„CC – marioneta Maiei Sandu”. Susținătorii Partidului „ȘOR” protestează în timp ce judecătorii examinează legalitatea formațiunii
Full Article 3 minutes read

„CC – marioneta Maiei Sandu”. Susținătorii Partidului „ȘOR” protestează în timp ce judecătorii examinează legalitatea formațiunii

Simpatinzanții Partidului „ȘOR” au protestat în fața sediului Curții Constituționale a Moldovei, în timp ce magistrații examinează pentru a patra zi cererea Guvernului privind declararea formațiunii politice, conduse de Ilan Șor, în afara legii. Manifestanții, majoritatea persoane în vârstă, au scandat lozinci anti-guvernare și împotriva președintei Maia Sandu.

Protestatarii au desfășurat pancarte cu mesajele „Curtea Constituțională – marioneta Maiei Sandu”, „Stop fascismului PAS” și „PAS -fascism. Trebuie să fie interzis în Moldova”. Totodată, oamenii au scandat „Jos Maia Sandu”, „Anticipate” și „Jos dictatura”.

La manifestație a fost prezent și președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, care a ținut un discurs și a îndemnat oamenii să aplaude câștigarea scrutinului pentru funcția de bașcan al Găgăuziei de către candidata Partidului „ȘOR”, Evghenia Guțul. Țurcanu a calificat evenimentul drept „o victorie” a formațiunii politice împotriva PAS.


De menționat că magistrații Curții Constituționale s-au întrunit astăzi în ședință pentru a examina sesizarea privind verificarea constituționalității Partidului „ȘOR”.

Amintim că Cabinetul de miniștri condus de fostul premier Natalia Gavrilița a aprobat, pe 9 noiembrie 2022, proiectul hotărârii de Guvern prin care Ministerul Justiției a propus verificarea constituționalității Partidului „ȘOR”. Câteva zile mai târziu, CCM declara că a purces la examinarea sesizării.

Ministrul Justiției de atunci, Sergiu Litvinenco, declara că în sesizarea înaintată au fost prezentate suficiente argumente care denotă faptul că, prin toate activitățile de până atunci, formațiunea politică ar fi acționat în contradicție cu principiile statului de drept și ar pune în pericol suveranitatea și independența Republicii Moldova. În reacție, Șor a declarat la acea vreme că interzicerea formațiunii ar însemna „lezarea drepturilor” alegătorilor care şi-au dat votul pentru Partidul „ȘOR”, precum şi un „atentat la pluralismul de opinie”.

***

Pe 14 mai a avut loc turul II al alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei. Alegătorii au putut să o susțină pe candidata Partidului „ȘOR” Evheghia Guțul sau pe candidatul propus de Partidul Socialiștilor, Grigorii Uzun.

Potrivit rezultatelor preliminare, publicate de Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei, pentru Grigorii Uzun și-au dat votul 24 913 alegători, adică 47,61, dar pentru Evghenia Guțul – 27 376 sau 52,39%. Astfel, candidata Partidului „ȘOR” a acumulat cele mai multe voturi.

Comisia din Găgăuzia a precizat că datele preliminare se bazează pe informațiile furnizate verbal de birourile și secțiile de votare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Disclaimer! Redacția NM condamnă Condamnă apelurile de violență, dezumanizare, revanșism, xenofobie, discurs instigator la ură și exploatarea fobiilor dar și a prejudecăților, inclusiv în timpul războiului. Nu tolerăm manipulările îndreptate către divizarea oamenilor în „ai noștri” și „străini” în funcție de naționalitate, proveniență etnică, limbă, religie sau convingeri, sex, vârstă, posibilități limitate, viziuni, loc de trai, apartenență, orientare sexuală, etc. Misiunea noastră este informarea corectă a cititorilor despre ceea ce se întâmplă și susținerea principiilor drepturilor omului, toleranței, libertății de exprimare și gândire, diversitate, precum și respectarea drepturilor minorităților.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: