„Care e problema?” Cum comentează Dodon schimbarea legii privind subordonarea SIS-ului
Full Article 3 minutes read

„Care e problema?” Cum comentează Dodon schimbarea legii privind subordonarea SIS-ului

Președintele în exercițiu Igor Dodon a calificat drept „speculații” controversele privind schimbarea legii prin care Serviciul de Informații și Securitate (SIS) se va subordona parlamentului. Acesta a precizat că pledează pentru un stat prezidențial și se manifestă împotriva limitării atribuțiilor șefului statului.

Igor Dodon a menționat că inițiativa privind subordonarea SIS-ului și a Servicului Protecție și Pază de Stat (SPPS) parlamentului și nu președintelui a fost propusă recent de către deputații blocului ACUM.

„Dacă nu mă înșel, Reniță și Carp. SPPS cum a fost în  subordinea președintelui așa și trebuie să rămână. Dar proiectul socialiștilor privind SIS prevede niște lucruri foarte simple: nu îl scoate din subordinea președintelui, cum am văzut multe discuții și declarații disperate: SIS-ul rămâne în subordine dublă – și la președinte și la parlament. Așa cum se numea anterior șeful SIS-ului de către parlament, în continuare va rămâne așa. Unicul lucru care s-a schimbat este că vicedirectorul SIS va fi numit de parlament, nu de președinte. Și care e problema?”, a declarat Dodon.

Președintele în exercițiu a mai spus că nu intenționează să schimbe șeful SIS-ului.

„Dacă eu aș fi dorit să promovez pe cineva în funcție la SIS, cum speculează așa numita „presă independentă”, aș fi semnat astăzi decretele, fiindcă am dreptul să le semnez. Conform legii, eu acum, prin decret, numesc vicedirectorul SIS. Dar am văzut că parlamentul mi-a luat ieri acest drept. Nimeni nu vrea să schimbe acum șeful la SIS, nu schimbă nimeni șeful la alte structuri. Dl Esaulenco a fost numit în funcție cu voturile socialiștilor, ale Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase”, a argumentat Dodon.

Igor Dodon a mai spus că pledează, în continuare, pentru un stat prezidențial.

„De aceea, speculații pe loc gol referitor la atribuțiile președintelui. Eu mereu am pledat pentru un stat prezidențial și sunt împotriva limitării atribuțiilor președintelui”, a conchis Dodon.

***

În cadrul ședinței din 3 noiembrie, fracțiunea PSRM și Platforma „Pentru Moldova”, formată din deputații care au părăsit Pro Moldova și cei ai fracțiunii Partidului „ȘOR”, au votat în două lecturi proiectul de lege inițiat de deputații socialiști, care vizează subordonarea SIS-ului legislativului. Maia Sandu, președinta aleasă a țării, a organizat un protest în fața legislativului, însă asta nu i-a oprit pe parlamentari să adopte inițiativa.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: