„Cele mai obscure tranzacții se fac în perioada sărbătorilor”. Platforma DA solicită convocarea consiliului suprem de securitate
Full Article 3 minutes read

„Cele mai obscure tranzacții se fac în perioada sărbătorilor”. Platforma DA solicită convocarea consiliului suprem de securitate

Fracțiunea Platforma Demnitate și Adevăr (PDA) solicită convocarea consiliului suprem de securitate, cu privire la preluarea controlului asupra Aeroportului Internațional Chișinău de către o companie controlată de omul de afaceri rus, Andrei Goncearenko. Totodată, în cadrul unei conferințe de presă, care a avut loc astăzi, 23 decembrie, deputații PDA au anunțat că vor colecta semnături pentru ca după sărbătorile de iarnă să fie convocată, în mod extraordinar, ședința parlamentului. 

„Cele mai obscure tranzacții se fac în perioada sărbătorilor și azi am fost martori la o tranzacție ordinară din partea lui Igor Dodon, care arată ca cel mai bun elev al lui Plahotniuc în implementarea acestor scheme, combinații anti-statale, în detrimentul intereselor cetățenilor”, a declarat vicepreședintele PDA, Alexandru Slusari.

Astfel, Platforma DA a anunțat trei acțiuni:

  1. Solicită ca Igor Dodon să convoace cât mai urgent consiliul suprem de securitate, la care să fie invitați și liderii de opoziție, precum și reprezentanți ai fracțiunilor parlamentare.
  2. Platforma DA, imediat după sărbători, va colecta semnături pentru convocarea ședinței extraordinare a legislativului, la care să fie prezenți premierul și ministrul Justiției și să fie prezentate rapoartele șefului de la SIS, privind securitatea statului, raportul de la CNA și de la Procuratură, care să elucideze dacă a avut dreptul Andrei Goncearenko să achiționeze acțiunile respective.
  3. Platforma DA va elabora, de urgență, un proiect de lege, pentru ca orice tranzacții privind obiectele strategice, chiar dacă sunt concesionate, să aibă acordul autorităților din Republica Moldova.

Pentru convocarea ședinței extraordinare a legislativului este nevoie ca autorii inițiativei să colecteze 1/3 din semnăturile deputaților. Totodată, Platforma DA a anunțat că ar putea depune și o moțiune de cenzură împotriva executivului.

„Vom examina oportunitatea moțiunii de cenzură contra guvernului Dodon, fiindcă guvernul Chicu nu există”, a mai spus Alexandru Slusari.

Amintim că astăzi, 23 decembrie, compania „Avia-Invest”, care administrează Aeroportul Internaţional Chişinău, a confirmat că NR Investment Limited a cedat controlul asupra companiei „Komaksavia Airport Invest” Ltd, care deţine 95% din „Avia-Invest”. În spatele noii companii care va controla Aeroportul Internațional Chișinău este omul de afaceri rus, Andrei Goncearenko.

Președintele Igor Dodon a declarat jurnaliștilor că nu deține informații despre faptul că noul beneficiar al companiei concesionare este omul de afaceri rus, Andrei Goncearenko. 

Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate au anunțat că vor depune o interpelare către Procuratura Generală prin care va cere explicaţii cum a fost posibilă tranzacţia privind Aeroportul Internațional Chişinău. Mai mult, partidul ia în calcul depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva guvernului Chicu, pe motiv că ar acționa „vădit împotriva interesului naţional al Republicii Moldova”.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: