Declarațiile lui Stoianoglo, înainte de pronunțarea deciziei privind prelungirea arestului său la domiciliu
Full Article 3 minutes read

Declarațiile lui Stoianoglo, înainte de pronunțarea deciziei privind prelungirea arestului său la domiciliu

După aproape cinci ore, audierile de la Curtea de Apel Chișinău, sediul Ciocana, cu privire la demersul privind prelungirea termenului de arest la domiciliu pe numele lui Alexandr Stoianoglo, s-au încheiat. Avocații, procurorii și însuși Stoianoglo și-au prezentat argumentele. Magistratul Nicolae Corcea s-a retras în camera de deliberări pentru a lua decizia.

Procurorul anticorupție Victor Furtună, care instrumentează cazul, le-a spus jurnaliștilor că decizia urmează să fie anunțată în jurul orei 17:30. Stoianoglo a făcut și el declarații pentru presă. El a menționat că a prezentat probe care îi demonstrează nevinovăția, iar procurorii, dimpotrivă, nu ar fi prezentat nicio dovadă concludentă. Stoianoglo mai susține că procurorii insistă asupra prelungirii arestului său la domiciliu întrucât procurorul general suspendat ar fi „periculos”.

„Nu sunt periculos nici pentru stat, nici pentru oameni”, a subliniat Stoianoglo și a adăugat că intenționează să se adreseze la CEDO.

„Nu mă tem că vor chema pe cineva, care să depună mărturie împotriva mea”, a mai spus Stoianoglo.

De asemenea, procurorul general suspendat din funcție a menționat că procurorii au prezentat la ședința de judecată mărturia reprezentantului unei bănci, care l-a acuzat de trafic de influență. El susține că a fost presat să solicite de la Gazprombank suma de $100 mln. Stoianoglo a precizat că o asemenea solicitare a fost discutată în cadrul dosarului penal cu guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu.

„Acum sunt acuzat că am presat pe cineva, că l-am influențat… am influențat așa că nimeni nu s-a adresat nicăieri”, a mai spus Stoianoglo.

Alexandr Stoianoglo mai spus că scopul inițierii dosarului penal în care este vizat este înlăturarea sa din funcție. „În acest mod, autoritățile dau de înțeles oamenilor că, dacă se vor opune, îi așteaptă același lucru”, a conchis acesta.

***

Pe 29 octombrie, procurorul Victor Furtună a depus un demers cu privire la prelungirea termenului de arest la domiciliu în cazul lui Stoianoglo. El a fost suspendat din funcția de procuror general pe 5 octombrie. În aceiași zi, a fost reținut pentru 72 de ore.

Pe numele său a fost inițiat un proces penal pe 4 capete de acuzare: abuz în serviciu, depășirea acțiunilor de serviciu, corupere pasivă și declarații mincinoase în fața unor organe competente. Pe 8 octombrie, la expirarea termenului de 72 de ore de la reținerea sa, judecătorii au decis plasarea acestuia în arest la domiciliu. Stoianoglo susține că nu există probe împotriva sa și că dosarul ar fi unul politic. Avocații săi au depus o solicitare privind eliberarea sa, în timp ce procurorii au cerut plasarea acestuia în detenție în penitenciar. Ambele au fost respinse.

Ședința de judecată a început pe 2 noiembrie, însă a fost întreruptă și reluată 3 noiembrie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: