Carolina Bugaian, Vicedirector și Director Financiar Moldcell, este noul Director General Moldcell

De la 1 ianuarie 2022, Carolina Bugaian, actualmente Director General Adjunct și Director Financiar Moldcell, devine Director General al companiei. După 10 ani de  succes în fruntea Moldcell, Barkin Secen părăsește funcția de Director General. Funcția de Director General Adjunct va fi ocupată de Ilkan Bulbul, prin cumul cu postul de Director Comercial (B2C) Moldcell.

Ilter Terzioglu, Președintele Consiliului Moldcell:

„Vreau să-i mulțumesc lui Barkin Secen pentru toată contribuția valoroasă la succesul Moldcell. Conducerea sa vizionară este ceea ce a făcut din Moldcell o mare companie de care suntem cu toții mândri. Pe de altă parte, Carolina, care este deja un nume cunoscut, a fost și rămâne o parte vitală a echipei de 13 ani și sunt extrem de fericit că a acceptat să devină noul Director General Moldcell. De asemenea, sunt bucuros să anunț că Ilkan Bulbul este numit în funcția de Director General Adjunct Moldcell. Le urez mult succes lui Barkin, Carolina și Ilkan în noile lor începuturi.”

Barkin Secen: „Cu deosebită mândrie de ceea ce am realizat în pofida tuturor provocărilor, dar și cu profundă împlinire,  Moldcell rămâne în mâinile oamenilor săi excepționali în frunte cu Carolina, în care am toată încrederea. Moldcell va fi întotdeauna parte din inima mea și le mulțumesc tuturor pentru acești ani minunați petrecuți aici. Am convingerea că Moldcell va continua să-și consolideze poziția și perspectivele de digitalizare fiind un operator digital cu valori umane, datorită Carolinei.”

Carolina Bugaian a făcut parte din parcursul de succes al companiei Moldcell din ultimii 13 ani, fiind Director Financiar Moldcell din 2006, Director Financiar Ncell în Nepal în perioada 2014-2016 și combinând rolurile de Director Financiar și Director Adjunct Moldcell din aprilie 2020.

Carolina are o vastă experiență în domeniile telecomunicațiilor, managementului financiar, a guvernanței corporative, managementului proiectelor, auditului financiar, în Moldova, România, Rusia, Nepal și alte țări din Eurasia. Doamna Bugaian este contabil certificat, auditor intern certificat, manager de proiect certificat, deține titlu de doctor în economie de la Academia de Studii Economice din Moldova, licența de magistru Global Business de la Universitatea Oxford-Brookes, licențiată în Finanțe și Relații Economice Internaționale de la Academia de Studii Economice din Moldova, precum și absolventă a cursul Fintech de la Universitatea Harvard.

Doamna Bugaian este membru activ al Consiliului de Administrație al Asociației Investitorilor Străini, Comitetului Fiscal al Camerei de Comerț Americane, Asociației Businessului European și ATIC, precum și al Consiliului Facultății de Relații Economice Internaționale din cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova.

Carolina Bugaian: „Sunt onorată să primesc o nouă provocare și o accept cu multă speranță, optimism și încredere. Voi continua să lucrez cu oameni fantastici și sunt absolut convinsă că, împreună vom putea atinge cele mai ambițioase obiective, toate îndreptate spre beneficiul clienților Moldcell. Doresc să mulțumesc Domnului Barkin Secen pentru conducerea extraordinară a companiei pe parcursul ultimilor 10 ani și Consiliului Moldcell pentru încrederea acordată.”

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Ministrul Bolea, reacție la nemulțumirile transportatorilor: „Mai mult decât să iubim banii, să iubim oamenii”

Vicepremierul și ministrul Infrastructurii, Vladimir Bolea, a declarat că „nu există problema aceasta legată de persoanele cu necesități speciale”, comentând nemulțumirile transportatorilor exprimate de APOTA. Aceștia susțineau că operatorii de transport sunt obligați să adapteze toate vehiculele pentru transportul persoanelor cu necesități speciale. Potrivit ministrului, agenții economici trebuiau să informeze „dacă există măcar o mașină în parcul lor care ar putea prelua pasageri cu necesități speciale”. Ministrul a mai spus că totul „nu este despre negocieri, ci despre oameni”. „Mai mult decât să iubim banii, trebuie să iubim oamenii”, a declarat oficialul, adăugând că pe 1 iulie va avea loc o discuție cu transportatorii.

La emisiunea „În context” de la Moldova 1, Bolea a fost întrebat dacă a purtat discuții cu reprezentanții APOTA, care au decis să protesteze. În continuare, prezentatorul TV i-a comunicat ministrului că transportatorii nu acceptă monitorizarea prin GPS, nici vânzarea biletelor prin sistemul informațional e-bilet, întâmpină dificultăți în adaptarea mașinilor pentru persoanele cu necesități speciale și solicită un alt mod de calcul al tarifelor.

„În primul rând vreau să vă spun că nu există problema aceasta legată de persoanele cu necesități speciale. (…) Deci, agenții economici trebuiau să informeze dacă există măcar o mașină în parcul lor, pe o rută, care ar putea prelua pasageri cu necesități speciale. (…) În general, totul este nu despre negocieri. Totul este despre oameni. (…) Dacă noi astăzi, în Republica Moldova, nu avem niciun microbuz care ar putea prelua o persoană cu necesități speciale, dumneavoastră considerați că este normal? (…) Noi trebuie să creăm condiții de inclusivitate socială pentru toți cetățenii din Republica Moldova. (…) Trebuie să avem un grad de empatie. Mai mult decât să iubim banii, să iubim oamenii”, a declarat oficialul.

Referitor la monitorizarea prin GPS și sistemul informațional e-bilet, ministrul a spus: „Nici nu a intrat în vigoare. Mâine (nota red. pe 1 iulie) avem discuții cu ei. Nu a fost votat încă în ședințele Guvernului, nu a intrat în vigoare nimic. O să începem discuții publice în privința GPS-ului, să vedem care sunt problemele și care trebuie să fie perioada de implementare pentru acest nou proiect de lege”.

Întrebat dacă nemulțumirile transportatorilor sunt justificate, Bolea a răspuns: „O să vedem mâine (nota red. pe 1 iulie), pentru că au fost discuții cred că ani în șir despre… o să ne întâlnim mâine și o să vedem despre ce este vorba în general”.

Menționăm că pe 1 iulie, președintele Consiliului Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), Oleg Alexa, va participa la emisiunea NM „Есть вопросы”.

***

Pe 24 iunie, reprezentanții APOTA au acuzat Ministerul Infrastructurii și Agenția Națională Transport Auto (ANTA) de inacțiune, dar și presupuse abuzuri și scheme de corupție. APOTA a transmis un apel public, în care a avertizat că lipsa metodologiei tarifare, impunerea sistemelor electronice e-GPS și e-Bilet, precum și obligația de adaptare a tuturor vehiculelor pentru persoanele cu dizabilități pun în pericol activitatea transportatorilor. Aceștia au amenințat, atunci, cu proteste, dacă autoritățile nu vor ține cont de nemulțumirile lor.

În reacție, Guvernul a transmis că a luat act de solicitarea publică și a adăugat că soluționarea problemelor ține de competența Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. „MIDR are ușile deschise”, a declarat purtătorul de cuvânt Daniel Vodă. În ceea ce privește acuzațiile APOTA legate de posibile scheme de corupție, Executivul a invitat toate părțile care dețin informații relevante să le prezinte organelor competente.

La două zile după ce au amenințat cu proteste, reprezentanții APOTA au decis să iasă în stradă. Asociația a anunțat organizarea a trei manifestații în capitală: prima în Piața Marii Adunări Naționale, a doua în fața sediului Misiunii Uniunii Europene în Republica Moldova, iar a treia – în fața Agenției Naționale Transport Auto (ANTA). Președintele Consiliului APOTA, Oleg Alexa, a anunțat că primul protest al transportatorilor din cele trei planificate va avea loc în data de 9 iulie.

Transportatorii insistă pe trei revendicări principale: aprobarea imediată de către Guvern și publicarea metodologiei de calcul a tarifelor pentru serviciile regulate de transport pasageri; retrimiterea spre elaborare a proiectului MIDR nr. 1125/2024, care prevede implementarea sistemelor electronice de tip e-bilet și e-GPS; retragerea scrisorilor emise de ANTA prin care operatorii de transport sunt obligați să adapteze toate vehiculele pentru transportul persoanelor cu dizabilități.

Facebook / Ion Ceban

NM Espresso: Un nou jucător în alegerile din Moldova, apărarea spațiului aerian de drone, scandal legat de «ocuparea unei biserici»

La ce să ne așteptăm de la alegerile din Moldova?

În Moldova, cele mai mari transformări ale forțelor politice au loc în rândul opoziției. Un sondaj prezentat recent de compania iData a arătat că partidul de guvernământ PAS își menține un rating stabil, în jur de 26–27%. În schimb, formațiunile proruse — Partidul Socialiștilor condus de Igor Dodon și Blocul «Pobeda» al lui Ilan Șor — pierd din popularitate: în jur de 11% dintre respondenți ar vota pentru socialiști și circa 10% pentru «Pobeda».

Totodată, Blocul nou-născut «Alternativa», condus de primarul Chișinăului, Ion Ceban, a înregistrat deja un debut promițător înaintea alegerilor parlamentare. Aproape 7% dintre alegători sunt gata să-l voteze. Din februarie, ratingul blocului lui Ceban și al politicienilor care s-au alăturat acestuia s-a dublat.

Detalii citiți în articolul NM.


Moldova îmbunătățește apărarea antiaeriană

Ministerul Apărării al Moldovei a prezentat un proiect de lege privind securitatea spațiului aerian național. Guvernul urmează să-l examineze deja la ședința din 2 iulie. Legea actuală este considerată depășită și nu reflectă posibilitățile tehnologiilor moderne scoase în evidență de războiul din Ucraina. Noul proiect prevede reacții clare în caz de pătrundere a dronelor în spațiul aerian al țării, zboruri neautorizate ale avioanelor militare sau ale celor care transportă substanțe periculoase.

În acest material, NM explică modul în care autoritățile intenționează să reacționeze la încălcările spațiului aerian al Republicii Moldova.


Afaceri bisericești

La 1 iulie, în Moldova sosește ministrul de externe al Germaniei, Johann Wadephul. Oficialul german își va concentra vizita pe chestiuni bisericești. Programul său include o conferință de presă la Catedrala Mitropolitană din Chișinău, întâlniri cu reprezentanți ai diferitor confesiuni religioase și o cină la sediul Președinției, împreună cu Maia Sandu.

Între timp, în Moldova continuă scandalurile bisericești. În satul Grinăuți, raionul Rîșcani, o parte dintre locuitori susțin Mitropolia Basarabiei (subordonată Patriarhiei Române), iar o altă parte — Mitropolia Moldovei (afiliată Bisericii Ortodoxe Ruse). În scandal s-a implicat deja Partidul Socialiștilor, care susține că Mitropolia Basarabiei ar fi întreprins, «cu sprijinul poliției și al autorităților locale, o tentativă de preluare prin forță» a bisericii. Cele două mitropolii nu au comentat, deocamdată.


Transportatorii protestează

Asociația Patronală din domeniul transportului rutier (APOTA) va organiza pe 9 iulie primul dintr-o serie de proteste planificate. Acesta va avea loc în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. Următoarele acțiuni sunt planificate în fața sediului Delegației Uniunii Europene în Moldova și al Agenției Naționale Transport Auto (ANTA). Datele pentru acestea vor fi anunțate ulterior.

Transportatorii cer autorităților o nouă metodologie de calcul al tarifelor, renunțarea la adaptarea transportului pentru persoanele cu dizabilități și amânarea implementării biletului electronic.

Președintele APOTA, Oleg Alexa, va oferi un interviu live pentru NewsMaker — astăzi, 1 iulie, la ora 17:45, în cadrul podcastului «Avem întrebări» cu Nicolae Paholinițchi, pe canalul de YouTube al NewsMaker Moldova.


Agenda zilei, 1 iulie:

  • 10:00 — Fracțiunile PAS și PSRM din Consiliul municipali vor susține conferințe de presă.
  • 16:00 — Comisia Electorală Centrală se va întruni în ședință ordinară.
  • 18:00 — Ministrul german de externe Johann Wadephul va susține briefing de presă în fața Catedralei Mitropolitane din Chișinău, fără întrebări din partea presei.
Денис Дерменжи / NewsMaker

Acuzațiile de malpraxis și mită de la Spitalul Raional Hîncești: ce a constatat comisia de anchetă internă

Comisia de anchetă internă de serviciu instituită de Spitalul Raional Hîncești în cazul bătrânului care a decedat luna trecută în instituție și-a finalizat activitatea pe 30 iunie. Aceasta nu a constatat aplicarea de tratamente inumane în privința bărbatului, după cu afirmă fiica acestuia. De asemenea, comisia a stabilit că șefa secției Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), în care a fost internat bărbatul, nu ar fi instigat la dare de mită din partea rudelor. Astfel, spitalul a menționat că învinuirile aduse de fiica decedatului au „tentă de a defăima și denigra”. Precizările au fost făcute într-un comentariu acordat pentru NM.

Spitalul Raional Hîncești a declarat că, între 23 și 30 mai, perioadă în care bărbatul a fost internat, soția și alte rude l-au vizitat și au avut acces la „toate” etapele actului medical, au primit răspunsuri la întrebările acordate, și „nu au avut nicio obiecție privind tratamentul și comportamentul personalului medical”. Potrivit instituției, în intervalul de timp menționat, nu a parvenit nicio reclamație cu privire la starea sau modul de îngrijire al bolnavului, atât în scris, cât și verbal. Fiica bărbatului, Tatiana Foltea, a transmis sesizări, în perioada 1-2 iunie, în adresa Ministerului Sănătății și spitalului, ceea ce a condus la constituirea unei comisii de anchetă internă de serviciu.

Aceasta și-a finalizat activitatea pe 30 iunie.

Comisia de anchetă internă de serviciu a constatat „lipsa oricărui tratament și atitudine contrar protocoalelor standard” în perioada în care bărbatul a fost spitalizat. Comisia a mai stabilit că „au fost întreprinse toate acțiunile și au fost instrumentate toate procedeele de tratament” disponibile la Spitalul Raional Hîncești.

Nu a existat nicio imobilizare fizică a lui, după cum se vehiculează în postările de pe rețelele de socializare. Operarea cu termenul „imobilizare fizică” denotă o atitudine superficială, invocată de persoane neinițiate în totalitate cu procesul de tratament aplicat în instituția medicală. Periodic, pacientul N. Foltea devenea agresiv, agitat, fiind necesară intervenția medicului psihiatru, cu care s-a coordonat tratamentul. Uneori, devenea apatic, refuza să mănânce unele alimente, dar era hrănit de bufetieră sau infirmieră, iar uneori și de soție. Acestuia i-au fost prescrise perfuzii și, întru evitarea autovătămării, periodic i se fixa mâna pentru administrarea medicamentelor, procedeu justificat și necesar aceste cazuri. Aceste circumstanțe se mai confirmă și prin explicația parvenită de la un fost pacient, care a fost spitalizat în perioada 23-30 mai în același salon cu N. Foltea”, a menționat spitalul.

Instituția medicală a mai menționat că Comisia de anchetă internă de serviciu a constatat că faptele invocate de fiica bărbatului, privind instigare la dare de mită din partea șefei secției Anestezie și Terapie Intensivă, în care a fost internat acesta și, într-un final, a decedat, nu au avut loc.

Acest aspect rezultă din faptul că la internarea pacientului pe 23.05.2025 șefa secției ATI, I. Lisnic, nu era de gardă, încadrându-se în serviciu abia a doua zi. Respectiv, aceasta nu a avut contact cu rudele pacientului. De altfel, la internare a insista numai soția, iar autoarea acuzațiilor, T. Foltea, în genere nu era în țară. De asemenea, nu s-au stabilit alte fapte de solicitare de „recompensă” din partea a altor lucrători medicali ai instituției”, a adăugat spitalul.

Spitalul Raional Hîncești a declarat că acuzațiile fiicei decedatului au „tentă de a defăimare și denigra imaginea” instituției medicale. „Înțelegem starea psihologică a acesteia, survenită în urma decesului părintelui, dar ar fi fost mai benefic de a se documenta, de a analiza evoluția procesului de tratament medical aplicat tatălui său în cadrul Spitalului Raional Hîncești, cât și a atitudinii personalului medical la realizarea acestui proces. Suntem convinși că dacă se proceda atare, nu mai exista conflictul inițiat”, au adăugat reprezentanții instituției.

Spitalul a mai precizat că a propus soției și fiicei să se întâlnească pentru a analiza situația, însă acestea ar fi refuzat.

Amintim că bărbatul, în vârstă de 78 de ani, a murit recent la Spitalul Raional Hîncești, la sfârșitul lunii mai, iar fiica sa, Tatiana Foltea, a acuzat personalul medical că i-ar fi aplicat tratamente inumane în ultimele zile de viață. Potrivit acesteia, pacientul ar fi fost ținut legat de mâini și picioare timp de o săptămână, izolat într-un salon, fără a fi consultat de un medic specialist. Femeia a mai spus că șefa secției Anestezie și Terapie Intensivă, Irina Lisnic, ar cerut „o recompensă” pentru ca bărbatul să fie menținut la ATI.

Pe 2 iunie a fost inițiată o anchetă de serviciu pentru a examina circumstanțele semnalate.

VIDEO Rusia schimbă regulile pentru moldoveni/ Carburanți, mai ieftini/ Biserică confiscată în nordul țării?

Cele mai importante știri din Moldova și din lume în noua ediție NewsMaker!

Subiectele ediției:

— Moldova începe screeningul pe mediu și schimbări climatice, la Bruxelles
— Maia Sandu a semnat decretele: Serebrian și Kulminski – oficial ambasadori
— „Atac raider religios”: acuzații PSRM la adresa Mitropoliei Basarabiei
— Transportatorii au anunțat când vor protesta în fața Guvernului
— Acces în Rusia – numai cu notificare prealabilă
— S-a născut în cămașă: băiat de 15 ani, salvat după ce a căzut într-o fântână
— Cod galben de vânt puternic. De joi temperaturile cresc
— Bătrân agresat în propria casă pentru 900 de lei. Făptașii – la închisoare
— Contrabandă cu mașini din UE de aproape 3 milioane de lei
— Incendiu devastator în provincia Izmir din Turcia
— Permise și buletine false, vândute ca la târg: un bărbat reținut la Bălți
— Deținutul evadat din Penitenciarul Bender, prins după ce a jefuit o femeie
— Primă de 3.000 de lei pentru tinerii care se angajează. Sandu a semnat legea
— Carburanții se ieftinesc în Moldova
— Ce și-au dorit chișinăuienii pentru oraș, de ziua de naștere a lui Ion Ceban

Abonați-vă la NewsMaker – cele mai actuale știri fără cenzură.
Nu uitați să apăsați pe clopoțel pentru a nu rata noile ediții: zilnic, la 15:00 și 19:00, de luni până vineri.

ZdG

PAS, din nou acuzat că „a furat” un primar. ALDE: „Sunt puși să aleagă între demnitate și supraviețuire”

Iurie Ghenea, primar al comunei Cazangic, ales pe lista Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), și vicepreședinte ALDE, a solicitat excluderea din formațiune. Anunțul a fost făcut de președinta ALDE, Arina Spătaru, care a acuzat Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS) că l-ar fi „recrutat” pe Ghenea.

Arina Spătaru a publicat pe pagina sa de Facebook o imagine cu cererea depusă de Iurie Ghenea în care solicită să fie exclus din ALDE și din funcția de vicepreședinte al formațiunii. Documentul datează din 25 iunie.

Politiciana a postat și un mesaj în care menționează: „Nu s-a schimbat nimic esențial din vremea lui Voronin. Statul, printr-un grup îngust de funcționari de la centru, împarte bani publici colectați din toată țara – plus fonduri europene – doar acolo unde politicul „înghite” și se supune. Primarii, mulți dintre ei cu 3-5 mandate în spate, sunt din nou puși să aleagă între demnitate și supraviețuire. Iar unii, din păcate, aleg să-și schimbe căciula, să se închine în fața celor de la guvernare, doar ca să mai aducă ceva fonduri în localitățile lor. Exact acest lucru s-a întâmplat acum cu un primar ales din primul tur pe listele ALDE, care l-a învins pe exponentul PAS și… tot acolo a ajuns. Pentru bani. Nu-l condamn. Îl înțeleg. Dar nu voi tăcea”.

Contactată de NM, Arina Spătaru nu putut să ne spună dacă Iurie Ghenea ar fi aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate, dar a precizat că acțiunile sale asta o fac să creadă. Președinta ALDE a atras atenția asupra unor postărilor de pe Facebook ale lui Ghenea, în care promovează formațiunea de guvernământ.

El deschis face partizanat politic. Este evident”, a menționat ea.

screenshot

NewsMaker a solicitat un comentariu și de la Partidul Acțiune și Solidaritate, însă, deocamdată, nu am primit un răspuns.

Iurie Ghenea a devenit primar al comunei Cazangic, raionul Leova, în urma alegerilor locale generale din 2023, reprezentând ALDE.

În februarie 2024 a fost implicat într-un scandal. ZdG scrie că Ghenea, care activa și în calitate de profesor de matematică în gimnaziul din Sărăteni, localitate vecină cu Cazangic, ar fi lovit un elev. Ulterior, Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că pe caz a fost inițiată o anchetă de serviciu și că Iurie Ghenea fost suspendat din funcția de profesor.

***

Amintim că, de când guvernează țara, Partidul Acțiuni și Solidaritate a mai fost acuzat că ar fi racolat primari aleși pe listele altor partide sau că ar fi încercat să o facă. Printre formațiunile care au adus astfel de învinuiri se numără Partidul Nostru, Platforma DA și PSDE (detalii – aici, aici și aici). PAS a respins învinuirile.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: