Ceban pune bețe-n roate guvernării? Schimb de replici între Guvern și primarul capitalei, din cauza mitingului anunțat de Maia Sandu
Full Article 3 minutes read

Ceban pune bețe-n roate guvernării? Schimb de replici între Guvern și primarul capitalei, din cauza mitingului anunțat de Maia Sandu

Guvernul declară că contrar declarațiilor lui Ion Ceban, primăria Chișinău nu a făcut eforturi pentru a convoca Cancelaria de Stat pentru a discuta despre rezervarea Pietei Marii Adunări Naționale, în vederea desfășurării Adunării „Moldova Europeană”, în data de 21 mai. Reacția vine după ce în ajun primarul a sugerat guvernării să obțină autorizația printr-o dispoziție a CSE, în contextul în care locația a fost deja rezervată de mai multe entități.

Pe 2 mai, în cadrul unei emisiuni televizate, Ion Ceban a declarat că, până în prezent, primăria nu a oferit autorizație Cancelariei de Stat, întrucât există procedura juridică, conform căreia toate entitățile care au rezervat PMAN trebuie să se întâlnească pentru a stabili o soluție.

„Le mai dau un indiciu. Deci, CSE…totul au făcut prin CSE. De ce să inventăm astăzi altă.., sau să invetăm altă… pentru că nu exclud că ceilalți nu vor să cedeze și atunci legal nu știu cum se va întâmpla”, a spus edilul.

Întrebat dacă primăria este obligată să ofere autorizație tuturor părților solicitante sau procedura prevede acordarea autorizațiilor în ordinea depunerii solicitărilor, Ion Ceban a declarat: „Este și în ordinea depunerii, dar unul la altul nu trebuie să încurce. Deci asta este idea, că toți trebuie să fie împăcați, cine, de unde și în ce formulă participă. Eu cred că cea mai rezonabilă ar fi decizia CSE și gata, numai are nimeni niciun fel de întrebare. E prioritate națională, e subiect național, e subiect în care este implicată conducerea țării. Gata, ce ne jucăm aici?”, a spus acesta.

Reacția Guvernului

Ulterior, pe 3 mai, în cadrul unui briefing de presă, purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă a declarat că Cancelaria de Stat a trimis un demers în adresa Primăriei municipiului Chișinău în care a enumerat argumentele care face necesară rezervarea PMAN.

„Contrat unor informații care au fost în spațiul public, din partea unor oficiali ai autorității locale, nu am văzut un efort de convocare a reprezentanților Cancelariei de Stat pentru a discuta rezervarea sălii în data respectivă. Suntem în continuare deschiși și vrem să reiterăm încă o dată că este un eveniment al cetățenilor, un eveniment în care Moldova spune clar și ferm „Da”, cursului ireversibil de aderare la Uniunea Europeană”, a spus acesta.

***

Amintim că, recent, Maia Sandu a anunțat că convoacă, pentru data de 21 mai, Adunarea Națională „Moldova Europeană”. Președinta a declarat că evenimentul are drept scop ca cetățenii să spună că întregii lumi că sunt europeni, iar UE este calea aleasă de ei.

Pe 12 aprilie, Guvernul Republicii Moldova a trimis notificarea către Primăria Chișinău pentru rezervarea Pieții Mării Adunări Naționale pentru Adunarea Națională „Moldova Europeană”, însă PMAN a fost deja rezervată pentru 21 mai și de Mișcare pentru Popor, de PSRM, dar și de alte organizații. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, spune că pentru a evita anumite incidente vor fi implicate instituțiile de ordine.

„Autoritățile au demonstrat-o prin intermediul colegilor de la MAI, instituțiile de ordine, care întotdeauna au știut cum să-și facă bine treaba. Respectiv, autoritățile vor avea grijă și de această dată ca toate acțiunile, care au loc într-un mod democratic într-o societate democratică cum este Republica Moldova, să se desfășoare fără încălcări și deranj pentru lumea implicată”, a declarat Daniel Vodă.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: