Creșterea prețului de achiziție și devalorizarea leului. Conducerea ANRE a explicat de ce vom plăti mai mult pentru lumină
Full Article 2 minutes read

Creșterea prețului de achiziție și devalorizarea leului. Conducerea ANRE a explicat de ce vom plăti mai mult pentru lumină

Directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) Violina Șpac a enumerat principalii factori care au dus la majorarea prețului energiei electrice. Unul din ei, potrivit reprezentantului Agenției, este devalorizarea monedei naționale față de dolarul american. 

„Este vorba de 3 factori de bază – majorarea prețului de procurare a energiei electrice de la furnizorul central SA „Energocom”, a fost majorat cu circa 34%. Avem o creștere de la 3,24 lei/kWh până la 4,33 lei/kWh”, a spus Șpac, în cadrul unor declarații de presă.

Un alt factor care a influențat prețurile, potrivit directorului ANRE, este creșterea de procurare a energiei electrice de import cu circa 5%.

„Ultimul și factorul care la fel este decisiv în toate ajustările de preț este devalorizarea monedei naționale față de dolarul american cu circa 6% în comparație cu valoarea aplicată la determinarea prețurilor din 8 iunie 2022”, a conchis Violina Șpac.

Menționăm că pe 12 octombrie, ANRE a decis majorarea tarifului la energia electrică. Pentru Premier Energy, tariful crescut de la 2,64 lei pe kWh până la 3,15 lei pe kWh, o majorare cu 19,2%. Astfel, curentul s-a scumpit cu 51 de bani per kWh la Premier Energy.

De asemenea a fost examinat și proiectul prețurilor reglementate de furnizare a energiei electrice de către S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord” pentru anul 2022. Prin urmare, documentul a fost aprobat, iar tariful a crescut de la 2,86 lei pe kWh până la 3,21 lei pe kWh, o majorare cu 12,4%. Menționăm că reprezentanții companiei au cerut – 3 lei și 76 de bani pentru un kWh, fără TVA.

De precizat că noile prețuri reglementate vor fi aplicate din data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Ultima dată, ANRE a aprobat majorarea tarifelor pentru energie electrică în iunie 2022.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: