Ceban se laudă cu investiții de 740 milioane lei în suburbiile capitalei, timp de patru ani: „O sumă record”. Cum au fost împărțiți banii și pentru ce
Full Article 3 minutes read

Ceban se laudă cu investiții de 740 milioane lei în suburbiile capitalei, timp de patru ani: „O sumă record”. Cum au fost împărțiți banii și pentru ce

Primarul suspendat al capitalei, Ion Ceban, tot el candidat al Mișcării Alternativa Națională (MAN) la funcția de edil al municipiului Chișinău, susține că municipalitatea a investit, în ultimii patru ani, 740 milioane de lei pentru dezvoltarea suburbiilor. „O sumă record”, a declarat Ceban pe 12 octombrie, în cadrul unei conferințe susținute în calitate de președinte al MAN.

Potrivit lui Ceban, toate cele 18 suburbii ale capitalei au beneficiat de investiții în perioada în care el a deținut funcția de primar general al municipiului Chișinău. Ce-i drept, suma alocată pentru dezvoltarea acestora diferă de la caz la caz.

Cei mai puțini bani, 6,3 milioane lei, au fost investiți, potrivit raportului prezentat de Ceban, la Cruzești. Suma ar fi fost folosită pentru amenajarea terenurilor de sport și a terenurilor de joacă, reparațiile străzilor și a trotuarelor, apeduct și alte proiecte de infrastructură.

La polul opus de află localitatea Tohatin, care ar fi beneficiat, în ultimii patru ani, de 33,9 milioane lei din partea Primăriei Chișinău. Ion Ceban spune că aici banii au fost investiți în construcția unei stații regionale de pompare, rețelele de canalizare și apeduct, reparația străzilor și investiții în educație și infrastructură. Din acești bani ar fi fost deschisă inclusiv ruta de troleibuz nr. 6.

„La început de mandat am agreat ca fiecare suburbie va fi finanțată după mecanismul 70/30. În unele localități a fost 50/50, iar în alte cazuri am acoperit chiar aproape totul. Am vorbit cu oamenii din localitate, am făcut sondaje pentru a identifica prioritățile, multe dintre ele au fost regândite pe parcurs împreună cu oamenii. Toate inițiativele au fost realizate așa cum și-au dorit oamenii. (…) Noi nu am căutat justificări, dar am identificat soluții la probleme”, a declarat Ceban.

***

Precizăm că Republica Moldova va organiza alegeri locale generale pe 5 noiembrie 2023. În cadrul scrutinului vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali.

Amintim în acest context că Ion Ceban a fost ales primar general de Chișinău în cadrul scrutinului din noiembrie 2019, pe lista Partidului Socialiștilor din Moldova. În acest timp, Ceban a părăsit PSRM și și-a creat propriul partid, declarat pro-european – MAN.

În cadrul alegerilor din 5 noiembrie, Ceban candidează pentru un nou mandat de primar al capitalei, din partea formațiunii politice pe care o conduce. Ceban a fost înregistrat în campania electorală, împreună cu echipa sa, pe 5 octombrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: