce privește această plată, trebuie să verificați la Consiliul Bătrânilor și la ambasadă, în funcție de ce criteriu aleg oamenii. Medicii noștri eliberează doar certificate”, a declarat responsabilii din cadrul instituției. 

La Centrul Medicilor de Familie nu cunosc despre „cadourile” din partea ambasadei.

 „Cred că această întrebare este pentru cei care plătesc. În general, nu cunoaștem planurile ambasadei Rusiei, Federației Ruse etc. Dacă oamenii vin la noi și cer un certificat de sănătate, îl eliberăm. Și nu depinde de noi să decidem cine este plătit și cine nu”, a spus șefa departamentului de medicină de familie, Liubovi Bargan.

Acordul dintre Rusia și Găgăuzia

Președintele Consiliului Bătrânilor din localitatea Joltai, Pavel Ivanov, a explicat procesul de selectare a beneficiarilor:

  1. Președintele Consiliului Bătrânilor îi adună pe șefii Consiliilor din fiecare localitate a autonomiei în ședință și informează ce categorii de persoane pot solicita plăți;
  2. Șefii consiliilor locale organizează întâlniri cu membrii lor și le transmit aceste informații;
  3. Membrii Consiliului din localități anunță persoanele care se încadrează în aceste categorii și le spun ce documente să colecteze; 
  4. Membrii consiliului, după ce au strâns documente de la oameni, le transmit președintelui Consiliului Bătrânilor Găgăuziei, care le trimite deja la ambasada Rusiei;
  5. Ambasada Rusiei la Chișinău selectează beneficiarii în funcție de severitatea bolii și de vulnerabilitatea socială.

„Știm în sat cine are mare nevoie și anunțăm oamenii că trebuie să pregătească documente. Cei care pot, colectează singuri certificate, iar cei care nu pot, îi ajutăm. Facem o procură și o colectăm”, a zis Pavel Ivanov.

Ivanov a menționat că nu toți solicitanții primesc asistență financiară. Decizia revine ambasadei.

„Unii oameni sunt respinși. De exemplu, dacă în familie există persoane apte de muncă”, a spus el.

Banii pot fi ridicați de către reprezentanții bătrânilor din instituțiile publice sau pot veni acasă dacă beneficiarii înșiși nu pot veni pentru bani.

„Dacă nu era război, am fi primit mai mult ”

Ambasada Rusiei obișnuia să acorde asistență locuitorilor din Găgăuzia sub formă de echipament medical. Dar anul acesta, conform lui Vasile Arnaut, s-au limitat doar la bani. 

„- În fiecare an, Găgăuzia a primit aparatură medicală în valoare de circa 300 de mii de lei. Anul acesta, acest echipament nu a fost primit din cauza faptului că există o problemă între Rusia și Ucraina. Sperăm că Dumnezeu ne va ajuta, că ei își vor da seama, se vor așeza la masă, vor ajunge la o înțelegere și vom primi din Rusia, așa cum am primit înainte.

– Cum interferează războiul cu obținerea de echipamente medicale?

– Războiul interferează cu faptul că vehiculele nu pot circula prin Ucraina. 

– Și în jur?

– Ei au spus că, în timp ce războiul continuă, noi nu alocam nimic. 

– Deci deocamdată doar sub formă de bani?

– Da.

– Cum vin banii? Transfer? Ne-am dus și am primit banii.”

Pavel Ivanov a enumerat produsele medicale pe care Rusia le-a donat anterior:

  • tonometre;
  • Aparate auditive;
  • cârje.

În fiecare an produsele erau obținute în moduri diferite: fie Consiliul Bătrânilor mergea în Rusia, fie reprezentanții Rusiei aduceau echipamente în Găgăuzia.

Potrivit lui Arnaut, locuitorii din Găgăuzia au primit în ultimii 10 ani asistență financiară și medicală. În același timp, el a menționat că asistența vine și din Turcia și Azerbaidjan. 

Nokta a solicitat un comentariu de la Ambasada Federației Ruse la Chișinău, însă până la momentul publicării articolului nu au primit un răspuns.

“Cadouri” de la ambasada Rusiei pentru locuitorii Găgăuziei. Plicuri cu până la $500, împărțite la Comrat

nokta.md


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: