Câți bani a primit România din fondurile UE timp de 16 ani, de la aderare. Suma se ridică la zeci de miliarde de euro
Full Article 2 minutes read

Câți bani a primit România din fondurile UE timp de 16 ani, de la aderare. Suma se ridică la zeci de miliarde de euro

Ministrul român al Economiei, Ştefan Radu Oprea, declară că fondurile UE accesate de România de la aderare (2007) şi până în septembrie 2023 au ajuns la 89,4 miliarde de euro, în timp ce soldul fluxurilor, sumele primite minus contribuții ale României la bugetul UE a depășit 60 de miliarde de euro. Potrivit lui, atât economia României, cât şi nivelul de trai al românilor, au crescut de când țara este membră a UE, cu posibilitatea accesării fondurilor europene şi a avantajelor pieței comune, scrie news.ro.

Oficialul de la București susține că în această perioadă România a avut o creștere economică medie anuală de 3.04%, a doua cea mai mare din regiune, după Polonia (3.83%), peste media UE – de 1.2%. Tot în această perioadă, potrivit lui, a crescut și salariul minim brut pe economie – de la 390 lei, la 1 ianuarie 2007, până la – 3.300 lei, la 1 ianuarie 2024.

„Aș da însă şi un alt exemplu în contextul vocilor extremiste care spun că ar trebui să reconsiderăm locul nostru de stat membru al Uniunii Europene. În Marea Britanie dezinformarea premergătoare Brexit-ului spunea că britanicii cheltuiesc mai mulți bani cu bugetul UE decât primesc. Astăzi, ultimele date arată că decizia de părăsire a Uniunii Europene a costat economia UK 160 de miliarde de euro. Viața cetățenilor s-a scumpit, iar mediul de afaceri suferă prin barierele în calea comerțului pe care le resimte”, a declarat Ştefan Radu Oprea.

Cererea de aderare la Uniunea Europeană a fost depusă de către România în anul 1995. În 1999, liderii din Consiliul European, reuniți Helsinki, au aprobat deschiderea negocierilor cu o parte dintre statele membre care înaintaseră deja cererea de aderare, printre acestea aflându-se și România. Negocierile au fost deschise în anul 2000 și au durat până la sfârșitul anului 2004, când reuniunea Consiliului European a marcat finalizarea negocierilor.

România a semnat Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană la 25 aprilie 2005.Pe 1 ianuarie 2007, țara vecină a devenit oficial stat membru al UE.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: