Deputatul Partidului „ȘOR” Denis Ulanov a venit la ședința de judecată a lui Veaceslav Platon
Full Article 3 minutes read

Deputatul Partidului „ȘOR” Denis Ulanov a venit la ședința de judecată a lui Veaceslav Platon

Deputatul Partidului „ȘOR” Denis Ulanov a participat pentru a doua oară la ședința de judecată a omului de afaceri Veaceslav Platon. Ulanov are statut de martor.

Dosarul lui Platon este în curs de examinare din octombrie 2020. Instanța ascultă în mod repetat depozițiile martorilor. Decizia a fost luată din cauza modificării completului de judecată.

Mai mulți martori din cadrul procesului pur și simplu au semnat procotolul cu mărturiile pe care le-au prezentant anterior. Față de majoritatea dintre ei, judecătorii nu au avut nedumeriri.

Și Denis Ulanov a participat la proces în calitate de martor. Menționăm că, la rândul său, acesta are statut de învinuit în dosarul privind frauda bancară. Atunci când i-a fost ridicată imunitatea parlamentară, Ulanov l-a rugat pe procurorul general Alexandr Stoianoglo să explice cum se face că, din martor în dosarul lui Veaceslav Platon, a devenit suspect în aceleași episoade în privința cărora a depus mărturie. Stoianoglo a răspuns că dosarul lui Platon, care este în curs de examinare, și în cadrul căruia Ulanov a depus mărturie, „nu are legătură” cu dosarul în care este vizat Ulanov. În prezent, deputatul este cercetat sub control judiciar.

Veaceslav Platon este acuzat de fraudă în mărime deosebit de mare și spălare de bani (art.190 ș 343 din Codul Penal al RM). Dosarul este examinat de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Potrivit versiunii inițiale a acuzării, companiile care erau controlate de Platon prin intermediul unor persoane apropiate, au primit credite fără gaj, care au fost ulterior încse din contul mijloacelor financiare de la Banca de Economii. Este vorba despre o sumă de circa 800 mln de lei.

Pe 20 aprilie 2017, Platon a fost condamnat în acest dosar la 18 ani de închisoare. Pe 18 decembrie 2017, Curtea de Apel a decis că sentința trebuie să rămână în vigoare. Curtea Supremă de Justiție a păstrat sentința în vigoare de două ori. Ultima hotărâre în acest sens a fost pronunțată în mai 2020.

În aceeași lună, procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat că dosarul lui Platon a fost falsificat în totalitate și că acesta trebuie să beneficieze de un nou proces de judecată.

Mai multe detalii despre desfășurarea ședinței de judecată și declarațiile lui Ulanov veți putea afla în scurt timp din reportjaul NM. 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: