„Contăm pe o cooperare reînnoită cu următorul guvern”. Ministrul român de Externe, după întrevederea cu Maia Sandu (VIDEO)
Full Article 3 minutes read

 „Contăm pe o cooperare reînnoită cu următorul guvern”. Ministrul român de Externe, după întrevederea cu Maia Sandu (VIDEO)

Șefa statului, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României. Oficialii au discutat despre rezultatele alegerilor parlamentare anticipate, relansarea dialogului la nivel guvernamental, dar și crearea unui grup informal de lucru care se va întâlni pentru a discuta despre proiectele care vor fi continuate sau actualizate.

„Am avut o discuție bună despre rezultatele alegerilor parlamentare anticipate și despre acțiunile planificate pe agenda bilaterală dintre Chișinău și București. I-am mulțumit domnului ministru pentru sprijinul semnificativ pe care l-a primit Republica Moldova de-a lungul timpului din partea României. Am discutat și despre relansarea dialogului la nivel guvernamental în momentul în care vom avea următorul guvern. Am reluat discuțiile asupra programelor pe care le-am inițiat anterior. Am discutat despre actualizarea acestor programe”, a spus Maia Sandu.

La rândul său, Bogdan Aurescu a spus că „rezultatele alegerilor parlamentare anticipate creează premise pentru o relansare și o aprofundare a cooperării bilaterale dintre România și Republica Moldova”.

„Mă bucur că sunt primul oficial din Uniunea Europeană care vine la Chișinău după rezultatul istoric al alegerilor din 11 iulie. Rezultatele alegerilor parlamentare anticipate creează premise pentru o relansare și aprofundare a cooperării bilaterale dintre România și Republica Moldova. Avem încredere în programul de reformă asumat de președinta Maia Sandu. Următorii ani vor reprezenta nu doar pentru Republica Moldova, dar și pentru Uniunea Europeană, o oportunitate unică, care nu poate fi ratată. Republica Moldova poate să devină un model de orientare pro-europeană în vecinătate estică a UE, care este un spațiu de importanță strategică”, a spus Bogdan Aurescu.

Totodată, ministrul român de Externe a precizat că în ultima perioadă, „ proiectele de pe agenda bilaterală au avansat prea puțin și prea lent din motive care nu au ținut de România”. „De aceea contăm pe o cooperare reînnoită cu următorul guvern. Sprijinul României se va consolida în toate domeniile de interes major”, a spus Bogdan Aurescu.

„Am discutat despre importanța conferirii unui nou program de asistență nerambursabilă, care să îndeplinească funcțiile acordului privind asistența nerambursabilă de 100 milioane de euro, semnat în 2010 și ieșit din vigoare în martie al acestui an.  Am decis, ca ministrul de Externe, acordarea unei noi contribuții voluntare din partea României, în valoare de 300 de mii de euro, prin intermediul European Endowment for Democracy în scopul implementării de proiecte pentru susținerea societății civile și a presei independente din Republica Moldova. Am convenit cu doamna președintă despre crearea unui grup informal de lucru care se întâlni în perioada imediat următoare pentru a discuta în mod concret despre proiectele pe care le vom continua, fie le vom dezvolta”, a mai spus Bogdan Aurescu.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: