Combaterea discriminării și asigurarea egalității de gen în Armata Națională, discutate la Ministerul Apărării
Full Article 2 minutes read

Combaterea discriminării și asigurarea egalității de gen în Armata Națională, discutate la Ministerul Apărării

Pe 3 februarie, la Ministerul Apărării al Republicii Moldova s-a discutat despre drepturile omului, combaterea discriminării și asigurarea principiilor egalității de gen în Armata Națională. La eveniment au participat reprezentanții instituțiilor publice și organizațiile neguvernamentale specializate în domeniul respectării drepturilor omului.

Reprezentanții Ministerului spun că evenimentul face parte din Planul de acţiuni în vederea respectării în cadrul Armatei Naționale a drepturilor omului, combaterii discriminării și asigurării principiilor egalității de gen pentru anul 2023.

Instituția mai spune că reprezentanții Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, Oficiului Avocatului Poporului, UN Women, GENDER-Centru, GENDERDOC-M, Oficiul ONU pentru Drepturile Omului în Moldova au fost informați despre acțiunile ce urmează să fie desfășurate în Armata Națională – „în vederea asigurării unui mediu favorabil de activitate pentru efectivul instituției de apărare”.

Secretarul de stat Sergiu Plop a declarat că Ministerul Apărării acordă o mare atenție componentei ce se referă la respectarea drepturilor omului și a îndemnat reprezentanții instituțiilor publice competente și ONG-urile să vină cu recomandări la îmbunătățirea și realizarea acțiunilor planificate în documentul menționat.

„Instituția de apărare este deschisă pentru colaborare în vederea promovării drepturilor omului, a principiului egalității și nediscriminării”, a spus Plop.

***

Amintim că, pe 10 noiembrie 2021, militarul în termen Marin Pavlescu a publicat pe pagina sa de Instagram un video în care povestește că este în concediu și pe 10 noiembrie urma să se prezinte la unitatea militară, lucru pe care nu intenționează să îl facă, din cauza abuzurilor la care a fost supus din cauza orientării sale sexuale.

Ministerul de Interne a inițiat o anchetă internă pentru a elucida toate circustanțele cazului. Rezultatele acesteia arată că „nu au fost constatate intimidări, înjosiri și acțiuni discriminatorii pe motiv că acesta ar fi homosexual”. În același timp, Ministerul Apărării a anunțat că va sesiza Procuratura Generală, întrucât soldatul ar avea legături sexuale cu un minor. Avocata lui Marin Pavlescu și reprezentanții GENDERDOC-M, care apără drepturile comunității LGBT în Moldova, s-au arătat indignați de concluzia Ministerului Apărării.

În luna mai, Procuratura municipiului Chișinău, sediul Buiucani, a refuzat pornirea urmăririi penale pe presupuse fapte de dezertare în cazul militarului Marin Pavlescu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: