Cum poate fi selectat un ceas inteligent

Toate ceasurile inteligente (smartwatch) se împart în trei grupe: clasice, sportive și pentru copii. În acest articol vom determina avantajele fiecărui tip, vom povesti prin ce se deosebesc curelele din diverse materiale, precum și ce fel de sistem operațional se va potrivi pentru telefonul dumneavoastră inteligent.

Veți afla despre faptul ce fel de senzori trebuie să fie prezenți în ceasurile inteligente, despre tipurile de conexiune wireless, despre protecția de umezeală și praf, precum și de faptul la care caracteristici ale ecranului trebuie de atras atenție la achiziționare. La sfârșit vom descrie trei cele mai bune modele clasice, sportive și pentru copii din anul 2021.

Tipurile de ceasuri inteligente

Clasice 

Ceasul inteligent de tip clasic – un hibrid între cadranul mecanic și ceasul inteligent. La exterior acesta arată ca ceasurile standard cu ace.

În modelele clasice, de obicei, sunt așa funcții:

  • contor de pași;
  • tonometru, monitor de ritm cardiac;
  • notificări despre apeluri, mesaje;
  • calendar cu notificări despre evenimentele planificate;
  • deșteptător;
  • calculator;
  • memorie internă pentru păstrarea fișierelor;
  • cameră, microfon, dictofon;
  • gestionarea înregistrărilor audio;
  • monitorizarea somnului și a ritmului cardiac;
  • afișarea prognozei meteo din regiune.

Sportive

Ceasurile inteligente pentru sportivi cu protecție contra umezelii și cu carcasă rezistentă la lovituri. Puteți să vă antrenați liniștit cu ceasul pe mână fără frica de a nimeri sub ploaie sau de a lovi cu mâna de utilajul sportiv. Accentul este pus pe funcțiile necesare pentru antrenament. Spre exemplu, urmărirea ritmului cardiac în zona medie, aerobică sau anaerobică.

Cu ajutorul ceasurilor sportive se poate de observat progresul antrenamentelor, etapa de vârf a formei fizice și a stării organismului. Dacă pulsul este prea frecvent la un efort standard, este nevoie de micșorat tempoul și de făcut o pauză.  

La antrenamentele cu scopul de a slăbi se urmărește ritmul cardiac menținându-l în limitele a 115 – 130 bătăi/ minut. Toți indicatorii se afișează pe ecran, datorită acestui fapt intensitatea poate fi corectată fără întrerupere de la procesul de antrenament.

Pentru copii

Ceasurile inteligente pentru copii sunt dotate cu un modul GPS, cu interceptarea a apelurilor și a discuțiilor din jurul copilului și cu suportul unei cartele SIM. Părinții urmăresc locul de aflare al copilului prin intermediul unei aplicații navigaționale în propriul telefon inteligent. cartela SIM permite de a lua legătura cu copilul, iar interceptarea – analizarea a ceea ce se întâmplă în jurul acestuia.

Cu scopul de siguranță ceasurile inteligente pentru copii sunt dotate cu opțiunea SOS. Butonul este setat în telefonul inteligent al părintelui printr-o aplicație specială. Tastarea este setată pentru un apel de urgență abonatului, expediere automată a mesajelor sau a unei înregistrări audio, în cazul în care copilul este în pericol. 

Pentru control adițional, în modelele pentru copii este instalat un senzor de scoatere a ceasului de pe mână. Dacă dispozitivul a fost scos, vor fi expediate mesaje speciale la numerele programate de telefon.

Succint despre curele

Sunt modele cu curele ce pot fi înlocuite și alte modele cu curele ce nu pot fi înlocuite. Aveți în vedere acest moment la achiziționare în cazul în care, spre exemplu, doriți să utilizați curele din material de diverse culori.

Tipurile de curele

  1. Cele din cauciuc și din silicon nu provoacă alergii, nu absorb umiditatea și se fixează comod pe mână datorită elasticității materialelor.
  2. Cele perforate se potrivesc pentru sportivi. Aerul circulă liber, datorită acestui fapt mâna nu transpiră sub ceas în timpul căldurilor sau a antrenamentelor intensive.
  3. Brățările din metal și curelele din piele sunt alese de către oamenii de afaceri și cei ce lucrează în oficiu. Asemenea modele corespund dress codului de oficiu. 
  4. Curelele din materie sunt rezistente și în același timp moi. Avantajul principal – o mare diversitate de culori și desene.

Curelele din material sunt alese pentru schimbarea stilului, conform nuanțelor hainelor sau după dispoziție.

Ecran senzorial

Ceasurile cu ecran senzorial facilitează controlul – pictogramele de pe touchscreen sunt intuitiv clare. Acestea se deplasează între funcții cu ajutorul atingerilor și a swipe-urilor pe ecran. Nu este nevoie de analizat combinațiile de butoane pentru activarea regimurilor, modificarea setărilor. Asemenea modele sunt mai comode pentru a culege mesaje, pentru jocuri, controlul listelor cu muzică. Pentru protecția ecranului de zgârieturi și răzuire, pe sticlă se încleie o peliculă protectoare.

Compatibilitatea

Pentru sincronizarea cu telefoanele inteligente este nevoie de sisteme operaționale compatibile. Înainte de achiziție asigurați-vă că ceasul inteligent se potrivește pentru dispozitivul dumneavoastră mobil.

Sistemul operațional Tizen este compatibil cu Android și parțial cu iPhone (pot fi inaccesibile pentru ceasurile cu cadran, achitarea fără contact, controlul player-ului, agendei telefonice și altele).

Ceasurile cu sistem operațional WatchOS de la Apple se sincronizează doar cu iPhone. Pentru sincronizarea Apple Watch cu dispozitivele în bază de Android este nevoie de instalat aplicații adiționale. Însă asemenea soft nu garantează un lucru corect, iar accesul la funcționalitatea dispozitivului va fi limitat.

Pentru telefoanele inteligente Windows Phone alegerea ceasurilor inteligente se limitează la 10 – 15 branduri. Variante potrivite sunt la Garmin, GoGPS, Polar, Amazfit, Haylou, Honor, Huawei și Lemfo.

Sistemul operațional Garmin este universal, fără dependență de ceva anume și fără preferințe prioritare.

Setul de senzori

În marea majoritate a modelelor contemporane sunt senzori care răspund de diverse funcții:

  • conținutul de oxigen în sânge – scăderea nivelului de saturație vorbește despre probleme de sănătate și despre necesitatea de a se adresa la medic;
  • iluminarea reglează în mod automat luminozitatea ecranului;
  • accelerometrul și giroscopul numără pașii, determină viteza, situarea în spațiu și trimit SMS în caz de cădere;
  • măsurarea pulsului, a tensiunii, a temperaturii – citire în complex a informației despre intensitatea antrenamentului;
  • scoaterea de pe mână – expedierea semnalului la numărul programat în acel moment când ceasul este scos de pe mână;
  • transmitere a electricității – conform măsurii de umiditate a pielii este determinată intensitatea procesului de antrenament;
  • contorul de calorii calculează caloriile arse în baza activității zilnice, a vârstei, a genului, a greutății și înălțimii.

Conexiunea wireless

Bluetooth — schimb de informații între ceas și telefonul inteligent, conectarea căștilor fără fir. Prin conexiunea Bluetooth la ceasul inteligent sunt primite apeluri, mesaje, notificări. De versiune depinde calitatea conexiunii, numărul și frecvența de perturbări, viteza de transmitere a datelor și raza de acțiune. Cele mai stabile în lucru sunt versiunile Bluetooth mai noi decât 4.2.

Wi-Fi — sincronizarea cu dispozitivele pentru apeluri și mesaje, descărcarea aplicațiilor, controlul tehnicii inteligente: lanterne, aparate de cafea, playere audio.

NFC — achitarea fără contact după conexiunea cardului bancar la serviciul de plată Apple Pay, Google Pay, Samsung Pay și altele.

Protecția ceasurilor inteligente de umezeală și praf

Nivelurile de protecție sunt clasificate conform standardului IP: 

  1. IP45 – menține o cantitate nu prea critică de praf și umezeală, necesită atitudine grijulie.
  2. IP65 – nu se teme de praf și de ploaie, se potrivesc pentru sportivi și turiști.
  3. IP67 – mențin aflarea în nisip și un contact de scurtă durată cu apa fără scufundare.
  4. IP68 – se poate de scufundat în apă până la o adâncime de 2-3 metri.

În realitate standardele de protecție IP67 și IP68 în ceasurile inteligente nu garantează capacitatea de lucru după înot și scufundare. Experții recomandă bazarea pe numărul de atmosfere:

  • 3 atmosfere – nu se teme de stropi și ploaie;
  • 5 atmosfere – se poate de făcut duș și de înotat, dar fără scufundări și sărituri în apă;
  • 10 atmosfere – înot fără limitări;
  • 20 – 30 atmosfere –  sunt permise scufundările cu acvalangul până la două ore. 

TOP-3 cele mai bune ceasuri inteligente ale anului 2021

Samsung Galaxy Watch 4 Classic

Model clasic cu încărcare wireless și ecran senzorial. Este dotat cu un senzor de saturare, monitor al ritmului cardiac, tonometru, contor de calorii. GPS permite utilizarea ceasului în calitate de navigator. Protecția de 5 atmosfere + MIL-STD-810G protejează dispozitivul de apă, praf, lovituri, schimbări de presiune și vibrații. Lucru fără reîncărcare până la 24 de ore.

Apple Watch Series 6 Nike

Ceasuri sportive cu curea perforată care se scoate, ecran senzorial și suport Siri. Este compas, contor de secunde, deșteptător, contor de pași, monitor al ritmului cardiac, contor al înălțimii și contor de calorii. Este posibil de efectuat apeluri, de primit mesaje și notificări. Este integrat controlul camerei și a playerului muzical. Interfețele wireless: NFC, Bluetooth, Wi-Fi pentru conectarea la dispozitive, achitarea fără contact. Timpul de lucru fără reîncărcare de până la 18 ore.

GOGPS ME К20 Chrome

Ceasuri pentru copii cu tracker GPS și suportul cartelei SIM. Aplicația GOGPS ME asigură conexiunea reciprocă. Apelurile spre ceas pot fi efectuate doar de către numerele din lista albă. Părinții determină locul de aflare al copilului prin senzorul GPS. Funcția de monitorizare permite interceptarea a tot ce se întâmplă în jurul copilului. Timp de lucru autonom până la 72 de ore.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ucraina, vizată de noi atacuri cu rachete și drone: două persoane ucise la Cernăuți. Mesajul lui Zelenski

În noaptea trecută, Rusia a lansat un nou val de atacuri cu drone și rachete asupra orașelor ucrainene. O situație gravă a fost în orașul Cernăuți, în vestul țării, unde două persoane au murit în urma căderii resturilor unor drone doborâte, iar cel puțin 14 persoane au fost rănite, potrivit  Radio Svoboda.

La Cernăuți, o femeie de 26 de ani și un bărbat de 43 de ani au fost uciși din cauza unor fragmente căzute, a raportat Ruslan Zaparnyuk, șeful Administrației Militare din Cernăuți. Cel puțin 14 persoane au fost rănite în regiune, inclusiv patru persoane care se află în stare gravă, notează The Kyiv Independent.

La Lvov a izbucnit un incendiu pe acoperișul unei clădiri nerezidențiale, a raportat primarul Andrii Sadovy. Mai multe clădiri rezidențiale și industriale, vehicule și o grădiniță au fost lovite în oraș.

Harkovul a fost lovit de două bombe aeriene ghidate și 10 drone. Doi oameni au fost răniți și spitalizați, a anunțat primarul orașului, Igor Terehov.

În regiunea Cerkasî au fost avariate 8 clădiri și linii electrice.

La Luțk, o casă privată a fost complet distrusă, iar alte distrugeri au fost raportate, fără informații despre victime.

Explozii s-au produs în cursul nopții și în Kiev, Nikolaev, Kropivnițki și Herson.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a menționat că Rusia a lansat 26 de rachete de croazieră și 597 de drone, mai mult de jumătate dintre ele fiind de tip „Shahed”. Peste 20 de rachete și majoritatea dronelor de atac au fost neutralizate.

„Ritmul atacurilor aeriene ale Rusiei impune decizii rapide și poate fi redus prin sancțiuni, chiar acum. Sunt necesare sancțiuni secundare dure împotriva tuturor celor care ajută „rușii” să producă drone și să câștige bani din petrol. Este nevoie de mai multă apărare antiaeriană și investiții în drone-interceptoare, care deja dau rezultate bune. Războiul poate fi oprit doar prin forță. Așteptăm din partea partenerilor nu doar semnale, ci acțiuni care să salveze vieți”, a scris Zelenski într-o postare pe Telegram.

Lozovan și Nesterovschi se află în continuare în Transnistria? Șeful IGP: „cred că așteaptă alegerile“

Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, consideră că deputații Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi, condamnați pentru finanțarea ilegală a unui partid politic din partea unui grup criminal organizat condus de Ilan Șor, s-ar afla în continuare în regiunea transnistreană. Declarația a fost făcută pe 11 iulie, în cadrul emisiunii Cutia Neagră Plus de la TV8.

„Cel puțin, conform informațiilor pe care le deținem, nu a părăsit teritoriul Republicii Moldova. Cu părere de rău, răspunsul la solicitările noastre pe care le facem pe canalele de comunicare, nu primim, deoarece am făcut solicitări în diferite state sau regiuni care am avea anumite riscuri și să vedem dacă nu a apărut cu fața sau cu identitatea, cu anumite date despre persoană. Cel puțin nu am primit nicio confirmare de nicăieri, inclusiv din Federația Rusă”, a menționat șeful IGP.

La întrebarea de clarificare privind locul unde s-ar afla deputații, Viorel Cernăuțeanu a răspuns: „Peste Nistru, cred că așteaptă alegerile“.

Totodată, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat, într-un comentariu pentru NordNews, că nu există confirmări că Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi ar fi părăsit regiunea transnistreană.

Noi încă trebuie să verificăm lucrul ăsta. Încă nu sunt confirmări la capitolul acesta, chiar dacă cineva spune că ar fi făcut-o prin teritoriul Ucrainei, asta-i un efort foarte complicat, ca să traversezi toată Ucraina și să ajungi în Federația Rusă. Asta ar fi destinația. Este foarte complicat și logistic de organizat. Ultima informație, pe care pot să o confirm, este că se află în stânga Nistrului”, a spus Igor Grosu.

Anterior, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, deputatul PAS Lilian Carp, a declarat că Lozovan și Nesterovschi ar fi părăsit regiunea transnistreană evitând punctele oficiale de trecere.

Precizăm că informații potrivit cărora Irina Lozovan s-ar afla în Rusia au apărut în spațiul public după congresul Blocului „Victorie”, organizat de Ilan Șor pe 6 iulie, la Moscova. Inițial, despre asta a scris Ziarul de Gardă. Informația a fost preluată de media din Moldova, însă ZdG a șters din articol, totuși, ulterior, mențiunea privind prezența deputatei la Congres.

***

Amintim că Alexandr Nesterovschi a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru corupție pasivă în proporții deosebit de mari și pregătirea finanțării partidelor politice din partea unui grup criminal organizat condus de oligarhul fugar Ilan Șor. Decizia a fost pronunțată pe 12 martie, în lipsa parlamentarului, acesta fiind dat ulterior în căutare.

Pe 31 martie, directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața, a declarat că Nesterovschi se află în regiunea transnistreană și că „Federația Rusă l-a ajutat să se eschiveze de la închisoare”. Potrivit șefului SIS, Nesterovschi a fost transportat cu un mijloc auto, cu numere diplomatice ale Federației Ruse, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Tot pe 31 martie, președinta Maia Sandu a spus că autoritățile de la Chișinău au cerut celor de la Tiraspol ca deputatul Alexandr Nesterovschi să fie predat malului drept. De cealaltă parte, Tiraspolul a spus că nu are informații despre aflarea lui Nesterovschi în Transnistria, în timp ce Ambasada Federației Ruse la Chișinău a catalogat informațiile privind implicarea sa în fuga deputatului drept „speculații provocatoare”.

Tot pe 31 martie, a fost condamnată la închisoare și deputata Irina Lozovan. Instanța i-a dictat parlamentarei 6 ani de închisoare, iar soțului acesteia – 5 ani de închisoare, în dosarul în care sunt învinuiți de finanțarea unui partid politic din partea unui grup criminal organizat condus de oligarhul fugar Ilan Șor. Inculpații nu au fost prezenți la ședința de judecată, iar deputata a fost dată în căutare. Ulterior, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a declarat că deputata s-ar afla în regiunea transnistreană, la fel ca și Nesterovschi. Potrivit oamenilor legii, spre deosebire de colegul său, Lozovan ar fi ajuns acolo de sine stătător.  

Vasile Tarlev, Igor Dodon și Irina Vlah

NM Espresso: Dodon, Tarlev și Vlah din nou la Moscova, avocații intră în grevă, iar Nesterovschi cere salariu din subteran

Igor Dodon se află din nou la Moscova — de această dată împreună cu Irina Vlah și Vasile Tarlev. Cei trei s-au întâlnit cu vicepremierul rus Aleksandr Novak și au promis că «după schimbarea puterii» vor readuce gazul rusesc în Moldova. Tarlev a declarat chiar: «Numai noi putem obține un tarif acceptabil».

Lozovan și Nesterovschi — se pare că și ei sunt deja acolo. Deputatul PAS Lilian Carp a declarat că aceștia au părăsit Transnistria ocolind punctele oficiale de trecere a frontierei. Reamintim că ambii au fost condamnați și dați în urmărire generală. SIS a susținut că Nesterovschi a fost scos din țară prin Transnistria într-un automobil cu numere diplomatice ale Ambasadei Federației Ruse.

Între timp, Nesterovschi solicită plata salariului de deputat, pentru lunile în care nu s-a prezentat la muncă. În prima instanță — a pierdut procesul, dar a contestat cu apel.

13 ani de închisoare pentru Tauber

Procuratura a cerut o pedeapsă de 13 ani de închisoare pentru deputata Marina Tauber, în dosarul privind finanțarea ilegală a partidului. Prejudiciul este estimat la 206 milioane de lei. Tauber nu își recunoaște vina și, potrivit unor informații neoficiale, se află și ea în Rusia.

Pe Telegram, ea a comentat ironic solicitarea procurorilor:
«Se pare că procurorii voiau să ceară pentru mine 21 de ani de închisoare (pe lângă alte cereri). Dar în final s-au oprit la 13. Deci ar trebui să le fiu recunoscătoare? Interesant dacă carieristul Ghenadie Epure nu va avea probleme pentru că n-a cerut vreo 100 de ani?»

NM_explains it all

Apropo de Șor și echipa lui. După alegerile prezidențiale din 2024, în Moldova a fost înregistrat un număr record de cazuri de corupere a alegătorilor — potrivit poliției, circa 140 de mii de persoane au acceptat bani pentru vot, iar aceste cazuri au fost asociate anume cu Șor. În primăvara anului 2025, Parlamentul a înăsprit sancțiunile: acum riscă pedeapsă nu doar cei care cumpără voturi, ci și cei care acceptă înțelegerea.

În noul episod NM_Explains, Ecaterina Dubasova a explicat cum funcționează noua lege, cine riscă să fie urmărit penal, ce trebuie să faci dacă ți se propune să-ți vinzi votul și dacă mai poți evita amenda în cazul în care ai făcut-o deja.

Avocații sunt revoltați

Uniunea Avocaților a anunțat o grevă generală între 15 și 25 iulie. Motivul — o lege adoptată de Parlament în ultima zi de activitate a actualei legislaturi. Potrivit avocaților, aceasta subminează independența breslei. Ministerul Justiției susține că e vorba doar despre «rotație» și «transparență». Uniunea Avocaților a publicat un apel deschis către Președinta Maia Sandu, cerându-i să nu promulge legea.

24 de milioane de euro în portul Giurgiulești

Administrația Națională a Porturilor Maritime din România, cu sediul în Constanța, a obținut aprobarea autorităților moldovenești pentru a investi în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești. Este vorba despre o investiție de peste 24 de milioane de euro.

Cererea a fost aprobată de Consiliul pentru examinarea investițiilor cu impact asupra securității naționale. Documentul prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al companiei Danube Logistics SRL, care administrează portul și care, în prezent, este deținută integral de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Moldova și ucrainenii deportați din Rusia

Apărătorii drepturilor omului trag un semnal de alarmă: Moldova a încetat să mai permită intrarea pe teritoriul său a ucrainenilor deportați din Rusia. Poliția de Frontieră a declarat pentru NM că deciziile se iau individual pentru fiecare cetățean străin. Unii ucraineni au doar «pașapoarte albe» pentru întoarcerea în Ucraina, nu și pentru intrarea în Moldova.

Pe piața imobiliară — liniște

Vânzările de apartamente și case în Chișinău au scăzut brusc — cu aproape 60%. Prețurile sunt ridicate, iar cumpărătorii așteaptă. Experții consideră că piața a ajuns pe un «platou», iar ceea ce va urma depinde de sprijinul statului și flexibilitatea dezvoltatorilor. Situația de pe piața imobiliară a fost analizată de jurnalistul Nicolae Paholinițchi.

Și vești bune

Programul Casa Verde a fost lansat — peste 200 de familii au depus deja cereri pentru obținerea granturilor de până la 10 mii de euro pentru termoizolarea locuinței, instalarea de panouri solare și pompe de căldură. Condiția este ca în familie să crească un copil minor și absența datoriilor fiscale. NM a explicat cum funcționează programul și cum poți solicita grantul.

Danemarca sprijină Moldova în domeniul militar

La Chișinău a sosit ministrul Apărării al Danemarcei, Troels Poulsen care a anunțat acordarea unui sprijin de 7 milioane de euro pentru consolidarea capacităților de apărare ale Moldovei, inclusiv crearea unui laborator cibernetic și instruirea militarilor.

NewsMaker

Pe scurt:

— Deputatul PAS Radu Marian a explicat că se referea la salariile brute atunci când a vorbit de salarii de 1000 de euro în Chișinău;
— În Moldova va fi creat un Fond Național al Cinematografiei — pentru sprijinirea proiectelor locale;
— CNA a efectuat percheziții într-un dosar privind licitații pentru reparația drumurilor. Potrivit datelor preliminare, acțiunile ar fi cauzat daune semnificative bugetului din Taraclia;
— La Bălți se construiește un depozit de cereale în valoare de o jumătate de milion de euro.

Bună dimineața!

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Andrei Mardari / NewsMaker

Nesterovschi își vrea înapoi salariul de deputat. A atacat Parlamentul în judecată

Deputatul fugar Alexandr Nesterovschi, condamnat la 12 ani de închisoare, a atacat Parlamentul Republicii Moldova la Curtea de Apel. Acesta solicită să i se achite salariul, indemnizațiile și compensațiile care i-au fost suspendate temporar, după ce a absentat de la ședințele plenare în 2023.

În mai 2023, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a emis o dispoziție prin care, începând cu aceiași lună, suspenda achitarea salariului, indemnizațiilor și compensațiilor pentru deputatul Alexandr Nesterovschi, din cauza absențelor de la ședințele plenare. Documentul consemna că achitarea plăților în cauză va fi suspendată până la reluarea activității legislative.

Astfel, Nesterovschi nu a primit salariu, indemnizații și compensații până în ianuarie 2024.

În martie 2024, Alexandr Nesterovschi a acționat în judecată Parlamentul, solicitând anularea dispoziției semnat de Igor Grosu și obligarea legislativului la achitarea salariului, indemnizațiilor și compensațiilor pentru perioada mai 2023 – ianuarie 2024. Pe 12 martie 2025, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, care a examinat cauza, a respins drept neîntemeiată solicitarea parlamentarului.

Document by Ana-Maria

Ulterior, Alexandr Nesterovschi, prin intermediul avocaților săi, a contestat decizia judecătorească la Curtea de Apel Centru.

Amintim că, pe 19 martie 2025, Alexandr Nesterovschi a fost condamnat de prima instanță la 12 ani de închisoare pentru corupție pasivă în proporții deosebit de mari și pregătirea finanțării partidelor politice din partea unui grup criminal organizat condus de oligarhul fugar Ilan Șor. Sentința a fost pronunțată în lipsa parlamentarului, care a dispărut cu puțin timp înainte ca instanța să-l condamne.

Pe 31 martie, directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața, a declarat că Nesterovschi se află în regiunea transnistreană și că „Federația Rusă l-a ajutat să se eschiveze de la închisoare”. Potrivit șefului SIS, Nesterovschi a fost transportat cu un mijloc auto, cu numere diplomatice ale Federației Ruse, în regiunea transnistreană, care nu se află sub controlul autorităților constituționale ale Republicii Moldova. Tot pe 31 martie, președinta Maia Sandu a spus că autoritățile de la Chișinău au cerut celor de la Tiraspol ca deputatul Alexandr Nesterovschi să fie predat malului drept. De cealaltă parte, Tiraspolul a spus că nu are informații despre aflarea lui Nesterovschi în Transnistria, în timp ce Ambasada Federației Ruse la Chișinău a catalogat informațiile privind implicarea sa în fuga deputatului drept „speculații provocatoare”.

Pe 10 iulie, în cadrul unei emisiuni televizate, Lilian Carp, deputat PAS și președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, a declarat că Nesterovschi ar fi părăsit regiunea transnistreană și s-ar afla în Federația Rusă.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: