Ce documente sunt necesare pentru a frecventa gratuit grupele cu program prelungit
Full Article 4 minutes read

Ce documente sunt necesare pentru a frecventa gratuit grupele cu program prelungit

Aproape 6 mii de elevi din familii social-vulnerabile vor frecventa gratuit grupele cu program prelungit din Chișinău, în baza unei cereri depuse de părinți. Elevii, potrivit Direcției generale educaţie, tineret şi sport, vor fi scutiți și de plata pentru alimentație. La cerere trebuie să fie anexate mai multe acte justificative. 

Direcţia generală educaţie, tineret şi sport din Chişinău a anunțat că 20 la sută din numărul total de elevi din familiile socialmente vulnerabile înscriși în clasa/grupa cu program prelungit beneficiază de scutire integrală de taxa pentru serviciile prestate, inclusiv plata pentru alimentație.

Pentru a beneficia de clasa/grupa cu program prelungit cu scutire integrală de taxă pentru serviciile prestate, copilul trebuie să facă parte dintr-o categorie:

  1. familie cu mulți copii (cu 3 și mai mulți copii);
  2. familie monoparentală;
  3. familie în care unul din părinți este cu grad de dizabilitate;
  4. familie care are statut de tutore/curatelă (cu părinți decedați, lipsiți de drepturi părintești, inapți de muncă, neangajați în câmpul muncii).

Potrivit Direcției, părintele trebuie să depună o cerere în cadrul instituției și să anexeze următoarele acte justificative:

  1. actul de identitate al solicitantului;
  2. certificatul privind componența familiei;
  3. adeverința de naștere a copilului;
  4. actul ce confirmă gradul de dizabilitate;
  5. decizia de instituire a tutelei/curatelei;
  6. certificatul de deces;
  7. certificatul de divorț;
  8. certificatul care atestă plata pensiei alimentare;
  9. certificatul de salariu;
  10. certificatul de șomer;
  11. alte documente ce identifică persoane (familia) solicitantă;
  12. acordul solicitantului cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.

Cererea și setul de acte vor fi examinate de Comisia pentru protecția drepturilor copilului și va fi înaintată spre aprobare către Consiliul profesoral. Consiliul profesoral din instituția de învățământ va aproba lista nominală a potențialilor beneficiari și ulterior o va prezenta Direcției generale educaţie, tineret şi sport.

***

Activitatea grupelor cu program prelungit în școlile din Chișinău, finanțată de Primărie, a fost sistată din 1 ianuarie 2023. În timp ce autoritățile au invocat lipsă de bani, partidul de guvernământ PAS a acuzat primarul că ar refuza să mai finanțeze activitatea claselor din cauza creditelor accesate înainte de alegerile locale din toamna anului 2023. Edilul a negat acuzațiile.

Pe 22 ianuarie, autoritățile capitalei au anunțat că grupele cu program prelungit vor activa în baza unor taxe oficiale, care vor fi achitate de părinți lunar. Astfel, pentru programul de trei orei, părinții vor achita 360 de lei lunar, iar pentru programul prelungit cu șase ore – vor achita 690 de lei. Iar aproape 6 mii de elevi din familiile social-vulnerabile vor avea posibilitatea să frecventeze gratuit grupele cu program prelungit, în baza unei cereri depuse de părinți. Sumele necesare vor fi acoperite din bugetul municipal.

Câteva zile mai târziu, pe site-ul Primăriei capitalei a fost publicată decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) a municipiului Chișinău cu privire la funcționarea grupelor cu program prelungit. Autoritatea a decis să accepte organizarea claselor/grupelor cu program prelungit. Astfel, costul lunar pentru un elev va fi de 360 lei pentru 3 ore și 690 lei pentru 6 ore.

Pe 31 ianuarie, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a anulat decizia comisiei locale pentru situații excepționale cu privire la taxele privind activitatea grupelor cu program prelungit în școlile din capitală. Perciun consideră că, prin deciziile luate, CSE Chișinău și-a depășit atribuțiile de serviciu, iar membrii comisiei care le-au luat riscă să fie sancționați. Contactată de NM pentru un comentariu, consiliera primarului de Chișinău, Natalia Ixari, a calificat declarațiile ministrului Educației drept o „imixtiune în treburile administrației publice locale, or, potrivit ei, în atribuțiile ministrului nu intră „declarațiile politice” cu privire la activitatea Primăriei Chișinău sau a Consiliului Municipal Chișinău. Consiliera lui Ion Ceban a precizat că Primăria Chișinău va anunța referitor la „alte decizii” ulterior.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: