Cum UE se poate asigura că Rusia nu va deturna parcursul Moldovei? Răspunsul președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen
Full Article 3 minutes read

Cum UE se poate asigura că Rusia nu va deturna parcursul Moldovei? Răspunsul președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Uniunea Europeană poate să se asigure că Federația Rusă nu va deturna parcursul european al Republicii Moldova, arătând moldovenilor că există ceva mai bun de ales – solidaritate, libertate, democrație. Declarația a fost făcută de președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen în cadrul unei conferințe comune cu Maia Sandu, susținută pe 12 octombrie, la Chișinău.

Ursula von der Leyen a fost întrebată cum, după părerea sa, Uniunea Europeană poate să asigure că parcursul Republicii Moldova să nu fie deturnat de Rusia, mai ales în contextul iernii care se apropie.

Eu cred că în ultima iarnă noi am arătat, am demonstrat prin faptul că suntem alături, atunci când ne confruntăm cu aceste provocări. Am avut șantaj foarte mare din partea Rusiei, ne-au întrerupt alimentarea cu gaz nouă, dumneavoastră și asta a stârnit o criză energetică majoră. Să nu uităm că anul trecut, vara, prețurile erau de zece ori mai decât acum, acum sunt la nivelul anterior. Astăzi suntem alături, am arătat solidaritate, am lucrat foarte mult să diversificăm furnizările din Rusia, prietenii ne-au fost alături, cum este, de exemplu, Norvegia. Noi am investit foarte mult în energia regenerabilă. Anul trecut, Uniunea Europeană pentru prima dată a produs mai multă electricitate de la soare și vânt decât din gaz.

Dar cel mai important este solidaritatea, faptul că am fost împreună ne-a permis să trecem peste această criză cu succes. Iată de ce răspunsul este: să aratăm ce poate face democrația, ce poate face libertatea, ce poate face solidaritatea, să arătăm valorile adevărate ale UE și tot ce pot face ele. Este foarte important să demonstrăm oamenilor că este un lucru mai bun pe care ei pot să-l aleagă. Iată de ce eu sunt sigură că oamenii au din ce alege”, a răspuns lidera UE.

Amintim că, iarna trecută, Republica Moldova s-a confruntat cu o criză energetică, despre care autoritățile au spus că ar fi „fără precedent”: tariful la gaz a crescut până la 29,27 lei, iar cel la energia electrică la 3,42 lei/kWh pentru clienții Premier Energy și 3,84 lei/kWh pentru clienții FEE Nord. Tarifele au crescut, printre altele, și din cauza războiului provocat de Rusia în Ucraina. De altfel, din septembrie 2022, concernul rus Gazprom, care este controlat de regimul de la Kremlin, a limitat cantitatea pe gaz livrată către Moldovagaz.

Autoritățile au compensat facturile la gaz și energia electrică din pachetul de asistență de 250 milioane de euro pentru reducerea vulnerabiltăți energetice, acordat de UE.

***

Republica Moldova a primit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană la data de 23 iunie 2022. Pentru începerea negocierilor propriu-zise în vederea aderării la UE, Republica Moldova trebuie să îndeplinească cele nouă recomandări emise de Comisia Europeană în luna iunie. Domeniile vizate sunt: justiția, combaterea corupției și crimei organizate, deoligarhizarea, reforma administrației publice și a serviciilor publice, managementul finanțelor publice, consolidarea rolului societății civile în procesele decizionale și protejarea drepturilor omului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: