Tentativa Parlamentului Republicii Moldova de a înlocui președintele Curții Constituționale Domnica Manole cu un candidat de proprie alegere, constituie un atac flagrant la adresa normelor democratice și ordinii constituționale a Republicii Moldova. Declarația a fost făcută pe 26 aprilie de către Ned Price, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.
Mesajul a fost distribuit pe 27 aprilie de Ambasada SUA în Republica Moldova.
„Tentativa din 23 aprilie a Parlamentului Republicii Moldova de a înlocui președintele Curții Constituționale Domnica Manole cu un candidat de proprie alegere, constituie un atac flagrant la adresa normelor democratice și ordinii constituționale a Republicii Moldova. Vizarea de către Parlament a Curții Constituționale care și-a afirmat abia recent independența după ani de capturare a statului, îngrijorează în mod special”, se arată în declarație.
Oficialul american a îndemnat liderii și reprezentanții Republicii Moldova să respecte statul de drept, să își protejeze instituțiile democratice și să lucreze împreună pentru a rezolva provocările cu care se confruntă țara, inclusiv pandemia continuă de COVID-19.
„Ne menținem angajamentul de a avansa cooperarea cu Republica Moldova în ce privește prioritățile comune, precum combaterea corupției, încurajarea creșterii economice și sprijinirea suveranității și integrității teritoriale a Moldovei”, se mai arată în mesaj.
Un mesaj similar a fost publicat, vineri, 23 aprilie, ca urmare a întrevederii pe care Ambasadorul Derek J. Hogan a avut-o cu Președintele Maia Sandu, de reprezentanța diplomatică a SUA. Într-o postare se arată că „această lipsă de respect pentru separarea puterilor este un semn îngrijorător pentru viitorul Moldovei, instituțiile cu adevărat independente fiind un bastion împotriva derapajelor antidemocratice”.
Pe de altă parte, în ajun, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova a îndemnat, într-un briefing de presă, SUA și UE „să nu se implice în treburile interne ale Republicii Moldova”.
***
Amintim că, vineri, 23 aprilie, 53 de deputați ai PSRM și Platformei „Pentru Moldova” au votat pentru retragerea hotărârii parlamentului prin care Domnica Manole a fost numită judecătoare la Curtea Constituțională. În aceeași zi, legislativul a aprobat numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător al CC.
În seara zilei de 23 aprilie, Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate și a solicitat Procuraturii Generale să investigheze acțiunile din parlament sub aspectul infracțiunii de uzurpare a puterii în stat. La câteva ore distanță, CC a emis un comunicat în care a informat că Înalta Curtea a suspendat cele două hotărâri ale parlamentului, care vizează revocarea din funcție a Domnicăi Manole și numirea lui Boris Lupașcu.
Ulterior, deputații PAS Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc au depus o sesizare la Procuratura Generală în legătură cu deciziile pe care le-a luat parlamentul în raport cu Curtea Constituțională, pe care le califică drept „uzurparea puterii în stat”. Procuratura Generală a anunțat pe 26 aprilie că va examina „prioritar și în regim de urgență” acest caz.
Boris Lupașcu a expediat pe 26 aprilie o declarație în adresa Parlamentului și CC, prin care anunță că vrea să renunțe la mandatul de judecător.
Pe 27 aprilie, CC s-a întrunit în ședință pentru a examina sesizările depuse de deputații Partidului PAS și Platforma DA Sergiu Litvinenco și Dinu Plîngău, privind controlul constituționalității Hotărârii parlamentului din 23 aprilie 2021, privind anularea prin retragerea parțială a Hotărârii parlamentului nr.121 din 16 august 2019, privind numirea unui judecător al Curții Constituționale și Hotărârea parlamentului din 23 aprilie, privind numirea unui judecător al CC.