Call centre în IT park și impozite mai mari. Ce spun experții despre noul proiect-surpriză al Guvernului
Full Article 5 minutes read

Call centre în IT park și impozite mai mari. Ce spun experții despre noul proiect-surpriză al Guvernului

Autoritățile propun impozite mai mari pentru companiile IT și includerea call centrelor în lista rezidenților parcurilor IT. NM vă povestește ce prevede proiectul de lege elaborat de Guvern și ce cred despre acesta experții în domeniu.

Ce propun autoritățile 

Guvernul a elaborat modificări la legea „Cu privire la Parcurile pentru Tehnologia Informației”, care prevăd schimbarea impozitării rezidenților parcurilor IT și extind componența acestora. Proiectul de lege a fost publicat pentru dezbateri publice.

Proiectul prevede câteva modificări. Una dintre prevederi oferă posibilitatea call centrelor, care prestează servicii companiilor de peste hotare (export), să devină rezidenți ai Moldova IT Park.

Al doilea amendament se referă la impozitare. Acesta prevede majorarea limitei de jos a taxei unice de 7% din vânzări, care este plătită de rezidenții parcului IT, de la 30% la 35% din salariul mediu prognozat pe economie (în prezent, această limită este de 190 USD pentru fiecare  angajat). În plus, taxele locale, taxele pe proprietate și taxele rutiere vor fi excluse din taxa unică, ceea ce înseamnă că vor trebui plătite separat.

Potrivit autorităților, noua impozitare este necesară pentru creșterea gradului de protecție socială a specialiștilor IT. Autoritățile explică excluderea unor taxe din impozitul unic prin eliminarea discriminării între firmele care închiriază și cele care dețin proprietăți, dar și prin faptul că autoritățile locale pierd nejustificat venituri.

Dar, după cum reiese din nota explicativă a proiectului de lege, modificările fiscale propuse vor intra în vigoare abia în 2026. De asemenea, din 2026, se va introduce o contribuție de 5% pentru contul individual de investiții al angajaților, care va fi utilizată pentru investiții pe termen lung. Guvernul nu a dezvoltat încă un mecanism de utilizare a acestor bani.

Ministrul Economiei și Dezvoltării Digitale, Dumitru Alaiba, a anunțat că autoritățile au elaborat proiectul de lege pentru a extinde preferințele fiscale pentru sectorul IT, sperând astfel să atragă noi investitori în domeniu. „Am publicat prima variantă a proiectului de lege și acesta este rezultatul discuțiilor informale cu mai multe părți interesate”, a spus Alaiba.

Cum funcționează un parc IT?

Legea „Cu privire la Parcurile pentru Tehnologia Informației” stabilește un regim fiscal special pentru cei care lucrează în sectorul IT. Din 2018, după crearea Moldova Innovation Technology Park (MITP), rezidenții acestuia plătesc un singur impozit de 7% din vânzări. Totodată, companiile IT nu plătesc alte impozite și taxe, întrucât impozitul unic include impozitul pe profit, impozitul pe venit, impozitul local, impozitul pe bunuri imobiliare, taxele fondului rutier, fondurile de asigurări sociale și de sănătate. Dar suma impozitului unic pentru fiecare angajat nu trebuie să fie mai mică de 30% din salariul mediu pe țară (190 USD).

Impozitele rezidenților parcului IT sunt repartizate între bugetul de stat, bugetele asigurărilor sociale și asigurărilor medicale, precum și bugetele locale. Astăzi, acest sector al economiei este considerat unul dintre cele ce înregistrează cea mai rapidă creștere din Moldova. Dacă în 2016 ponderea sectorului IT în economie era de 1,5%, atunci în 2022 a crescut la 5,1%, iar luând în considerare sectorul telecomunicațiilor – la 7%. În prezent, aproximativ 30 de mii de oameni, sau 3% din populația activă a Moldovei, lucrează în sectorul IT, inclusiv în telecomunicații. 11% din exporturile Moldovei revin sectorului IT.

În parcul IT funcționează aproximativ 1.400 de companii în cadrul cărora lucrează 19,5 mii de persoane. În 2022, cifra de afaceri a acestor companii s-a ridicat la 528 de milioane de dolari, iar volumul contribuțiilor la buget a fost de 1 miliard de lei. Cu patru ani mai devreme, în 2018, această sumă era de trei ori mai mică – 340 de milioane de lei.

Ce spun specialiștii și experții IT despre modificările fiscale

Șeful Deeplace, Veaceslav Cunev, a menționat pentru NM că majorarea taxelor nu poate influența pozitiv condițiile financiare ale companiilor IT. „Pe de altă parte, ideile inițiale [ale autorităților] au fost mai stricte; versiunea actuală a proiectului de lege este un anumit compromis. Cifrele [cotele propuse] au fost mai mari”, a spus Сunev.

Referindu-se la protecția socială mai mare a lucrătorilor IT menționată de autorități, Cunev a spus că orice angajat IT poate cere impozitarea tradițională: „Oricine poate spune că vrea să primească un salariu cu toate contribuțiile sociale. Există o alegere, dar majoritatea preferă [o taxă unică de 7%]”.

În același timp, el s-a pronunțat împotriva includerii call centrelor în parcurile IT. „Parcurile IT au propriul lor specific. Dacă vrem să oferim companiilor de servicii avantaje [fiscale], atunci ar trebui să le creăm propriul parc, cu specificul lor. În Parcul IT s-a dorit [inițial] să fie incluse și serviciile de contabilitate și oferirea acestora unui regim fiscal similar. Dar nu trebuie să includem toate serviciile aici”, consideră omul de afaceri.

Expertul IDIS Viitiorul, Veaceslav Ioniță, a salutat, însă ideea de a acorda scutiri fiscale call centrelor. „Acum, împreună cu sectorul IT, se dezvoltă rapid Sectorul Business Service – servicii pentru afaceri: call centre, servicii de contabilitate, proiectare, inginerie. Împreună cu IT, acestea sunt sectoarele cele mai de perspectivă pentru investițiile străine. Dacă sectorul IT are nevoie de oameni cu abilități tehnice, atunci aici angajații pot fi instruiți cu ușurință. Și ambele sectoare se axează pe munca tinerilor, pe care este important să-i păstrăm în țară”, a spus Ioniță.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: