Climatul investițional al țării noastre, prin ochii celor care au urmat îndemnul „Grow in Moldova!”

În Moldova există condiții avantajoase pentru investitorii care își doresc afaceri oneste și transparente. O demonstrează cifrele oficiale BNM, potrivit cărora, anul trecut influxul net de capital sub formă de investiții străine directe a constituit peste 196 de milioane dolari SUA, în creștere cu 31,3% față de 2017. Este vorba despre investitori din România, Marea Britanie, Olanda, Franța, Estonia, Italia, Rusia, Germania, Turcia și Luxemburg, care au luat decizia inspirată de a-și extinde sau de a pune bazele unui business în țara noastră.

Activitatea lor de succes confirmă o dată în plus că Republica Moldova este o destinație din ce în ce mai atractivă pentru investitorii străini, ca urmare a unui șir de reforme fiscale, politici guvernamentale, implementate în ultimii ani, în diverse sectoare ale economiei naționale, dar și a eforturilor de promovare consolidate.

Bunăoară, sectorul IT: crearea parcului virtual IT, cu stabilirea unei taxe unice de 7% din cifra de vânzări lunare pentru rezidenții acestora, a făcut ca tot mai multe companii din Occident să-și extindă filialele până în Moldova. Este și cazul companiei americane „Ellation” din Silicon Valley, care a venit la Chișinău în 2017 și de atunci a investit în economia națională aproape 100 de milioane de lei, creând 60 de locuri de muncă noi.

Dan Denuță, director executiv, compania „Ellation”: Celor care se gândesc să deschidă o afacere IT în această țară, vreau să le spun că vor găsi, cu siguranță, forță de muncă calificată, pentru că Moldova are mulți tineri cu un potențial foarte mare. Unde mai pui că fondarea unei afaceri nu mai este o procedură atât de birocratică, datorită eforturilor Guvernului, iar existența unui astfel de concept ca „IT Park” predispune spre derularea unor afaceri prospere.”

Poziția geografică favorabilă constituie un alt avantaj care a atras în Moldova, acum 16 ani, unul dintre cei mai mari producători de băuturi din lume – „Efes Beverage Group”. De atunci, compania turcă a investit în Moldova peste 136 de milioane de dolari SUA, iar taxele achitate în bugetul de stat în 2018 au constituit aproape 300 de milioane de lei.

Ludmila Andronic, director Afaceri Corporative „Efes Moldova”: „Atunci când spunem că Moldova este o țară atractivă pentru investiții ne referim la capacitatea țării de a absorbi investiții, la poziția ei geografică, care o transformă într-o punte de trecere dintre Est și Vest, dintre Sud șu Nord, dar și la faptul că investițiile sunt activ susținute de stat. Experiența investitorului, la care se adaugă condițiile propice de aici sunt garantul unei afaceri de succes.”

Cea mai mare cotă a investițiilor străine directe, efectuate în 2018, îi revine României. Anul trecut, antreprenorii români au investit în Moldova aproape 80 de milioane de dolari SUA. Tot în 2018, pe piața locală a intrat cel mai mare grup bancar din România – „Banca Transilvania”. Este pentru prima oară în ultimii 10 ani când o bancă din afara Republicii Moldova investeşte pe această piață.

Bogdan Pleșuvescu, președinte „VictoriaBank”, parte din grupul financiar „Banca Transilvania”: „A fost o investiție strategică, scopul căreia a fost de a aduce aici  bunele practici din domeniul bancar din UE. Noi credem în succesul Moldovei, acesta este și motivul pentru care am investit în Moldova, în special în domenii precum agricultura, IT și credem noi că în curând și în sfera serviciilor. Veniți să investiți în Moldova pentru că este o țară care asigură posibilitatea de avea o afacere de succes, atât timp cât îți dorești să ai succes și să fii o firmă transparentă.”

Prin urmare, Republica Moldova este destinația perfectă pentru investiții dacă îți dorești să beneficiezi de:

  • localizare geografică strategică – la distanță de 2 zile de UE și CSI cu transport terestru;
  • acces către o piață de export cu peste 800 milioane consumatori – acorduri de liber schimb încheiate cu 43 de state din UE, CEFTA, CSI, GUAM, Turcia și în proces de negociere cu ASIA;
  • costuri de operare reduse – cele mai mici prețuri la chirie de oficii din regiune;
  • costuri ale forței de muncă reduse – unele dintre cele mai mici salarii din regiune;
  • forță de muncă calificată și multilingvă – peste 80% din populație cunosc mai multe limbi, există o rețea vastă de școli profesionale, colegii, universități, cu standarde educaționale adaptate la cele europene;
  • facilități fiscale, scutiri de taxe – Moldova are unul dintre cele mai competitive sisteme fiscale din regiune, cu: un impozit pe profit de 12% și doar 6% – pentru rezidenții Zonelor Economice Libere, un impozit unic de 7% din vânzări pentru rezidenții Parcurilor IT, cea mai redusă taxă de contribuție socială de 18%;
  • nivel redus al birocrației – a fost redus cu 70% numărul organelor cu funcții de control, iar agenții economici au nevoie cu 300 de acte permisive mai puțin pentru a‑și dezvolta afacerile legal.
  • subvenționarea locurilor de muncă nou create – Guvernul oferă câte 40.000 lei pentru fiecare 100+1 job nou.

Despre stabilitatea economiei naționale și a legislației cu privire la mediul de afaceri vorbesc topurile internaționale de specialitate. Republica Moldova ocupă locul 48 din 190 de ţări, incluse în clasamentul „Doing Business 2020”, realizat de Banca Mondială, devansând țări ca România, Ucraina, Belarus, Croația, Italia. Potrivit raportului, cea mai bună poziție (13) Republica Moldova o ocupă la capitolul „inițierea afacerii” și „înregistrarea proprietății” (22). Raportul Băncii Mondiale plasează Moldova pe locul 33 la capitolul „plata taxelor”, pe locul 38  –  la „comerț transfrontalier”, iar cât privește domeniul executării contractelor, țara noastră se situează pe locul 62.

Față de anul 2018, Republica Moldova a urcat două poziții în Clasamentul Competitivităţii Globale 2019, întocmit de Forumul Economic Mondial. Țării noastre îi revine locul 86 din 141 de state, cu 56 de puncte din 100 posibile.

În viziunea directorului Agenției de Investiții (AI) – instituție responsabilă de promovarea Republicii Moldova ca destinație pentru investiții – țara noastră are un set de atu-uri pentru a trezi interesul antreprenorilor străini. Astăzi, AI lucrează intens la promovarea acestora pe plan extern.

Rodica Verbeniuc, director general, Agenția de Investiții: „Datorită eforturilor Agenției de Investiții, Moldova are astăzi un brand investițional cu identitate vizuală distinctă – «Pomul Vieții» care integrează sectoarele identificate drept strategice pentru economia națională, iar mesajul-invitație  – «Grow in Moldova!» – reflectă onest ambițiile economice ale țării noastre. Putem afirma cu încredere că oferta investițională a Republicii Moldova este astăzi mult mai vizibilă și mai distinctă pe plan extern. Doar de la începutul anului, cu suportul AI au fost organizate peste 19 misiuni de afaceri internaționale, iar peste 1600 de companii străine au luat cunoștință cu climatul investițional al țării. Ca urmare a evenimentelor organizate de Agenție și a suportului tehnic și informativ acordat pe parcursul lui 2019, avem 9 companii care au decis să investească în țara noastră și 18 care sunt în proces de luare a deciziei. Mizăm că numărul investitorilor dornici să dezvolte afaceri în țara noastră va crește și mai mult după «Moldova Business Week» – cel mai important eveniment de promovare a Moldovei ca destinație pentru investiții, care se va desfășura între 13 și 16 noiembrie, la Chișinău.”

Despre Moldova Business Week2019

La eveniment sunt așteptați peste 1000 de antreprenori, investitori, importatori și finanțatori, care se vor convinge că ambițiile economice ale țării noastre au la bază o creștere economică durabilă, sistem fiscal prietenos mediului de afaceri și o deschidere fără precedent spre stabilirea unor relații comerciale serioase și transparente cu parteneri din întreaga lume.

Agenda „Moldova Business Week” va include sesiuni cu peste 30  experți de top din 15 state, care vor împărtăși viziunile lor și tendințe de urmat în ceea ce privește dezvoltarea antreprenoriatului, promovarea exporturilor și atragerea investițiilor în RM.

Alături de tradiționalele paneluri de discuții, dedicate industriei agroalimentare, turismului și sectorului TIC, „Moldova Business Week – 2019” va aduce în prim plan potențialul neexplorat al industriilor creative și al producției TV/cinematografice, precum și cel al industriei agroalimentare ecologice și al energiei regenerabile.

Evenimentul nu poate fi ratat de antreprenorii locali care își propun să-și internaționalizeze business-ul, să cunoască noile tendințe în abordarea parteneriatelor externe, să indentifice noi clienţi sau pieţe de desfacere, să adopte noi modele de reușită în afaceri și soluții pentru provocările cotidiene. Accesul la conferință este liber pentru toți doritorii, în baza înregistrării prealabile obligatorii pe pagina oficială a evenimentului www.mbw.md (până pe 10 noiembrie 2019).

Partenerii media ai „Moldova Business Week – 2019” sunt:

Presa scrisă și online: Agrobiznes.md, revista „Business class”, Diez.md, Infomarket.md, Locals.md, Madein.md, Moldova.org, Mold-street.com, Moldovainprogres.com, Moldova9.com, Monitorul.fisc.md, Mybusiness.md, Newsmaker.md, Noi.md, Point.md, Sputnik.md, Stiri.md, Tribuna.md, Unimedia.info, Экономическое обозрение «Logos Press».

Posturi TV: Agro TV Moldova, TV8, TVR Moldova.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

mec.gov.md

Medalie istorică pentru Moldova la Jocurile Paralimpice Europene de Tineret: Vadim Crețu a cucerit argintul

Judocanul Vadim Crețu a obținut medalia de bronz la Jocurile Europene Paralimpice de Tineret (EPYG). Este prima medalie cucerită de Republica Moldova în cadrul acestui campionat. Despre acest rezultat a anunțat Ministerul Educației și Cercetării pe 27 iulie.

Sportivul a participat la para judo, în categoria de greutate 73 kg, completând podiumul de premiere.

Potrivit comunicatului de presă al Ministerului, R.Moldova participă în premieră la Jocurile Paralimpice Europene de Tineret.

Competițiile se desfășoară la Istanbul, în perioada 21–28 iulie, și reunesc aproximativ 700 de sportivi din 31 de țări.

Tudor Mardei | NewsMaker

Primele alegeri locale în Călinești și Leova, după amalgamare: CEC a stabilit data scrutinului

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pentru data de 16 noiembrie 2025 organizarea alegerilor locale noi în comuna Călinești (raionul Fălești) și în orașul Leova (raionul Leova). Decizia a fost luată în urma procesului de amalgamare voluntară, prin care au fost comasate mai multe unități administrativ-teritoriale, în vederea consolidării sistemului administrației publice locale.

Astfel, în comuna Călinești, noile alegeri sunt organizate pentru funcția de primar și pentru constituirea unui nou Consiliu comunal. Noua unitate administrativ-teritorială va include localitățile Călinești, Chetriș, Chetrișul Nou și Hîncești. În total, au fost stabilite 13 mandate de consilier comunal.

Pentru orașul Leova, alegerile vizează de asemenea funcția de primar și un nou Consiliu orășenesc, cu 23 de mandate de consilier. Noua unitate va cuprinde orașul Leova și satele Sărata-Răzeși, Sîrma și Tochile-Răducani.

CEC precizează că mandatele actualilor primari și consilieri locali vor înceta la data validării noilor mandate, respectiv la constituirea legală a noilor consilii.

Amintim că, pentru aceeași dată – 16 noiembrie 2025 – CEC a mai stabilit organizarea alegerilor locale noi în alte patru localități: satul Ustia (raionul Glodeni), comuna Natalievca (raionul Fălești), comuna Cremenciug (raionul Soroca) și satul Bașcalia (raionul Basarabeasca).

Dorin Recean, întrevedere cu omologul său bulgar: „Împreună, construim un viitor european”

Premierul Bulgariei, Rossen Jeliazkov, întreprinde o vizită oficială în Republica Moldova, care a început cu o întrevedere la Chișinău cu omologul său Dorin Recean. Cei doi șefi de guvern au discutat despre aprofundarea relațiilor de parteneriat și prietenie dintre cele două state, sprijinul pentru parcursul european al Moldovei, proiectele comune și extinderea cooperării bilaterale.

„Moldova a devenit acasă pentru mii de familii de origine bulgară. Împreună, construim un viitor european. Viitorul Moldovei înseamnă și viitorul etnicilor bulgari din Taraclia. Și este un viitor european, unde fiecare cetățean, fiecare comunitate are șansa de a trăi în libertate, demnitate și bunăstare. Unde diversitatea este respectată”, a subliniat premierul Dorin Recean.

La rândul său, prim-ministrul Bulgariei, Rossen Jeliazkov, a remarcat cooperarea strânsă dintre statele noastre și sprijinul pentru drumul european al Republicii Moldova.

„Relațiile noastre se bazează pe trei aspecte fundamentale: viitorul comun european, valorile împărtășite și relațiile cu comunitatea bulgară, care reprezintă un punct de plecare pentru noi realizări”, a spus premierul Rossen Jeliazkov.

Cei doi oficiali au subliniat că parteneriatul bilateral se materializează prin proiecte concrete în domenii cu impact direct pentru oameni – educație, cultură, infrastructură, energie și dezvoltare comunitară. 

O colaborare de succes se atestă în domeniul educației, astăzi urmând să fie semnat acordul prin care Universitatea din Taraclia devine filiala Universității din Bulgaria – prima instituție de învățământ superior bulgară deschisă în afara Bulgariei. 

În context, premierul Rossen Jeliazkov a subliniat că Bulgaria va sprijini consecvent parcursul european al Republicii Moldova, va împărtăși din experiența sa de aderare la UE și va întări colaborarea bilaterală pentru a combate amenințările comune.

Duminică, 27 iulie, prim-ministrul Dorin Recean l-a primit pe omologul său bulgar la Casa Guvernului.

Ulterior, oficialii vor merge în raionul Taraclia, unde vor avea o întrevedere cu reprezentanții autorităților publice locale. De asemenea, șefii guvernelor de la Chișinău și Sofia vor participa la ceremonia de semnare a Acordului prin care fosta Universitate din Taraclia devine filiala Universității „Angel Kanchev” din Ruse, Bulgaria.  

Luni, 28 iulie, premierul Bulgariei, Rossen Jeliazkov, va avea întrevederi cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și cu șeful Legislativului, Igor Grosu. 

Temperaturi de foc în Moldova. Meteorologii prelungesc Codul galben și portocaliu

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a prelungit duminică, 27 iulie, avertizarea meteorologică de caniculă valabilă pentru ziua de luni, 28 iulie. Potrivit prognozelor, în funcție de regiune, vor fi în vigoare două tipuri de coduri: Galben și Portocaliu.

Codul Galben întră în vigoare în centrul și parțial în nordul țării, unde temperaturile maxime ale aerului vor oscila între +33 și +35°C. În schimb, Codul Portocaliu a fost emis pentru sudul Republicii Moldova, unde mercurul din termometre va urca până la +36…+39°C.

Precizăm că pe 27 iulie, pe teritoriul Republicii Moldova se vor înregistra temperaturi caniculare. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în unele regiuni ale țării valorile termice vor ajunge până la +39°C pe parcursul zilei. De asemenea, izolat sunt prognozate averse cu descărcări electrice.

PAS, înregistrat oficial în cursa electorală: CEC a aprobat lista candidaților pentru alegerile parlamentare

Comisia Electorală Centrală a înregistrat, în cadrul ședinței de astăzi, 101 candidați la funcția de deputat pe lista Partidului „Partidul Acțiune și Solidaritate” pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie. PAS este primul partid înregistrat oficial în cursa electorală.

CEC a înregistrat simbolul electoral al partidului pentru participare la scrutin. Totodată, a confirmat candidatura lui Sergiu Gherciu în calitate reprezentant al formațiunii la CEC. De asemenea, a fost desemnată persoana responsabilă de finanțe (trezorier) pentru campania electorală.

CEC menționează că acei candidați înregistrați care dețin funcții publice trebuie să-și suspende activitatea pe durata campaniei electorale. În caz contrar, nesuspendarea va duce la anularea înregistrării și excluderea candidatului din lista concurentului electoral.

Campania electorală pentru alegerile parlamentare va începe pe 29 august 2025.

Amintim că PAS a prezentat, pe 20 iulie, lista candidaților formațiunii pentru alegerile parlamentare din toamnă. Aceasta a fost publicată pe rețelele de socializare ale partidului.

Astfel, primul pe lista PAS va fi Igor Grosu, liderul formațiunii și președinte al Parlamentului. Acesta va fi urmat de prim-ministrul Dorin Recean. La alegeri vor candida din partea PAS și сâțiva actuali miniștri: Dan Perciun, Victoria Belousov, Ludmila Catlabuga, Vladimir Bolea, Mihai Popșoi și Sergiu Lazarencu.

Pe lista partidului se vor regăsi și personalitățile despre care liderul PAS a anunțat anterior că vor candida din partea formațiunii sale la scrutin. Este vorba despre fostul ministru al Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, luptătoare Anastasia Nichita, dirijorul Nicolae Botgros, jurnalistul Constantin Cheianu, fondatoarea organizației „Prietena mea”, Ludmila Adamciuc, antreprenorii Maria Acbaș și Iurie Cojocaru, rectorul UTM, Viorel Bostan, fotbalistul Maxim Potîrniche și rectorul USMF, Emil Ceban.

De asemenea, în listă se regăsesc Dinu Plîngău și Stela Macari, foști membri ai Platformei Demnitate și Adevăr, care plecat recent din partid pentru a putea candida la scrutin din partea PAS.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: